Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Fogadj örökbe egy sírhantot!

Horváth Mária Stefánia gyakran jár halott szeretteihez a temetőbe. Az elhagyott sírokat látva fogalmazódott meg a győri lokálpatriótában a különös kezdeményezés: „Fogadj örökbe egy sírhantot!”
„ Tudom, hogy furcsán hangzik a kérés, de a temetők nagy részében, ahová kivétel nélkül minden élő útja vezet, vannak gondozott sírok, meg elhagyott, gondozatlan sírhantok. Ez mindig, de tavasszal különösen szembetűnő. Ha azt akarjuk, hogy elhunyt szeretteink és egyszer majd mi is ne gazos, elégett mécsesekkel, elszáradt virágokkal teleszórt temetőben nyugodjunk, tegyünk érte" – mondta el Horváth Mária Stefánia.

Horváth Mária Stefánia szerint nem kell mást tennie annak, aki elfogadja a „hívást", mint a családjához tartozó sír melletti-mögötti-előtti, és szemmel láthatóan elhagyott sírt vagy az utat ápolni.
– Mostanában betölti mindennapjainkat a közeli uniós csatlakozás. Gondolt-e valaki arra, milyenek a temetők az unió országaiban? Nem kell messze menni, az első osztrák faluban megkaphatjuk a választ.
A társadalom minden rétegének kitárgyaltuk már a kilátásait az unióban, a halottakról még nem beszéltünk. Ne is beszéljünk, tegyünk értük, és a példa talán követőkre talál! Természetesen ezt nem lehet intézményesen megszervezni, mozgatni, ez egy belülről vezérelt vállalás.

Óriási kegyeleti ipar létezik már nálunk, de a kegyeleti kultúra még gyerekcipőben jár. Gyakran eszembe jut a régi győri temető képe a Bisinger utca végén. Feltúrták, feldúlták, csontok hevertek szanaszét a gázvezetékárkok körül, koponyákkal fociztak a gyerekek a közeli parkban. Ennyi maradt az elődökből. Fájdalmas dolog!

Horváth Mária Stefánia kezdeményezéséről megkérdeztük Tóth Vilmos történészt, aki évek óta temetők, sírkertek történetét kutatja. Legutóbb például éppen a Győr-Moson-Sopron megyei jeles sírokról jelent meg egy reprezentatív albuma.

– Üdvözlendő a gondolat. A két világháború között már fogalmazódott meg hasonló nemes buzdítás, akkor cserkészőrsök, diákközösségek gondozták híres emberek sírjait. Negyvenöt után, ahogy sok minden, ez is elhalt. A győri ötletnek akár országos folytatása is lehetne, hiszen például a Farkasréti temető, ahol az ország legtöbb híressége nyugszik, a mai napig köztemetőként működik.

Ez azt jelenti, hogy a meg nem váltott, gondozatlan sírokat minden következmény nélkül felszámolhatják. Így tűnt el például Czigány Dezső festőművésznek, a híres Ady-portrék alkotójának, Glatz Gusztáv történésznek, de hogy győri vonatkozásút is mondjak, Gálos Rezső tanár, lapszerkesztőnek, Borbíró Virgil építész, építésztörténésznek a sírja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépcsodák gyűjteménye Dunaszegen

Papp Zoltán polgári állása szerint a Széchenyi-egyetem docense, aki 25 éve vállalkozó, mérnök,… Tovább olvasom