Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Főapáti áldás a csúcsévjáratra

Idén átlagosan 65 mázsa szőlő termett hektáronként, a must többnyire 18,5 fokos volt.
Gazdag bortermést áldott meg a János-napi hagyományokat követve tegnap Várszegi Asztrik főapát a pannonhalmi főapátságban, ugyanis olyan bőségesen termett a szőlő és olyan jó minőségű borok érlelődnek a borvidék pincéiben, ami ritkaság.

Amilyen rossz volt a tavalyi, olyan jó az idei évjárat a Pannonhalmi borvidéken. A szőlőnek kedvező időjárás következtében átlagosan 65 mázsa termett hektáronként és a must többnyire 18,5 fokos volt. A borászok állítják, most igazi csodát, kincset rejtenek pincéik és a „hordókba nem kell más, csak a lopó". Ez a mondás arra utal, hogy már csak hagyni kell öregedni a bort. A termelők közül ki a minőséggel, ki a mennyiséggel elégedett jobban, a legtöbben mindkettővel.

Mintegy százötvenen vittek ez évi termésükből egy-egy palacknyit megáldatni Pannonhalmára, ahol az igeliturgia során Várszegi Asztrik azt kívánta, hogy „az idei bor adjon példát arra, hogy kell emberségben, emberségességben teljessé lennünk". A bor és az élet közti párhuzamról beszélt, arról, hogy az illatozó szőlőszem reményt sugall, de még szenvednie kell, forradalmon megy keresztül és szűrés, tisztulás után nemes nedű válik belőle. Hasonlóképp a főapát szerint az embert is nemessé, éretté te heti élete kiteljesedése. Még más borvidékekről is érkeztek borászok a szép ceremónia miatt. Major Szemenov Gábor Somlójenőről jött és elmondta: palackozva jobb áron lehet eladni a bort, mint folyóborként, főleg, mikor olyan minőségű, mint az idei. Lengyel István – aki negyven éve nevel szőlőt Nyúlon – azt hangsúlyozta, hogy páratlan a mostani évjárat, lehet, hogy az elkövetkező húsz évben nem lesz még egy ilyen. Szerinte épp ezért gondolni kell az elkövetkezőkre is: minél nagyobb mennyiséget érdemes ezúttal palackoztatni és lehetőleg az elkövetkező évekre is tartalékolni belőle, mert később nagyobb haszonnal értékesíthető.

Várszegi Asztrik főapát áldotta meg az újborokat a bencés monostor káptalantermében. Fotó: Bertleff András
Várszegi Asztrik főapát áldotta meg az újborokat a bencés monostor káptalantermében. Fotó: Bertleff András


Oláh István felpéci termelő annak örül, hogy a kiürült pincéket a legutóbbi szüret után most megtölthették és a nagyobb termés több bevételt hozhat. De azt nem reméli, hogy a jobb minőségért jobb árat is kap, mert erős a borkonkurencia, főleg a külföldről érkező olcsó áru miatt. Azt azonban mindenkinek ajánlja, hogy kóstolja meg az idei hazait, mert kihagyhatatlan íze, illata okán. Csendes Imre – aki csak saját fogyasztásra termel bort – ezért is szívesebben kortyol most az újborból és azt vallja, ami a boráldás keretében el is hangzott: „az élet vize annak, aki mértékletesen issza".

Olvasóink írták

  • 1. árnyék 2011. december 29. 17:36
    „Bor, sör, pálinka, vadászok megáldása és minden egyéb már bekerül a templomba! Ilyenkor mindig János evangélium 2:16 jut az eszembe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javítják a piacozás körülményeit Téten

Használt cikkek, élő állatok és helyi élelmiszerek árusításának feltételeit is megteremti jövőre a… Tovább olvasom