Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Fizika Nap: várakozáson felül jól sikerült

Győr - Torricellinek igaza volt: a fizika is ugyanúgy működik csaknem négyszáz éve. A Krúdy Gyula-középiskola diákjai harmadszor is bizonyítottak: másfél napon át, több mint hetven helyszínen kísérleteztek, a víz és a folyadékok természettudományi, technikai, humán vonatkozásaival.
– Nem hiszem, hogy a számmisztikának van jelentősége, de a tavalyi kísérleti nap után 10 hónap 10 nap elteltével, az idei várakozáson felül jól sikerült. A látogatottság meghaladta a januárit, több mint háromezren voltak kíváncsiak – mondja Mészáros Péter, a rendezvény ötletgazda-főszervező tanára.

A kólaszökőkút, a házilag összeállított vízágyús lőpálya és a Gyerekegyetemről is ismert vizes rakéta, a folyékony nitrogénes, tojásos, zenei, örvényes, kémiai kísérletek mind népszerűek voltak. A szakmai szemmel körbenéző – tanár, fizikus, biológus, orvos, csillagász, vízügyes, természetvédő, sportoló – látogatók is elismeréssel szóltak a diákok munkájáról, lelkesedéséről.

A rendezvény főszervező tanárától megtudtuk, hogy ezekkel a kísérleti napokkal szeretnék felhívni a figyelmet a természettudományi tantárgyak hátrányos helyzetére, csökkenő óraszámaira.

A bemutató pedagógiai tanulsága, hogy értelmes, érdekes célok, feladatok érdekében a diákok lelkesíthetők és összefoghatók, valamint az, hogy képesek a szabadidejüket, energiájukat is „feláldozni". Munkájukat nagyon komolyan veszik, lényegében tudományos tevékenységet végeznek, miközben látszólag játszanak és elkápráztatnak, önmagukat és másokat is gazdagítanak.

Győrben is szükség lenne egy Csodák Palotája jellegű, állandó intézményre, ami rövid távon kiváló lehetőséget adna a fiataloknak a szabadidő értelmes eltöltésére, hosszabb távon a kreatív, gondolkodó felnőtté válást segíthetné – tette hozzá Mészáros Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatómérnökből lett cipész

Győr - Micsoda életpálya, mondanánk, ha fordítva történt volna: egy mesterember diplomát szerzett és… Tovább olvasom