Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Fizetős lesz az M85-ös út?

˝Matrica˝ feliratok utalnak a 85-ös főút M1-es autópályánál lévő csomópontjánál, hogy fizetniük kell majd az autósoknak, ha ráhajtanak az épülő M85-ösre.

A folytatásaként készülő M86-os már átadott szombathelyi szakaszának ingyenessége január 1-jén megszűnt.

24 nap – ennyi telt el tegnapig azóta, hogy a Kisalföld azt az egyszerű kérdést tette fel a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak: fizetős lesz-e, s ha igen, mikortól a Győrt Csornával összekötő, jelenleg épülő M85-ös autóút? Választ még mindig nem kaptunk, de egyre valószínűbb, hogy senkinek nem lesz ingyenes, aki ráhajt a kétszer két sávos gyorsforgalmira.

Az egyik erre utaló jel, hogy a majdani út M1-es autópályánál lévő kezdő csomópontjánál több olyan útbaigazító tábla látható, amelyen jól olvashatóan szerepel a „matrica/vignette" felirat. A másik gyanúra okot adó körülmény, hogy a korábban ingyenesnek számító, január 1-jétől egy kormányrendelet értelmében fizetőssé tett szakaszok közé tartozik az M86-os Szombathely és Szeleste közötti 17 kilométeres része, márpedig a két utat – az M85-öst és az M86-ost – szakaszolva ugyan, de gyakorlatilag egy beruházásként kezelve építteti 85 százaléknyi európai uniós és 15 százaléknyi hazai forrásból az állami tulajdonban lévő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

Az M85-ös matricásításáról szóló kérdést egyszer, 2011 májusában már feltettük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak (NFM), mert az M85-ös néhány hónappal korábban elkészült enesei elkerülőjére kerültek ki olyan táblák, amelyek arra utaltak, hogy a sofőröknek később majd fizetniük kell.

(Ezeket írásunk megjelenése után beszedték.) A szaktárca akkor is lassan, egy hónap elteltével válaszolt csak, mégpedig a következőt: „A távlati M85-ös autóút részeként épülő Enese-elkerülő a Győr–Enese és az Enese–Csorna szakaszok megvalósítása után töltheti be maradéktalanul funkcióját, e fejlesztések kapcsolják majd be a hazai gyorsforgalmi hálózatba. (...) ...az átmeneti díjmentesség várhatóan három-négy évig tarthat majd. A csatlakozó szakaszok átadását követően az akkor már az M85-ös autóút elemeként működő elkerülő használata díjköteles lesz" – szögezte le akkor a minisztérium.

A 85-ös főút M1-es autópályánál lévő csomópontjánál található táblákról az derül ki, hogy az M85-ös autóútra majd csak matrica birtokában lehet felhajtani. Fotó: Mészáros Mátyás
A 85-ös főút M1-es autópályánál lévő csomópontjánál található táblákról az derül ki, hogy az M85-ös autóútra majd csak matrica birtokában lehet felhajtani. Fotó: Mészáros Mátyás

Ha azóta nem változott az NFM álláspontja, akkor csak időalapú (10 napos, havi, éves) vagy megyei matrica birtokában használhatják az autósok az M85-öst, amely a NIF Zrt. tájékoztatása szerint idén nyárra készül el. A Győr–Enese szakaszon már mind a négy híd áll, s az egyiken a forgalom is halad. Ugyancsak megtörtént a keresztező közművek kiváltása. A 6,8 kilométer hosszú főpályán 6,5 kilométert két rétegben leaszfaltoztak. A rézsűképzés, a rézsűhumuszolás, a padkák, a szalagkorlátok és az üzemi hírközlési rendszerek kiépítése, valamint a legfelső aszfaltréteg terítése van hátra. Utóbbira áprilisban kerülhet sor.

A 7 kilométeres Enese–Csorna szakaszon 4,5 kilométert aszfaltoztak le két rétegben. Kónynál megépítették az 5 méter magas zajvédő falat. Itt is csak a befejező munkálatok vannak hátra azzal a különbséggel, hogy a végső aszfaltozást májusban tervezik elvégezni.

Hogyan áll a többi szakasz?
A csornai elkerülő elkészültét szintén idén nyárra ígéri a NIF Zrt. Addig még több munkafázist kell elvégezni a kivitelezőnek, így például szalagkorlát-építést, rézsűhumuszolást, töltésépítést. Az M86-os mindkét épülő szakaszán a műtárgyak szerkezetépítési munkálatai folynak. A csornai elkerülő és Hegyfalu közötti rész várhatóan 2016 őszén lesz kész, míg a szelestei elkerülő és Hegyfalu közöttié idén ősszel.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulajdoni lap kell a parkolóbérlethez Győrben

Módosította a győri önkormányzat a parkolóbérletekre vonatkozó szabályokat, így idén a bérlethez már… Tovább olvasom