Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Fizetés – még hátrányban vannak a nők

Átlagosan 16,4 százalékkal kevesebb fizetést kapnak a nők, mint a férfiak az Európai Unióban. A nemek közti bérszakadék Magyarországon is ismert probléma, ám változtatni nehéz ezen – mondta az egyenlő bér európai napja és egy felmérés kapcsán az Egyenlő Bánásmód Hatóság megyei referense.

Hiába az esélyegyenlőségért folytatott mozgalmak, a nők Európa-szerte még mindig átlagosan 16,4 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál – ezt a legfrissebb, 2010-es adatot nemrég, az egyenlő bér európai napján tette közzé az Európai Bizottság. Magyarországon ennél nagyobb, 17 százalék körüli a nemek közti bérszakadék.

A nők bérhátránya főként szellemi munkakörökben jellemző, fizikai dolgozóként – így pincérként – jórészt ugyanannyit keresnek, mint férfi kollégáik. Képünkön Dobánszki Andrea. Fotóillusztráció: H. B.
A nők bérhátránya főként szellemi munkakörökben jellemző, fizikai dolgozóként – így pincérként – jórészt ugyanannyit keresnek, mint férfi kollégáik. Képünkön Dobánszki Andrea. Fotóillusztráció: H. B.

Ez 150 ezer forintos jövedelem esetén közel 25 ezer forint mínuszt jelent a nőknek.

Bár az Európai Unióban átlagban enyhén csökkent a korábbi évekhez képest a fizetések közti különbség, egyes országokban nem érvényesül a pozitív tendencia: egyre nő a bérszakadék Bulgária, Franciaország, Lettország, Portugália és Románia mellett Magyarországon is – olvasható a közleményben. A bérszakadék ma már nem abból adódik elsősorban, hogy azonos munkáért a nők kevesebb pénzt kapnak.

A jövedelemkülönbség sokkal inkább a munka és a magánélet közötti egyensúly kialakításával függ össze: sok nő veszi igénybe a szülői szabadságot és csak részmunkaidőben vállal munkát.
Göndör Éva munkajogász, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) megyei referense elmondta: a hatóság megyei irodáját még senki nem kereste meg bérben megnyilvánuló diszkrimináció miatt, de felmérésekből kiderült, hogy létezik a probléma.

"Annak, hogy ez konkrét panaszokban nem nyilvánul meg, sok oka van, többek között az, hogy gyenge a nők érdekérvényesítő képessége. Kollektív fellépésre lenne szükség ahhoz, hogy érdemi változást lehessen elérni" – vélekedett.

Megjegyezte: – Az uniós irányelvre, mely szerint "egyenlő értékű munkáért egyenlő bér jár", a magyar munkaügyi bíróságokon is lehet hivatkozni, a diszkriminatív munkáltató büntethető.

Erre a gyakorlatban példa is van. Wéber Andrea, az EBH kutatási koordinátora egy szerszámraktárosként dolgozó nő esetét említette, aki – saját bérét alapul véve – egyik férfi kollégájánál 70, a másiknál 100 százalékkal kevesebbet keresett.

A jogsértés miatt a munkáltatót félmillió forintra bírságolták. Dr. Gyarmati Edit, a hatósági és jogi iroda főosztályvezetője hozzátette: a nők jövedelemhátránya kiugróan magas a versenyszférában. A költségvetési, ezen belül a közalkalmazotti szféra a szabályozott bértáblákkal kedvez a nőknek.

Az egyenlő bér európai napját egy évvel ezelőtt, március 5-én hirdette meg az Európai Bizottság először. Az uniós szintű esemény, amelyet a március 8-i nemzetközi nőnap előtt rendeznek meg, arra hívja fel a figyelmet, hogy a nőknek ugyanazért a jövedelemért jóval többet kell dolgozniuk, mint a férfiaknak. A bizottság adatai szerint 2010-ben Lengyelországban volt a legkisebb a bérszakadék (2 százalék), a legnagyobb bérhátrányt (27 százalék) pedig Észtországban szenvedték el a gyengébbik nem képviselői.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézzen be a vámosok győri raktárába: videón 136 millió értékű hamis Adidas és Gucci napszemüveg

Idén két nagy fogásnak köszönhetően több mint 150 millió forint értékben foglaltak le a megyei vámosok hamis ruhákat, cipőket, játékokat és parfümöket. Tovább olvasom