Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Fizessen az eladó, ha dolgozni akar?

Magyarország - Már nem számolhatók el az Egészségbiztosítási Alap terhére a munkaalkalmassági, a munkahigiénés vizsgálatok, de nem háríthatók át a munkavállalókra sem a jogszabályok szerint. Több élelmiszer-áruházban mégis ki akarják fizettetni a tüdőszűrést is a dolgozókkal.
– Több panasz érkezett hozzánk az utóbbi időben, mert néhány munkáltató – sajnos akad köztük nagy multinacionális cég is – nem téríti meg például a tüdőszűrés, a vérvétel és más orvosi vizsgálatok előtt kötelezően befizetendő, nemegyszer több ezer forintra rúgó vizsgálati díjat a munkavállalóknak, akkor sem, ha ezeket a vizsgálatokat a munkavédelmi, a munkabiztonsági és egyéb előírások alapján kell elvégezni. Pedig több jogszabály szerint az ilyen költségek nem terhelhetik a munkavállalókat, azokat a foglalkoztatással együtt járó költségként a munkáltatónak kell kifizetnie – szögezte le Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) megyei titkára és azt is hozzátette: az említett munkáltatói magatartást nagyban befolyásolta az a rendelkezés, mely szerint idén a munkahigiénés szűrő- és ellenőrző vizsgálatok már nem számolhatók el az Egészségbiztosítási Alap terhére. Ez azonban nem változtat azon tájékoztatása alapján, hogy A munka törvénykönyve, a munkavédelmi törvény és a munkaköri alkalmassági vizsgálatról szóló miniszteri rendelet, sőt, olyan nemzetközi jogi szabályok alapján is, amiket hazánk elfogadott, egyértelmű, hogy a költségeket a munkáltató köteles viselni.

A kereskedelemben a közfogyasztásra szánt élelmiszer előállításával és forgalmazásával foglalkozó munkakörökre vonatkozóan a rendelet többféle vizsgálatot ír elő, például irodai munkakörökre vonatkozóan, ezért jelentkezett az említett probléma elsősorban az élelmiszer-áruházakban dolgozóknál. A kötelező vizsgálatok azonban mindenképpen munkaköri alkalmassági vizsgálatnak minősülnek, amelyeket a munkáltató által biztosított foglalkozás-egészségügyi szolgálat keretében kell végezni, a munkavállalók számára költségmentesen. Még az új, leendő munkavállalókra sem háríthatók át a költségek, akkor sem, ha mégsem veszik fel őket. Potyondi arra is felhívta a figyelmet, hogy előre szólni kell a dolgozóknak, ha nekik kell megelőlegezniük a vizsgálatok árát, mert azt csak utólag téríti meg nekik a munkáltató. Ilyenkor arról is tájékoztatást kell adni, esetlegesen milyen formában, kinek a nevére kell számlát kérniük. Bővebb információért a KASZ megyei képviseletéhez fordulhatnak a munkavállalók a 96/512-720-as telefonszámon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fókuszban az erdők védelme

Győr-Moson-Sopron - Európa a jövő héten az erdeire figyel, vasárnap ugyanis hivatalosan is… Tovább olvasom