Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Fitt nagyik akarnak lenni

Győr - Szinte egyetlen olyan szakmát sem talált a Kisalföld Gyerekegyetem hallgatósága csütörtökön, amelyet csak férfiak vagy csak nők űznének, egy-egy kivétel még a pilóták és az óvodapedagógusok közt is akad.

De nem csak ezt a feladatot kapták az általános iskolások, arra is felelniük kellett, milyen nagymamák, nagypapák szeretnének lenni, ha idősek lesznek. Fitt, energikus – ezeket a jelzőket sorolták először. „Akkor tessék ezen iparkodni" – szólt dr. Torda Ágnes tanszékvezető biztatása, aki a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karának nagyelőadójában magyarázta el általános iskolásoknak többek közt azt, miért öregszünk meg.

Még időben: A csütörtöki előadáson a kicsik sokat tudtak meg a fiúk és lányok közti különbség okairól. Fotó: H. Baranyai Edina

– Örülünk, hogy itt ültök az   előadóteremben, ahol valószínűleg korábban azok tanultak, akik most benneteket tanítanak – mondta  köszöntésképpen dr. Cseh Sándor  dékán az általános iskolásoknak, akik megtöltötték a helyiséget. A Gyerekegyetem ezúttal olyan témákkal foglalkozott, amikben némi tapasztalatuk már nekik is van. A fiúk és a lányok lelkének különbségével, a gonoszság okaival  és azzal, miért is lehet olyannyira szeretni az időskorúakat, akik kapcsán az előadó  gyakran a Micimackó megszólításaként használt „csacsi öreg medvém" kifejezést is megemlítette. Dr. Torda Ágnes  gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus azzal kezdte előadását, hogy bár már régóta tanít, ezúttal mégis kicsit izgatottan készült, mert ilyen különleges hallgatósága még nem volt. Ennyi gyereknek még nem beszélt, de ebből az alkalomból nem is akarta, hogy végig csak ő ossza meg ismereteit a  fiatalokkal, közös munkára hívta őket, s a diákok ezt a lehetőséget nagyon élvezték.

Dr. Torda Ágnes

Fecsegő lányok, verekedő fiúk

Akkor is élénken helyeselt a hallgatóság, amikor arról esett szó, hogy a kisiskolás lányok többnyire azért kapnak beírást az ellenőrzőbe, mert fecsegnek, a fiúk inkább azért, mert verekedősek. Első osztályos korukban  ráadásul a fiúk irigykedhetnek, hogy a lányok füzetébe gyöngybetűk kerülnek, mert ők később tanulnak csak meg könnyebben, ügyesebben írni. Ám mindez nem véletlen, s hogy a gyerekek megértsék az okokat, az előadó nagyot ugrott vissza az időben. Arról beszélt, hogy az őskorban a férfiak vadásztak, harcoltak, a nők élelmet gyűjtögettek, a gyerekeket nevelték. A szerepeknek ilyetén megosztása volt akkoriban a fajfennmaradás záloga. Ide vezethető vissza – és ma már modern eszközökkel, kutatási eredményekkel is bizonyítható –, hogy a nők együtt érzőbbek, fejlettebb a nyelvi és szociális képességük, nagyobb a biztonságigényük, jobb a kézügyességük – legalábbis többnyire. A férfiaknak pedig általában jobb a térérzékelésük, a matematikai képességük, igénylik a függetlenséget, kicsit agresszívabbak.

A kisdiákok már most beülhettek a felsőoktatási intézmény padjaiba, az ismeretszerzés felnőttes formáját is kipróbálhatták, így még inkább érdeklődő felnőttekké válhatnak. Fotók: H. Baranyai Edina

A gonoszság kapcsán a gyerekek számára különösen érzékletes volt a tanszékvezetőnek az a gondolatsora, ami a Jancsi és Juliska című meséből indult ki. A történetben félelmetes borzalmak vannak, „az erdőben eltévedt testvéreket fel akarja hizlalni a gonosz boszorka, hogy később levágja őket", mégis, ha este ezt mesélik a szülők kisgyerme-
küknek, jól tud aludni. Még meg is könnyebbülnek, hogy a rossz elnyerte büntetését, a jók győzedelmeskedtek. Viszont ha filmen dolgozzák fel ugyanezt a „sztorit", korhatáros jelzőt kap. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy csak halljuk, vagy látjuk is a félelmet keltő eseményeket, s a média manapság rengeteg rossz dolgot közvetít, már a világ távoli tájain történő tragédiákról is szinte azonnal értesülhetünk. Az előadó szerint a technikai fejlődés gyorsabb, mint az emberi szervezet változása, de az okos gyerekek megtehetik, hogy amennyire csak lehet, kivonják  magukat az agresszió látványa alól, amivel tele vannak az akciófilmek és a híradók. Szintén a média jött szóba az idősödés témájánál, ugyanis a reklámok üzenetei azt sugallják, hogy aki öreg, az beteg, gyógyszert kell szednie és a fogsorát meg kell ragasztania.

De az is fontos, hogy nyugdíjasaink, nagyijaink bölcsek, mesélni tudnak a régi időkről, segíthetik gyerekeiket, unokáikat, ők a család gyökerei és nagyon szerethetők.

Poór Bence

„Máshogy nézek ezután a nagyszüleimre"

– Az tetszett legjobban az előadásból, amikor az idősekről volt szó, eszünkbe jutott, hogy egyszer mi is azok leszünk. Én is azt válaszoltam, mikor kérdezték, hogy energikus nagypapa szeretnék majd lenni.  Máshogy fogok nézni,  azt hiszem,  a nagyszüleimre is:  négy is van és egy dédim. Szeretem, amikor a háborús időkről mesél, érdekes, hogy azokra az időkre jobban emlékszik, mint a közelmúltra. Ennek a hasznáról is szó volt az előadásban – mondta el Poór Bence, aki a győri Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola 8. b osztályába jár.

Radek András

Radek András szintén 8. osztályos,  a győri Tulipános Általános Iskolából érkezett, neki a fiúk és a lányok különbségével foglalkozó téma keltette fel leginkább az érdeklődését. „Igen, mi kicsit agresszívabbak vagyunk, ők meg sokat beszélgetnek, ezt nagyjából tudtuk, az az érdekes, hogy most hallhattunk róla, miért van ez így, megtudtuk, hogy ennek ősi gyökerei vannak" – mondta a fiú, aki nem talált olyan szakmát, amit kizárólag csak nők, vagy csak férfiak gyakorolnak. Szerinte jó, hogy mindkét nem előtt szinte minden lehetőség nyitva áll.

Szabó Sándorné és diákjai a győri Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolából érkeztek az előadásra." href="http://www.kisalfold.hu/kepek/kepgaleria/2002713/2085381/" target="_blank"><a href=Szabó Sándorné és diákjai a győri Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolából érkeztek az előadásra." src="http://www.kisalfold.hu/kepek/kepgaleria/2085381.jpg" border="0">

Lelkes Réka, a Rábacsécsényi Általános Iskola 4. osztályos tanulója fiatalabb volt a hallgatóság többségénél, de úgy érzi, ő is megértette a nagy részét az elhangzottaknak. „Eddig is gondoltam, hogy a nők az együtt érzőbbek, de most megerősített ebben az előadás és azt a gondolatot jegyeztem meg, hogy mindenki fontos a családban" – nyilatkozta a Kisalföldnek a kislány, aki számára az tette izgalmassá a rendezvényt, hogy neki is válaszolnia kellett írásban a kérdésekre.

Lelkes Réka

Nagy ajándék a Gyerekegyetem

– Tiszteletre méltó, mondhatni gyermektisztelő volt a tanszékvezető asszony felkészültsége, hisz teljesen más előadói stílust kívánt tőle ez az alkalom, mint amit megszokott.
 
Életkorukból adódó tudásvágyukat, kíváncsiságukat kielégítve foglalkoztatta a gyerekeket, bevonta őket az előadás menetébe.

Nagyon tetszett, hogy a kötetlen beszélgetés lehetősége révén részesévé válhattak a témák feldolgozásának. Jó ötlet volt, hogy papírt, tollat kaptak, a kérdéseiket a végén leadhatták. Az előadó kedves stílussal hatott az érzelmeikre, továbbgondolkodásra serkentette őket. Szívhez szóló volt az, ahogy az idősekről beszélt, tiszteletükre, a család fontosságára nevelt – mondta el Szabó Sándorné, az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola tanára, aki emiatt úgy érzi, diákjainak és a megye többi iskolásának nagy ajándék a Kisalföld kezdeményezése, mert érezhetik a felnőttek figyelmét. Szerinte nagyon jó, hogy a sajtó és az egyetemek szervezésében már kiskorban az ismeretszerzés e formájának is részesei lehetnek a kicsik, így még inkább érdeklődő felnőttekké válhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több községben válik elérhetővé a széles sávú internet

Győr-Moson-Sopron - Fogynak a fehér foltok: egyre több településen válik elérhetővé a széles sávú… Tovább olvasom