Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Firtl: ˝Mesterségesen fenntartott egyenlőtlenség˝

Győr-Moson-Sopron - ˝Késnek, vagy egyáltalán nem érkeznek meg időre az uniós pályázati pénzek, hátráltatva ezzel a nyugat-dunántúli régió fejlődését˝ – szögezte le tegnapi tájékoztatójában Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, aki a témában már a parlamentben is interpellált.

Mesterségesen fenntartott egyenlőtlenségnek tartja a jelenlegi gazdasági helyzetet a megyei önkormányzat alelnöke, aki a témában lassúnak és tehetetlennek ítéli a kormány működését. Gazdaságpolitikai elemzők szerint az uniós támogatásokból a legtöbb pénz a közép-magyarországi régióba érkezett, ám ez a honatya szerint nem szolgálja az országrészek között kívánatos kiegyenlítődést.

– Szolidárisak vagyunk, továbbra is ezt tartjuk, de ez az aránytalanság elfogadhatatlan, hisz a régiónk bármelyik területen kiválóan teljesít – nyilatkozta Firtl Mátyás. – Tarthatatlan, hogy a budapesti vállalkozók, cégek visznek mindent, ami számokban kifejezve azt jelenti, hogy a közép-dunántúli régió a fővárossal együtt közel 40 milliárd felett, míg megyénk mindössze 4,7 milliárd felett rendelkezhet. A másik: Nyugat-Dunántúlnak a keleti megyék helyett Burgenlandhoz, annak közvetlen kapcsolatrendszeréhez kell hasonlítania magát, s ehhez kellene alakítania az út- és egyéb körülményeit, hátterét.
 
Firtl Mátyás tarthatatlannak nevezte, hogy sok esetben fél-egy évet késik a pályázatok elbírálása és a szerződéskötéshez újabb egy év kell.

Túlzott bürokrácia jellemzi a pályázati rendszert és a kiírók sokszor túlzott kitételeket is előírnak. Az alelnök szerint csak ígéret maradt a kormány részéről, hogy a válságkezelés részeként átcsoportosítják az uniós pénzeket – ennek brüsszeli engedélyeztetése ugyanis késik.

– A helyzet az önkormányzatok eladósodásához vezet, amelynek hátterében a kormány tehetetlensége áll. Az emberek joggal érzik, nem jó irányban haladnak a dolgok, a régiók Európájában hátul kullogunk – zárta szavait a képviselő.

Olvasóink írták

  • 1. Intel 2009. augusztus 14. 15:20
    „Firtl Ön mit tett az országért???
    Ne felddje nincs egy év hátra, hogy bizonyítsanak....
    Nagyon várja mindenki, hogy Önök mennyire lesznek becsületesek...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyanyelv összeköt

Győr - A nyelvi játékoktól a néphagyományokig, a balladáktól a népdalokig idén is megannyi… Tovább olvasom