Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Finta Zoltán festményei a Bezerédj-kastélyban

A Jedlik-iskola műszaki tanára nyugdíjazása után talált rá a festészetre. Kiállítása Ménfőcsanakon, a Bezerédj-kastélyban tekinthető meg.

Eredeti hivatása, érdeklődése a műszaki pályát jelölte számára, gépészmérnök diplomával. Ült a rajztábla előtt. A rajztollak, kihúzók, vonalzók és körzők nyomán kibontakozó rejtélyes ábrák igencsak messze álltak a művészi alkotástól. Negyed századig tanított a győri Jedlik Ányos Gépipari Technikumban. 70 évesen végleg búcsút mondott a katedrának. Válaszút elé került: Hogyan tovább? Az önfeladás hamar meghozza a szomorú végeredményt. Finta Zoltánt más fából faragták! Valami értelmes cselekvés után nézett. Így talált rá a festészetre. Mikor meghívott győrújbaráti otthonukba, botladozó, fogást kereső ecsetforgató bizonytalan első lépéseinek nyomait rögzítő képekkel szembesültem. Akkor sorba vettük a jórészt olajjal festett képeket. Baráti szigorral elemeztem, adtam szerény tanácsokat, a továbblépést segítő a szerkesztésre, témaválasztásra, ecsetkezelésre vonatkozóan. Telt-múlt az idő. Finta Zoltán bemutatkozó kiállítására invitált. A fejlődés egyértelmű jelei kirajzolódtak. Növekvő biztonság figyelhető meg ecsetkezelésében, az összehangolódó színhasználatban, a kifejezés eszközeinek hatásosabb érvényesülésében. Látásmódja ugyan még nem egységes, de jó úton jár. Úgy vélem, a sokoró-csanaki dombvidék, előnytelen városiasodása ellenére, még mindig kínál – mint egykoron Tóvári Pista bácsinak – festői motívumokat. A fák, virágok ábrázolása jelzi, hogy a közvetlen megfigyelések jótékonyan hatnak a képalkotó tevékenységére. A harmonizálás, a kivitel és a részletek összhatása talán e festményein a legtalálóbb. A legsikerültebbek képesek rokonérzéseket kelteni a szemlélőben, közvetíti az életre hívó élményeket. Apró szépségeket, hangulatokat közvetít s a jelekből ítélve, fogékony közegbe sem szenved hiányt.

Remélem így lesz ezúttal is. Nem tehetek mást, mint további kitartásra bíztatom a festőt, barátomat, mert bíztatásra nemcsak a kezdő ifjaknak, az örökifjú véneknek, magunknak is szükségünk van. További sikereket és a közönség rokonszenvét kívánva nyitom meg a kiállítást!

Salamon Nándor, művészettörténész, művészeti író

Fotók: Szük Ödön

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szent Lukács Ikonfestő Baráti Kör tárlata

Megnyílt Győrött a Galgóczi Erzsébet Kiállító termében a hódmezővásárhelyi Szent Lukács Ikonfestő… Tovább olvasom