Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Finisben a híd, kész a Bácsai út

Lejárt az eredeti határideje az egymással párhuzamosan épült két óriásberuházásnak: a Jedlik híd és a Bácsai út. Az új hidat szeptember 13-tól használhatják a gyalogosok, s várhatóan október végétől az autósok. A Bácsai utat viszont már ideiglenesen forgalomba is helyezték.

Megindult a forgalomba helyezési eljárás az új Bácsai úton, ezekben a napokban a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálja a több mint egymilliárd forintból épült, másfél kilométeres útvonalat. Addig azonban az autók már közlekedhetnek rajta – nincs is más választása annak, aki a kisbácsai templomon túl lakik, hiszen a régi, bácsai nyomvonal innentől kezdve zsákutca, s legkésőbb az új körforgalomnál rá kell hajtani az elkészült útra. Ehhez kapcsolódik egy pluszfeladat: a körforgalomnál 15 napon belül ki kell helyezni a kivezetéseket ábrázoló információs táblát.

A hídról lekerült az állványzat, ha az időjárás engedi, festik a korlátot, az oszlopokat.
A hídról lekerült az állványzat, ha az időjárás engedi, festik a korlátot, az oszlopokat.

Tavaly, ősz végén kezdték építeni a Vízivárostól vezető utat, amely remélhetőleg leveszi a terhet a túlzottan forgalmas és rossz állapotú régiről. Köztudott, hogy az elmúlt két évtizedben hatalmas mértékben nőtt Kisbácsa, Bácsa lélekszáma, ezenfelül ezt a nyomvonalat használták a Kisbajcsra, Nagybajcsra, Vénekre tartó autósok is. Az időjárás aztán a maga részéről mindent megtett, hogy késedelmet szenvedjen az augusztus 30-i átadás, de a kivitelező Magyar Aszfalt végül feszített tempóban befejezte a munkát – tájékoztatott Ottófi Rudolf alpolgármester.

Szeptember 10-én próbaterhelésnek vetik alá az új hidat, majd három nappal később indulhat a gyalogosforgalom.
Apróbb utófeladatok vannak még hátra, amelyek végül a tervezett 1,3 milliárdos keretet nem feszegetik. Közülük a legfontosabb talán a Ladik utca problémája. Ez az utca korábban sem volt túl jó minőségű, az építkezés miatt viszont hatalmas teherforgalmat kellett volna elbírnia: nem is bírta el. S bár az új körforgalomtól nyíl mutat a kivezetés felé, ami például a Votinszky utcában élőknek praktikus egérút, mégsem javasoljuk ezt a kivezetést addig, amíg a gödröket ki nem javítja a kivitelező – ígérete szerint hamarosan. Magával az úttal kapcsolatban viszont már nincs tervezett teendő – mondta az alpolgármester –, a végső szót a hatóság mondja ki.

Az új Bácsai úton járhatnak az autók, a körforgalomhoz még táblát kell helyezni. Fotók: B. A.
Az új Bácsai úton járhatnak az autók, a körforgalomhoz még táblát kell helyezni. Fotók: B. A.

Az ezzel párhuzamosan épült Jedlik híd már keményebb dió abból a szempontból, hogy a komplex beruházásba beletartozik a levezető úthálózat, ami főként Szigetben óriási közlekedésfejlesztési programot jelent. Csomópontok, körforgalmak, lámpák tervei a Petőfi hídtól a Rónay Jácint utcáig hálózzák be a területet, ezt korábban térképen mutattuk be.

Azonban maga a híd elkészült, szeptember 10-én próbaterhelésnek vetik alá, majd három nappal később indulhat a gyalogosforgalom. Németh Zoltán alpolgármestertől megtudtuk: a tervek nem változtak, s remélhetőleg október végétől már autózhatunk Révfalu és Sziget között.

Ami tudott volt: a ˝kis Böske˝ bontása miatt a beruházó önkormányzat változtatott a tervezett ütemen, hiszen a régi monstrumhoz az újról tudnak hozzáférni, ezért szeptember 13-tól szeptember 24-ig csak a fél pályát használhatják a járókelők, s a biciklit is tolni kell – ahogy egyébként eddig sem lett volna szabad felpattanni rá a régi hídon. Viszont a bontással kapcsolatos műszaki teendők miatt még csak a kötőréteg került fel a hídra, a kopóréteg nem, s a lámpák, korlátok sem állnak a helyükön. Ebben az időjárás is közrejátszik, mivel az ütem szerint esőben kellett volna lefesteni a szegélylemezt, az oszlopokat és a korlátot, amelyet egyelőre fektetve tárolnak, amíg neki lehet állni. De a kivitelező biztosította az alpolgármestert arról, hogy szeptember 13-ra mindez a helyén lesz. Ezután jönnek a további ütemek, s a teljes beruházás összege az ötmilliárd forintot is meghaladja.

Olvasóink írták

  • 1. xkutya 2010. szeptember 03. 08:39
    „Nagyon jó az új út! :)
    Egy két észrevétel. A Ladik utcát és templomnál lévő körforgalmat összeköt úton egyszerre nem fér el két autó!!! Ezt benézték vagy eredetileg egy irányú akart lenni? Hangfogó falat vagy vadkerítést tesznek fel az új bácsi út mellé? A Ladik és Benedek Elek utca felújítása mikor lesz megcsinálva? Nem a kátyúzásra gondolok mert az kb egy hónapig tart ki! A cikkben leírtakkal ellentétben nem a Ladik utca burkolatán mentek a gépek hanem a fasor mellett lent a régi töltés helyén, tehát az út eredetileg is ilyen "szar" volt! Néhol kb 15 cm mély 30x30 cm-es gödrök vannak! Vagy itt nem laknak ügyvédek, politikusok és képviselők???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kunszigeti bakihíradó - Videó

Összépségei, mesevese, hasztánc és társai... A KTV Kunsziget utolsó előtti műsora: bakiparádé a… Tovább olvasom