Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Filmet forgatnak a régi börtönben

Győr - Tavaly nyáron merült fel annak a kisjátékfilmnek az ötlete, amit a hétvégén győri színészekkel a városi levéltár pincéjében és a Kazinczy-gimnázium udvarán forgatnak. A kész alkotást a Mediawave nyitóceremóniáján már láthatja a közönség.
Számos sikeres fotós és filmes alkotás született a nemzetközi fényírófesztivál, a „Mediawave gyermeke"-ként emlegetett Passport Control műhelyében. Néhány alkalommal tanárként résztvett a munkában Antal Attila szabadkai színházi és filmrendező is, aki ismerve Győrt, a Győri Filmalap kínálta lehetőségeket, a folyók városában forgat.

– A kisjátékfilmem háborús történet, amely bármikor és bárhol megtörténhet. Hadifoglyokról szól, akik kivégzésük előtt még kapnak egy döntést kívánó feladatot. Győri színészekkel, győri helyszínen, a városi levéltár pincéjében és a Kazinczy-gimnázium udvarán zajlik majd a forgatás – nyilatkozta lapunknak a rendező.

Az egyik felkért szereplő Ungvári István, aki a nem éppen rokonszenves rabtartó tisztet alakítja.

– Régi mondás, hogy rossz szerep nincs, csak gyenge színész. El kell játszanom, arra a néhány napra a gonosz, az aljas bőrébe kell bújnom – vélekedett a Győri Nemzeti Színház művésze.

A levéltár épülete hajdan a városháza volt. Pincebörtönében töltötte élete utolsó napjait a XVIII. században Géczy Julianna, a híres „lőcsei fehér asszony", akinek történetét Jókai Mór regényben dolgozta fel. Bana József, a levéltár igazgatója szerint igazi unikum, ahogy a régi cellák eredeti állapotukban, teljes épségben megmaradtak. Ideális helyszínül szolgálnak az ilyen filmekhez.

Gazsó Zsuzsanna, a készülő film gyártásvezetője úttörő kezdetnek ítéli Antal Attila vállalkozását. Olyan ígéretes, példaadó indulásnak, amely a helyi lehetőségeket (például világítás, technika, kellékek, jelmezek), adottságokat (helyszín) kihasználva, kis költségvetésből – pár százezer forint – piacképes alkotással rukkol elő. A tervek szerint a kisjátékfilmet az idei Mediawave nyitóceremóniáján már láthatja a közönség.

A forgatás előtti munkamegbeszélést a stáb tagjai tegnap tartották a Rómer-házban. Fotó: Krizsán Csaba
A forgatás előtti munkamegbeszélést a stáb tagjai pénteken tartották a Rómer-házban. Fotó: Krizsán Csaba

Defektes szkeccsfilmek

A Győri Filmalap újabb filmforgatókönyv-pályázatot hirdet „Defekt" címmel. Az ötletgazda Szőke András „találmánya", hogy humoros szkeccsekből, több, egymástól látszólag különböző, mégis összefüggő kis részletből készüljön el az első győri játékfilm.

Olvasóink írták

  • 2. matriné 2009. február 15. 13:08
    „A címről nézve már szinte láttam,hogy a "Viszkis és Zuschlag" a főszereplő a Gyurcsány meg a"Banános Joe"!”
  • 1. Hunicum 2009. február 15. 11:49
    „Kétségtelen, hogy Ungvári István remek alakítást fog nyújtani, hisz kiváló színész!
    Sok- sok éve mondom (talán a Mester és Margaríta című előadás óta), hogy ő lesz a következő Sinkovits!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felbontják a Kazinczy utcát

Győr - Az ivóvíz-, a csatorna- és a távhővezetéket is kicserélik az idegenforgalmi szezon kezdetére… Tovább olvasom