Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Filmesek, fotósok Győrből Szibériába

Győr–Szibéria - Hét fiatal fotós és filmes két tanárukkal Szibériába utazik. Útjuk során az Altajban kutatják majd a magyarokkal kapcsolatos emlékeket és új típusú kapcsolatot is keresnek a két távoli régió fiatal alkotói között.
A novoszibirszki „Meetings in Siberia" 10. Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivállal partnerségben szervezi meg a Mediawave-alapítvány a harmadik Passport Control nemzetközi művészeti workshopot az Altajban és Novoszibirszkben szeptember 2. és 15. között. A filmes és fotós műhelymunka megvalósítására 7 fiatal filmes és fotós indult el a napokban Győrből vonattal Szibéria irányába, továbbá két tanár, Hartyándi Jenő fesztiváligazgató és Szabó Péter fotográfus indul ma utánuk repülővel. A nemzetközi workshop résztvevői orosz, magyar, holland, német fiatal filmesek és fotográfusok. Öt nap vonatozás után érkezik meg a Mediawave-csapat Novoszibirszkbe, ahol sajtótájékoztató után rögtön továbbindul a 800 km-re lévő egzotikus, várható izgalmakkal és rokon népekkel teli Altaj-régió magas hegyei és erdei közé.

A workshop célja sokrétű, egyrészt reális, mai, valós képet festeni e történelmi okok miatt oly rosszul hangzó régióról; keresni a magyar hadifoglyok és leszármazottaik nyomait; keresni az Altajban a rokon népek emlékezetében élő, magyarokkal kapcsolatos emlékeket; és nem utolsósorban új típusú kapcsolatot teremteni a két távoli régió fiatal alkotói között.

A fesztiválon a Mediawave filmválogatással, fotókiállítással és magyar ételbemutatóval is bemutatkozik. A résztvevőknek videoüzenetet küldött Borkai Zsolt, Győr polgármestere. A Kisalföld ígéretet kapott a túra résztvevőitől, hogy amint lehetőségük lesz, rövid beszámolót és képanyagot küldenek rajtunk keresztül olvasóinknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös volt sorsukban, zenészek lesznek

Győr - Amilyen zenei műfaj létezik, a népdaltól az operáig, ha nem is otthon vannak bennük,… Tovább olvasom