Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Filmek kis pénzből, nagy ötletekkel

Győr–Budapest - „A jubileumi filmszemlén egy új hullámos nemzedék mutatta meg oroszlánkörmeit" – említette Hartyándi Jenő, akire – mint kiderült – Oscar-díjas zsűritagtársa, Zsigmond Vilmos operatőr volt a legnagyobb hatással.
A 40. Magyar Filmszemle nagyjátékfilmes zsűrije, hogy a díjakról dönteni tudjon, néhány nap alatt tizennyolc alkotást nézett végig. A rangos grémium győri tagja, Hartyándi Jenő fesztiváligazgató lapunknak elmondta: feszített tempóban folyt a munka, a legkeményebb az volt, mikor délelőtt tíz órakor beültek a vetítőbe és – rövid ebédszünettől eltekintve – a „széles" vászonról csak este fél tizenegykor vették le ítélő tekintetüket.

– Bár különféle gondolkodású, stílusú személyiségekből állt a csapat, mégis az éles viták helyett inkább jó hangulatú szakmai beszélgetések jellemezték a munkánkat. A fődíjas alkotásban például teljesen egyetértettünk – említette Hartyándi Jenő, aki szerint az „erősen közepes fölötti" mezőnyben az új hullámos nemzedék mutatta meg, illetve be oroszlánkörmeit.

A Mediawave fesztiváligazgatójának legnagyobb élményt a zsűriben Zsigmond Vilmossal való találkozás, beszélgetés jelentette.

Az Oscar-díjas operatőrlegenda „kölcsönadott" mondata „nagy igazságként" ragadt meg emlékezetében: a nagy pénz elkényelmesíti, a kis pénz remekebbnél remekebb ötletekre készteti a filmeseket.

Vagyis: kevés támogatásból is lehet jó filmet forgatni, olyat, amelyben nem a látvány, hanem a mondandó válik hangsúlyos-
sá.

Hartyándi Jenő megemlítette: a filmszemlén tisztelgésként levetítették a két világhírű operatőr, Zsigmond Vilmos és Kovács László barátságáról, a filmművészetre gyakorolt hatásáról készült dokumentumalkotást.

– Örömmel tapasztaltam, hogy a Győri Filmalap a megszületése óta eltelt rövid idő alatt helyet talált magának a szakmai körökben. Fiatal filmesek kerestek meg ötleteikkel, illetve érdeklődtek az új támogatási lehetőségekről. Talán ők lesznek azok, akik a tervezett igazi nagyprodukció, az első győri film megvalósítói, alkotói lesznek.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. február 06. 21:45
    „Igy van ez, amiban vitte valamire. Hazament és most dicsekednek vele Oscar-dijas. Vannak aki viszont akik soha vissza nem mentek pedig többre vitték. Ezen érdemes elmélkedni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét a bíróságon parkolnak a perek

Győr-Moson-Sopron - A tavaly indult parkolási pereknek majdnem az ötöde indul most újra a megyében,… Tovább olvasom