Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Filmbemutató a zárt ajtók mögött a győri börtönben

Egyedülálló kezdeményezésként a győri börtönben vetítették le kedden az Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmet, amely a romák elleni gyilkosságsorozat bűnperéről szól.
A film megközelítően kétszáz vetítésen esett már át és 10 nemzetközi díjat kapott. A férfi és a női fogvatartottak csak külön-külön nézhették meg a dokumentumfilm-alkotást. A film után Hajdú Eszter, a rendező a fogvatartottakkal is beszélgetett, bűnről és rasszizmusról. A rendezőnő maga kérdezte a rabokat.

Először mutatták be tegnap az alkotást fogvatartottaknak, miután Mihály Attila, a győri büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka meghívta Hajdú Eszter rendezőt és Mester Sándor producert. A filmet tegnap jogászok, civilek, média-képviselők mellett a fogvatartottak is látták. Előbb a férfi, majd a női fogvatartottak foglalhattak helyet a bv. üléstermében, köztük roma származású is ült. A film után kérdezhettek az alkotóktól, ám kezdetben Hajdú Eszter rendező maga vette át a kérdezés jogát.

Filmbemutató a zárt ajtók mögött a győri börtönben


„Önök követték ezt az ügyet, nézhetik a híreket?" Igenlő morajlás volt a válasz: „van tévé a börtönben". „Mi volt, ami meglepte önöket, ami eltért attól, amit erről az eljárásról tudtak?" „A bíró agresszív viselkedése, az korábban nem jött át" – hangzott a válasz. „Mit gondolnak, beszélnek ezután erről a zárkákban? Miért nem jöttek el többen, hiszen önkéntes volt a program?" – kérdezte ezt most a börtönparancsnok. „Nehéz lesz a filmtől szabadulni, és biztos, hogy beszélni fogunk a dologról, ezért nem jöttek el."

„Megkérdezhetem, hogy van-e rasszizmus a börtönön belül?" – ragadta meg az alkalmat ismét a filmrendező. „Tettleges dolgok nincsenek, de szóban és viselkedésben természetesen megnyilvánulnak ellentétek" – válaszolta az egyik szószóló.

Egy roma asszonyt már akkor észrevehettünk a közönségben, amikor szemét törölgette a gyermekáldozat nagyapjának temetésekor. Beleélte magát a helyzetbe. „Engem nagyon meghatott ez a film, az öcsémet harminc éve megölték, egészen belebetegedtem most, amikor ezt néztem. Igenis számít a bíróságon is, hogy valaki cigány vagy nem cigány."

A vád tárgya

A vád szerint az elkövetők 9 roma elleni támadást indítottak 2008-ban és 2009-ben, a kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben ők a felgyújtott házukból menekültek. Kislétán egy 13 éves lányát egyedül nevelő asszonyt végeztek ki sörétes puskával éjjel az otthonában, álmában. K. Árpád elsőrendű vádlottat és K. István, P. Zsolt másod- és harmadrendű vádlottat is tényleges életfogytiglani börtönre ítélték 2013 augusztusában. Az eljárás még nem zárult le

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötödik Audi-tanszék az egyetemen

Az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem együttműködése újabb mérföldkőhöz érkezett: közösen… Tovább olvasom