Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Film és zene mindenkinek a téren

Családi és rajzfilmeket, zenés filmeket és élő zongorakísérettel előadott némafilmeket láthatnak azok, akik kilátogatnak a július végi Tér-Film-Zene Fesztiválra a győri Széchenyi térre.

Ha valakinek ismerős a fesztivál neve, az nem véletlen, hiszen a fővárosban már negyedik éve megrendezik a programsorozatot. A Kossuth téren, a Parlament épülete előtt 2004-ben állították fel először a hatalmas óriáskivetítőt, hogy odavonzza a film- és zenebarátokat.
A fesztivál ötlete azonban nem egy budapesti filmbarát fejéből pattant ki, hanem a szomszédos Ausztriából érkezett,

ahol a bécsi városháza előtt 17 éve sikerrel futnak a vetítések. Igaz, ott egy kicsit más jellegűek; a komolyzenei filmfesztiválon elsősorban koncertfelvételeket, balettfilmeket mutatnak be, élő produkciókkal tarkítva, s esténként gyakran négyezer ember gyűlik össze az erre a célra felállított ideiglenes nézőtéren.

Részletes program:
Tér-Film-Zene Fesztivál Győrben (2007-07-07) >>Ha nem is ennyien, de majdnem hasonló számban elférnek a győriek is, a fesztivált ugyanis – idén először – a megyeszékhelyen is megrendezik július 27. és 29. között. Mondhatnánk, hogy a „rendszer" már bejáratott, hiszen nem Győr lesz az első vidéki partner: Debrecenben, Pécsen és Szegeden már ott van nyaranta a Tér-Film-Zene.

Az elnevezés kicsit csalóka, mert bár a (tágas) tér kétségkívül adott – a Széchenyi tér ad helyet a rendezvénynek –, a zene önállóan nem, csak a filmek révén jelenik meg a bőséges kínálatban. Láthatja a közönség többek között az „56 csepp vér" című musicalfilmet, „Az ördöglovastól a csárdáskirálynőig" és a „Túl az Óperencián" című operettfilmet, és a Szinetár Miklós rendezte Háry Jánost. Ami a prózai alkotásokat illeti, itt lesz a „Hasutasok", Szőke Andrással a főszerepben, a „Lora" című romantikus dráma, a „Pirosszka" animációs film, s hogy a kisgyerekes családokban is mindenki megtalálja a neki való csemegét, mindhárom nap Frakk, a macskák réme nyitja a programot. Érdekesség, hogy este tíztől némafilmek peregnek a vásznon, Buster Keaton korához visszanyúlva, élő zongorakísérettel.

– A fesztivál minőségi szórakozást kínál azoknak, akiknek igénye van rá, lehetősége azonban esetleg nincs. Különösen fontos ez manapság, amikor a kultúra kiszorulni látszik a kereskedelmi televíziókból s általában a mindennapjainkból – mondta a fesztivált bemutató sajtótájékoztatón Zentai István, a Tér-Film-Zene ötletgazdája, aki a győri fesztiválirodával karöltve szervezi a programokat. Remélhetőleg nem először, hiszen bécsi mintára a város szeretne hagyományt teremteni a fesztivállal, idecsalogatva később a turistákat is, ahogyan az osztrák fővárosban is kiemelt programmá vált az évek során.

A Széchenyi téren felállított nézőtéren ezren férnek el, az ingyenes vetítések délután fél ötkor, az utolsó alkotás mindennap este tízkor kezdődik.

A fesztivál három napjából a szombat különleges lesz, ekkor ugyanis a Magyar Televízió egész napra kitelepül a térre, s délelőtt tíztől gyerekprogramokkal, koncertekkel s műsorvezetőként Gundel Takács Gáborral szórakoztatja a közönséget, egészen a vetítések fél ötös kezdetéig.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuperkoncert miatt forgalomelterelések

A Győri Nyár nyitányán fellépő Omega zenekar technikai színvonal szempontjából olyan koncertet ad pénteken este, amilyen eddig még nem volt a városban – állítják a szervezők, akik szerdán az eseménnyel járó forgalomelterelésekről tartottak sajtótájékoztatót. Tovább olvasom