Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Figyelnek az üzletekre a panelrendőrök

Adyvárosban a lakótelepi rendőrség megalakulása óta eltelt egy év alatt 18 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma.
Győr rendőrkapitánya, Holló Sándor ezredes a közelmúltban számolt be a város közgyűlésének a tavaly április 1-jén Adyvárosban megalakult lakótelepi rendőrség munkájáról. A kapitány bevezetőjében elmondta, az egység 12 rendőrrel kezdte meg működését a szabadhegyi vasútvonal, Szent Imre út, Bartók Béla út, Álmos utca, Mészáros Lőrinc utca és a Fehérvári út által határolt területen.

Új helyet kell keresniük

A Kodály Zoltán utcai rendőri irodát számítógéppel, nyomtatóval szerelték fel, de a technikai eszközöket a központi rendszer hiánya miatt nem tudják kihasználni. Holló ezredes bejelentette, hogy az épületet, amelyben az iroda működik, a tulajdonos még ez évben elbontja, így új helyet kell keresniük.

A városi kapitány beszámolójában elmondta, hogy a rendőrök havonta három-négy alkalommal az éjszakai órákban közös szolgálatot látnak el az Arrabona Polgárőr Egyesület tagjaival. A járőrök az ügyelet irányításával, vagy saját maguk tapasztalta problémák esetén, illetve lakossági jelzések alapján intézkednek. A szolgálatot gyalogosan, tavasztól őszig segéd-motorkerékpárral, kerékpárral látják el a járőrök. A lakótelepi rendőrök napi kapcsolatot tartanak Adyváros, Nádorváros körzeti megbízottjaival.

Sok bejelentés

Holló Sándor tájékoztatása szerint a lakótelepi járőrök számos bejelentést kaptak – telefonon és személyesen egyaránt – hajléktalanokkal kapcsolatos gondokról, fiatalkorúak randalírozásáról, csendháborításról, bűncselekmények lehetséges elkövetőiről, valamint tiltott helyen parkoló járművekről.

A csoport tagjai bűnmegelőzési előadásokat is tartottak a körzet iskoláiban, a tanárok és a diákok részéről is pozitív visszajelzések érkeztek. A családsegítő szolgálat munkatársaival is szoros a kapcsolat, kölcsönösen tájékoztatják egymást a „problémás" családokról.
Arról sajnálattal számolt be Holló Sándor, hogy a lakók postaládáiba bedobott 350 kérdőívből csupán elenyésző számban jutott vissza a Győri Rendőrkapitányságra. A kevés beérkezett válasz alapján a szükséges intézkedéseket megtette a kapitányság.

A tiltott helyen parkoló járművek kiszűrését, felelősségre vonását, a köztisztasági szabálysértések, a koldulás, a közterületi szeszesital-fogyasztás visszaszorítását kiemelten kezelték a lakótelepi csoport járőrei.

Kevesebb bűncselekmény

A „panelrendőrség" működésével kapcsolatban Holló ezredes tájékoztatójában kiemelte: 2004. április 1-jétől 2005. április 1-jéig, illetve a tavaly április 1-jétől eltelt azonos időszakot összehasonlítva 18 százalékkal – 565-ről 464-re – csökkent a bűncselekmények száma Adyvárosban.

A Kisalföld a beszámoló alapján a helyszínen győződött meg arról, hogy az ott élők s a területen működő üzletek vezetői hogyan vélekednek az adyvárosi lakótelepi rendőrség munkájáról.

A Kuopio park padján beszélgető asszonyok arról számoltak be, hogy a randalírozókat – bár előfordulnak kellemetlen események – visszatartja a rendőrök jelenléte. Napközben nyugalom van, nem háborgatja őket senki a pihenésben. A Kodály Zoltán utcai rendőrirodával szemben található üzlet eladója elmondta, a járőrök egyszer mentek be hozzájuk, akkor viszont a bolti lopások elszaporodására figyelmeztették őket. Kérték, figyeljenek a gyanús személyekre és értesítsék őket, ha gond van.

– Más megyében egy időben elszaporodott a bolti lopások száma. Megelőzési célzattal figyelmeztették az üzletek vezetőit, alkalmazottait a kollégák, hogy vigyázzanak, s figyeljenek oda, ha gyanúsat tapasztalnak – egészítette ki a hallottakat Horváth Zoltán őrnagy, a Győri Rendőrkapitányság közbiztonsági osztályának vezetője.

A közelben lévő virág-ajándék bolt vezetője, Borbély Zsoltné elmondta, nála névkártyát hagytak a járőrök, s ha ritkán is, de be szoktak lépni hozzá, a bolt előtt azonban többször elmennek, s ez is megnyugtató.
Frekventált hely az éjjel-nappal nyitva tartó diszkont, főként az éjjeli időszakban. Oda sűrűbben belátogatnak a rendőrök.

– Számos esetben bejönnek, érdeklődnek – mondja Lukács Lászlóné üzletvezető –, s az esetlegesen kint randalírozókat is elküldik. Éjszaka két kolléganő dolgozik, biztonságban érzik magukat. Sokszor kellett kihívni a rendőröket, még napközben is, amikor tolvajokat fogtak el. Visszatartó ereje van, hogy erre járnak, s amikor kellett, mindig intézkedtek. Kellenek ide.

A lakótelepi rendőrség közvetlenül a 20/255-1696-os vagy a 20/255-1727-es mobilszámokon hívható. Természetesen a bejelentések a 107-es ügyeleti segélyhívón is megtehetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

'A csarnokügyet Deutschon kérjék számon'

Reagált a városvezetés a lapunkban megjelent… Tovább olvasom