Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Figyelmeztetés falutisztításért

Győr-Moson-Sopron - A faluszéli szeméthegyek növekedését úgy állította meg több kisebb önkormányzat, hogy megszervezte a használt étolaj, az elemek, az elektronikai berendezések gyűjtését, szállítását. A jó szándék és az eredmény nem kérdéses, ám a jogszabályok szerint ez nem elég.
Ahogy több faluvezető, az öttevényi polgármester, Király Péter is feladatának tartja, hogy a településen az illegális hulladéklerakókat megszüntesse. Sikerült is e téren nemrégiben jelentős eredményeket elérniük, ám a szemétkupacok újrakeletkezésének megelőzésére is gondolniuk kellett, addig is, amíg hulladékudvart alakíthatnak ki nagyobb beruházás, térségi projekt keretében. Ezért megszervezték a használt étolaj, a kidobni való elemek, elektronikai berendezések egy helyre gyűjtését a faluban és az elszállításra szerződést kötöttek.

A példa nem egyedi, ezért is értesítette szerkesztőségünket a polgármester arról, hogy telefonhívást kapott a környezetvédelmi hatóságtól. Azt jó szándékú figyelmeztetésnek értelmezte, miszerint: ha a hulladékgyűjtéshez nem szereznek be engedélyt, büntetést kaphatnak. A jogszabályokkal nem akarnak szembemenni, de a polgármester szerint minden elvárhatót megtettek.

Gyakran, pár naponta szállíttatták el a veszélyes hulladékot, és arra is ügyeltek, hogy a lakosok úgy tegyék le hivataluk udvarára a kidobott hűtőket, számítógépeket, hogy az ne szennyezhessen semmit.

Sokkal rosszabb ennél az a mindenhol tapasztalható gyakorlat, miszerint ha helyben nem tudja elhelyezni valaki megunt eszközeit, a természetben „ottfelejti".

Ne az árokba! Abdán is megszervezte az önkormányzat a veszélyes hulladéknak számító elhasznált elektronikai berendezések egy helyre szállítását. Felvételünkön Szabó Zsolt.
Ne az árokba! Abdán is megszervezte az önkormányzat a veszélyes hulladéknak számító elhasznált elektronikai berendezések egy helyre szállítását. Felvételünkön Szabó Zsolt.

– A veszélyes hulladékokat összegyűjtő önkormányzati kezdeményezések jók, örülünk azoknak, de ezekhez engedélyt kell beszerezni. Ezekről tudnia kell felügyelőségünknek és rendszeresen adatokat kell kapnunk, mivel a hulladék útját követni kell, nem lehet csak úgy az önkormányzat udvarán például az elhasznált elektronikai berendezéseket elhelyezni. Mivel olyan információ birtokába jutottunk, hogy az öttevényi önkormányzat elhasznált sütőolajat gyűjt be, szükségesnek tartottuk az előírásokra felhívni a polgármester figyelmét. Nem büntetésről beszéltem, azt mondtam, aki nem a jogszabályok szerint jár el, annak viselnie kell a konzekvenciákat – kezdte tájékoztatását Hajdu Judit, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség hulladékgazdálkodási osztályvezetője. Magyarázatként hozzáfűzte: nem elég a veszélyes hulladék elszállítására szerződést kötni. A gyűjtésre a hulladékgazdálkodásról szóló törvény szerint engedélyt kell szerezni, amit hatóságuknál lehet kezdeményezni. Ez párszor tízezer forintos eljárási díjjal jár és feltétel a megfelelő gyűjtőhely kialakítása, aminek módját részletezi a jogszabály, de főként az a fontos, hogy a helyet le lehessen zárni és olyan betonozott részt kell biztosítani, hogy véletlenül se juthasson szennyeződés talajba, vízbe.

Abdára is ez vonatkozik, ahol szintén elkezdték példaértékűen rászoktatni a falubelieket, gondoskodjanak arról, hogy veszélyes hulladékaik megfelelő helyre kerüljenek és ehhez lehetőséget biztosítottak. Szabó Zsolt polgármesternek meggyőződése, hogy helyben kell szervezettnek lennie a gyűjtésnek, különben a falu szélén landol a szemét. „Megértem a hivatalnak a jogszabályok betartására vonatkozó álláspontját, de azt is fontos megtanulni, hogy elsősorban a cél a lényeges.

A nehéz gazdasági helyzetben lévő önkormányzatok kezét jó kezdeményezéseiknél nem helyes költséges előírásokkal megkötni.

Ha el is kezdjük saját szakállunkra megszervezni a különböző hulladékok gyűjtését, nagyon figyelünk arra, hogy annak egy mozzanata se szennyezze a környezet. S ez sokkal jobb, mint ha a szemét az erdő aljára kerül. A hatóságoknak is a kisebb rosszat kellene nézniük."

Olvasóink írták

  • 3. matriné 2008. november 27. 08:31
    „Nyugi bele kedves "raffy2" Mosonmagyaróváron már beállították megint a gyermekeket a szemétszedésre! Majd kötelezni kezdik minden falu nebulóit e rabszolga munkára!E rendszerben minden lehetséges!”
  • 2. raffy2 2008. november 26. 21:55
    „na ezt a cikket olvasva elgondolkodom azon,hogy érdemes-e külön gyűjteni ezeket a dolgokat.”
  • 1. matriné 2008. november 26. 17:46
    „A Környezetvédő Hivatal az nem azért van feltalálva, hogy a környezetet védje!Hanem bezsebelje azon engedélyek díjait, amelyekkel el lehet kezdeni védni a a környezetet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkát találni nem kis feladat

Győr-Moson-Sopron - A megyében 429 hátrányos helyzetű embert sikerült bevonni a foglalkoztatását… Tovább olvasom