Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Figyeljen! Átverhetik, ha a neten venne olcsó autót

Az utóbbi időben megnövekedett az interneten történő gépjárművásárlásokkal kapcsolatos csalások száma Győrben.

A rendőrség felhívja a járművet vásárolni szándékozók figyelmét arra, ne küldjenek pénzt általuk ismeretlen személyeknek. A vételár kifizetése adásvétel esetén csak akkor történjen meg, ha a megtekintett árut az eladótól átvették.

Az elmúlt év októberétől ez év áprilisáig több olyan bűncselekményről érkezett bejelentés a Győri Rendőrkapitányságra, ahol az interneten történő gépkocsi vásárlások alkalmával az átutalt vételárat követően a sértett a járművet soha nem kapta meg.

A kialkudott összeg félmillió forinttól 2,5 millió forintig terjedt. A gépkocsik típusát tekintve, főként a magasabb minőségű és árkategóriájú használtautók – BMW, Audi, Mercedes, VW – értékesítése volt jellemző.

Az esetek fő jellemvonása volt, hogy a sértettek minden esetben az internet különböző oldalain kerestek használtautót megvételre. Az elkövető által feltett hirdetés azzal keltette fel a vásárló érdeklődését, hogy a piaci árhoz képest jóval alacsonyabb áron – gyakorta fél áron – kínálta megvételre a járművet.

Az elkövető, akivel a sértett e-mailben vette fel a kapcsolatot, külföldinek mondta magát és a gépjármű alacsony árát, egy hihető történettel indokolta. Legtöbbször azzal, hogy korábban Magyarországon dolgozott és ott vásárolta meg a magyar felségjelzésű gépkocsit. Miután visszatért hazájába, már nem érte meg neki forgalomba állítani az autót, ezért inkább értékesítette. Ha kell, piaci áron alul.

A csaló még a szállítással foglalkozó cégnek a nevét, székhelyét is megadta, aki a megvásárolt autót a sértettnek leszállítja. Ezek a cégek valósnak tűntek, honlappal is rendelkeztek. Amikor a sértett az interneten utána keresett, nyugtázta, hogy a szolgáltatóval minden rendben van. Általában a honlapon feltüntetett telefonszámról kapott hívást vagy üzenetet, hogy a megvásárolt gépjármű szállítását visszaigazolják.

A nyomozás során a legtöbb esetben kiderült, hogy az adott szállítási cég nem létezik, a létrehozott honlap fiktív.

A sértett az elkövető által megadott külföldi bankszámlára ugyan átutalta a teljes vételárat, de a járművet soha nem kapta meg.

A rendőrség felhívja a járművet vásárolni szándékozók figyelmét arra, ne küldjenek pénzt általuk ismeretlen személyeknek. A vételár kifizetése adásvétel esetén csak akkor történjen meg, ha a megtekintett árut az eladótól átvették - közölte a rendőrség vasárnap.

Olvasóink írták

 • 10. Goldmund 2013. május 06. 09:23
  „Igen, én is azon döbbenek meg, hogy valaki átutal pénzt úgy, hogy nem is nézte meg az autót.
  Autóvásárlás normális esetben a következőképpen zajlik:
  1. A hirdetés alapján fölhívom az eladót, megbeszélek vele egy időpontot, ahol az autót megnézhetem, kipróbálhatom.
  2. Mivel nem vagyok szakember, ha tetszik az autó, elhívom egy autószerelő ismerősömet, vagy elviszem egy szakszervizbe átnézetni (olyanba, amit én keresek és nem az eladó ajánl).
  3. Ha minden OK, akkor leülünk alkudozni, közben a kocsi és az eladó papírjait is ellenőrzöm. Ha megegyeztünk, akár ott alá is írhatjuk a szerződést és fizethetek vagy utalhatok.

  Egyébként ha valaki külföldről akar eladni egy autót, akkor adja oda egy autókereskedőnek és kész. Semmiféle "autót leszállító" cégre nincs szükség a folyamatban. Már ennek gyanúsnak kéne lennie.

  SZerintem egyszerűen túl kapzsik voltak a vevők, ezért tették félre a kötelező óvatosságot.”
 • 9. Tündenéne 2013. május 06. 08:56
  „4. shiraly77 2013.05.05. 15:09

  Interneten lehet és érdemes is hirdetéseket keresgélni, ezzel nincs is alapvetően gond. Az értetlenkedés nálam is ott kezdődik, hogy tényleg van, aki ELŐÚRE ÁTUTALJA a több misit, anélkül, hogy látta volna egyáltalán a járművet???”
 • 8. Csetneky 2013. május 05. 19:55
  „Épeszű embert ilyen módon nem lehet átverni.”
 • 7. miracle 2013. május 05. 19:44
  „És azoknak a külföldi bankszámlaszámoknak nem voltak tulajdonosai? De voltak? És mit tett a Policáj annak érdekében, hogy rács mögött üljenek a tulajok?
  Ettől függetlenül persze nem utalunk pénzt előre, főleg nem ennyit és főleg nem használt autóra.”
 • 6. Pocok001 2013. május 05. 18:11
  „Ha vki ennyire balfék,hogy egy kedvezőnek tűnő hirdetésre beugorjon,s utaljon egy talán létező autóra...az elmebeteg!!!Sajnos nem tudok mit mondani,hol élnek ezek szatyorban,vagy barlangban?Ha látom is a kocsit,bevizsgáltatom,stb...Én is megkaptam ezt a levelet uezzel a szöveggel,csak én elküldtem a k...anyjába válaszként...Hölgyek,Urak ébresztő,ez itt a való világ!!!”
 • 5. oxana 2013. május 05. 16:07
  „Soha nem utalnék át pénzt elöre. Soha.”
 • 4. shiraly77 2013. május 05. 15:09
  „Mert itt már megint mindenki annyira okos.Én külföldön dolgozom és nem hallottam még erről a dologról,de mivel autót akarok venni és nem frank hitelre és nem lízingelni,érthető ha olyan árakat nézek amik számomra a legkedvezőbbek.Nem ülök egész nap az internet előtt és az újságokban nagyon sok olyan fotó és hirdetés van ami nem felel meg a valóságnak.Örülök hogy erre végre valaki oda figyel.A másik oldal pedig,hogy azok a weboldalak akik ellenőrzés nélkül engedik ezeket a hirdetéseket megjelenni az oldalukon,nos ennek is utána lehetne nézni.”
 • 3. Contar 2013. május 05. 14:43
  „Könnyen jött pénz könnyen megy!”
 • 2. kuller 2013. május 05. 13:01
  „aki hülye, haljon meg! erről ennyit!!!”
 • 1. Patriot 2013. május 05. 11:30
  „Hihetetlen, hogy már évek óta megy ez a csalás-átba...ltázás és még mindig van aki ezt megeszi!
  Ráadásul nem egy elmaradott régióban történik, hanem Győr és környékén. Ezek az emberek nem olvasnak, nem gondolkodnak?
  Autósújságok-fórumok hónapokig ezekkel az átb<moderálva> történetekkel voltak tele, több száz hozzászólással megspékelve.
  Totalcar-Becsületes nepper-Vezess.hu. stb.

  Féláron 5-6 éves Passat dízelt 40.000km-rel és máris utalják a pénzt a balekok nehogy lemaradjanak a hatalmas lehetőségről. Mindezt úgy, hogy se az autót, se a vevőt nem látták.
  Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopás miatt nyomoznak Győrben: próba helyett a kabátja ujjába rejtette a ruhát

Felpróbálás helyett, el akart egy ruhát vinni egy nő Győrben - lebukott. A kár hatezer forint. Tovább olvasom