Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Figyel a NAV az albérletekre, de nincsenek célkeresztben a főbérlők

A lakás kiadása után nem ritkán a szomszédok vagy az albérlők jelentik be az adózás elmulasztását. Az ellenőrzésekről konkrét megyei számok azonban nincsenek.


"Az ingatlanok bérbeadása adóelkerülés szempontjából kockázatos területnek számít. Fontos azonban megkülönböztetni a `hivatalos´ célú bérbeadást és a magánszemélyek közötti lakáskiadást.

Míg az előzőnél a bérbevevőnek elemi érdeke a bérleti díjról a számla kérése, hiszen a különböző igazolásoknak, költségelszámolásoknak ez az alapja, addig az utóbbi körre közös érdekből a lazább bizonylati fegyelem a jellemzőbb.

A számlaadás elmulasztása esetében sokszor a bérbeadó és a bérlő osztoznak az így megspórolt adón" – kezdte a kisalfold.hu-nak Kovács Mária, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatójának sajtószóvivője.Érdeklik az adügyek? Kíváncsi a NAV legfrissebb közleményeire? Ha igen, akkor olvasgassa a kisalfold.hu adó- és pénzügyekkel foglalkozó blogját!
 


"Az ingatlan bérbeadásra augusztus-szeptember hónapokban jobban odafigyel az adóhatóság"

"Az adóhatóság tudomására jutott bérbeadásokat minden esetben összehasonlítjuk a bevallások adataival, s amennyiben eltérés tapasztalható, a mulasztók nem kerülhetik el az adóellenőrzést.

Fontos megjegyezni, hogy nem ritkán a szomszédok vagy az albérlők jelentik be az adózás `elfelejtését´.

Tény ugyanakkor az is, hogy az adókulcs csökkentésének köszönhetően javulás tapasztaltható az önkéntes jogkövetésben, vagyis a főbérlők növekvő mértékben vallják be az ilyen típusú jövedelmeket.

A tevékenység jellegéből adódóan kevésbé a klasszikus akció formájában, sokkal inkább a személyijövedelemadó-bevallási időszakhoz kapcsolódóan, koncentráltan kerül sor az ellenőrzésekre.

Az ingatlan bérbeadásra augusztus-szeptember hónapokban szintén jobban odafigyel az adóhatóság, hiszen az iskolakezdés miatt sokan költöznek ilyenkor albérletbe" - folytatta Kovács Mária.


Tanév elején kopogtatnak leginkább az albérletek ajtaján az adóellenőrök. Fotónk illusztráció.
Tanév elején kopogtatnak leginkább az albérletek ajtaján az adóellenőrök. Fotónk illusztráció.


"Akik több lakást is kiadnak egyszerre, még könnyebben az adóhatóság látókörébe kerülhetnek"


"Az ingatlan bérbeadások ellenőrzését a revizorok beillesztik a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése közé, melyekből csak tavaly több mint 3400 vizsgálatot végeztek a Győr-Moson-Sopron megyei ellenőrök.

2012-ben a nyugta- és számlaadási kötelezettség elmulasztása miatt 218 esetben állapítottak meg jogsértést és összesen több mint 42 millió forint összegben szabtak ki mulasztási bírságot.

Azok a személyek, akik több lakást is kiadnak egyszerre, még könnyebben az adóhatóság látókörébe kerülhetnek.

Esetükben a vagyonosodási vizsgálatok kettős kockázatot is jelentenek, hiszen egyrészt vizsgálható az ingatlanok megszerzésének jövedelemforrása, másrészt szembetűnő lehet a benyújtott bevalláshoz képest a tényleges vagyongyarapodás.

Mivel ilyen esetekben nagyobb az adózatlan összeg lehetősége - hiszen nagy értékű bérbeadásról, vagy több lakásról van szó -, ezért nagyobb a helyszíni ellenőrzés esélye is" – zárta szavait Kovács Mária.Ingatlan bérbeadásra vonatkozó adózási szabályok


Az ingatlan bérbeadásból, így a lakóingatlan bérbeadásból származó jövedelem adókötelezettségét elsősorban a személyi jövedelemadó törvény szabályozza. Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem – ha a tevékenységet nem egyéni vállalkozás keretében végzik – minden esetben önálló tevékenységből származó jövedelem, vagyis az összevont adóalap részeként adózik. Az adó mértéke 16 százalék.

Amennyiben az ingatlan bérbeadást nem egyéni vállalkozás keretében végzik, a bevétellel szemben kétfajta módon számolható el költség.

Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amelynek során a bevételszerző tevékenységével összefüggésben felmerült, számlával, bizonylattal igazolt költségek számolhatóak el. Jellemzően előforduló, költségként elszámolható kiadások lehetnek például az ingatlan fenntartásával, rendeltetésszerű használatával kapcsolatosan felmerülő rezsiköltségek, a javítási, karbantartási, felújítási munkákra fordított kiadások.

Ezen túlmenően 2010. január 1-től a bérbe adott ingatlan után – az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint – értékcsökkenési leírás is elszámolható.

A költségelszámolásra vonatkozó másik módszere szerint a bevétel 10 százalékát lehet költségátalányként figyelembe venni, azaz a bevétel 90 százaléka után kell adót fizetni.
Ebben az esetben a kiadásokat nem kell bizonylattal, számlával igazolni, azonban valamennyi költséget elszámoltnak kell tekinteni.

Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelemhez év közben adóelőleg fizetési kötelezettség is kapcsolódik. Az adóelőleg alapja a bevételből a költségelszámolásra vonatkozó rendelkezések szerint elismert, igazolható vagy igazolás nélkül elszámolható költség levonásával meghatározott jövedelem. Az adóelőleg az adóalap 16 százaléka.

Fontos kiemelni, hogy ha a bérbeadásból származó jövedelem az 1 millió forintot meghaladja, a bérbeadónak a személyi jövedelemadó mellett, a teljes jövedelem után 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnie.

Abban az esetben, ha a magánszemély az ingatlanát egyéni vállalkozás keretében adja bérbe, akkor főszabályként az egyéni vállalkozókra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmaznia.

A bevétele egyéni vállalkozásból származó bevétel lesz, költségeit az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint tudja elszámolni.

2010. augusztus 16-tól az egyéni vállalkozó dönthet úgy is, hogy az ingatlan bérbeadásból származó jövedelme után nem egyéni vállalkozóként adózik, hanem önálló tevékenységből származó jövedelemként veszi figyelembe, az előzőekben ismertetett módon.

Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók ezzel a választási joggal nem élhetnek, a bérleti díjat továbbra is evás bevételként kell figyelembe venniük.

Az ingatlan bérbeadással kapcsolatos részletes szabályok megtalálhatóak az adóhatóság 10. számú információs füzetében, amely beszerezhető az ügyfélszolgálatokon, valamint letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu).

Az adózók kérdéseikkel az adóhatóság személyes és telefonos ügyfélszolgálatához (06-40/42-42-42) is bizalommal fordulhatnak.


Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. ervinke10 2013. május 10. 17:46
  „1 éve vagyok Sárváron albérletbe a barátnőmmel,és a mai napig nem jelentett be minket a főbérlő.Havi 40 és 45 ezer forint közötti összeget fizetünk rezsivel együtt,de számlát még nem láttunk. Rajtunk kívül még 2-en vannak albérlők,közülük az 1-gyik be van jelentve.Nekik se mutat rezsiszámlát csak kéri a havi fix összeget. Ha felnyomom a főbérlőt a nav-nál,milyen büntetésre számíthat,és én megüthetem-e vele a bokámat? Válaszát előre is köszönöm.”
 • 34. hagyma25 2013. május 07. 18:48
  „Hát én vállalkozó vagyok tőlem 60 % adót szednek be. 16% adó A többi meg ilyen olyan címszó alatt sunyi módon beszedik.
  16 % adó, 36 % osztalék adó. Iparűzési adó+járulékok stb.
  A 16 % adóval nem lenne semmi gond, de a 60 %-al igen.”
 • 33. ATX 2013. május 07. 16:37
  „31: Köszönöm a kiegészítést, én is ezt mondtam. Sajnos Magyarországon még sikk az a régi berögződés, hogy minden alól igyekeznek kibújni az emberek!”
 • 32. BJ.MÓVÁR 2013. május 07. 13:13
  „A képviselők által befizetett 40-60 millió forintokat,amivel kifizették a kölcsöneiket miért nem vizsgálják honnan származik?! Pár tízezer Forint eltitkolása főbenjáró bűn,pár tízmillió szóra se érdemes! Ha azt nem vizsgálják addig ezt se kellene,legalább is a jó erkölcs ezt diktálná,persze,ha nem a FIDESZ garázdálkodna!!”
 • 31. WeiseÖdenburg 2013. május 07. 13:06
  „29. ATX 2013.05.07. 11:44
  Ellentmondás van az írásban. Továbbá soproni albérlet,egy átlagos lakásnál 50 000 Ft.-65 000 Ft. havonta +rezsi.
  Dupla árat kérne a tulajdonos 100 000 Ft-130 000 Ft. +rezsi között kellene fizetni a bérlőnek.Ezt komolyan gondolja?
  Münchenben havi 1 000 EUR a bérleti díj rezsivel.
  Ha ön adózik akkor nyilván tudja 16% -os adó terheli bevételt.Számítások szerint ez nem a duplája!
  Adózni pedig mindenkinek kötelező!”
 • 30. kleopatra 2013. május 07. 12:15
  „29-nek! Amit leirtál az igaz és törvényes, de azért az albérletbe zömmel olyan emberek költöznek, akik vagy egyedülálló szülő gyerekkel, vagy fiatal összeköltözők, elvált emberek stb. Ritka, hogy állatorvos albérletben lakik”
 • 29. ATX 2013. május 07. 11:44
  „15: "albérletben a csóró emberek laknak, ha adna minden főbérlő számlát, akkor duplájáért kellene kiadni a lakást" Nincs igazad. Az általunk kiadott lakásban egy fiatal állatorvos lakik. A piaci bérleti díjat kérjük tőle és számlát adunk róla. Negyedévente befizetjük utána a 16 %-os SZJA-t a NAV-nak és nyugodtan alszunk...”
 • 28. Goldmund 2013. május 07. 11:20
  „24. gyugyu1 2013.05.06. 20:33

  Az, hogy az OTP nem adna számlát valamilyen tevékenysége után, ami után kellene, azt bocs, de nem hiszem el. Egy bank nem ez a kategória.

  "Az otp ing.közv. olyan szerződéseket köt ,hogy ha nem csinál semmit sem, akkor is 4-500 ezer forintot fízetet az eladóval /mégha a tulaj értékesítette az ingatlant akkor is !"
  Az ingatlanközvetítőknél általában van olyan szerződés, hogy KIZÁRÓLAGOS. Ez azt jelenti, hogy akárki hozza a vevőt, annak az irodának jár a jutalék. Van félkizárólagos, hogy másik ingatlanirodával nem szerződhetsz, de te magad hirdetheted, és ha te hozod a vevőt, akkor nem jár nekik a jutalék. És van a normál, hogy csak akkor jár nekik a jutalék, ha az általuk hozott ember veszi meg az ingatlanodat.
  Normális ember ezt átbeszéli a céggel szerződéskötés előtt, és olyat ír alá, ami megfelel neki. Ha az iroda olyat nem kínál, keres másikat (kismillió ingatlaniroda van mindenhol). Aki meg nem hajlandó végighallgatni a tájékoztatást, csak azt kéri, mutassák meg, hol kell aláírnia, ... nos, az utólag csak magát szidhatja.

  Ezzel nem azt mondom, hogy nincsenek abban a szakmában huncutságok, de ostobaságokat ne írjunk.”
 • 27. dödike 2013. május 07. 10:55
  „Érdekes ha egy vállalkozó nem jelenti be a melóst az bűn mert nem akar adózni,de ha az albérletet nem jelenti be az már megbocsájtható,sőt kívánatos.Ez milyen kettős mérce.
  hagyma25.:Amit írsz az hülyeség.Ha mindenki rendesen adózna akkor sok minden kevesebbe kerülne,de az adócsalás nálunk még mindig olyan vagányságnak tűnik.”
 • 26. mir 2013. május 06. 21:21
  „Most komolyan. Van aki elhiszi, hogy akik be is jelentik azok a valódi összeget jelentik be?”
 • 25. WeiseÖdenburg 2013. május 06. 20:37
  „23. Maja94 2013.05.06. 20:22 Van megoldás ??? SZERINTEM VAN !

  "Az ingatlan bérbeadások ellenőrzését a revizorok beillesztik a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése közé, melyekből csak tavaly több mint 3400 vizsgálatot végeztek a Győr-Moson-Sopron megyei ellenőrök.

  2012-ben a nyugta- és számlaadási kötelezettség elmulasztása miatt 218 esetben állapítottak meg jogsértést és összesen több mint 42 millió forint összegben szabtak ki mulasztási bírságot.

  Azok a személyek, akik több lakást is kiadnak egyszerre, még könnyebben az adóhatóság látókörébe kerülhetnek.

  Esetükben a vagyonosodási vizsgálatok kettős kockázatot is jelentenek, hiszen egyrészt vizsgálható az ingatlanok megszerzésének jövedelemforrása, másrészt szembetűnő lehet a benyújtott bevalláshoz képest a tényleges vagyongyarapodás.

  Mivel ilyen esetekben nagyobb az adózatlan összeg lehetősége - hiszen nagy értékű bérbeadásról, vagy több lakásról van szó -, ezért nagyobb a helyszíni ellenőrzés esélye is" - zárta szavait Kovács Mária.”
 • 24. gyugyu1 2013. május 06. 20:33
  „remélem nemcsak az albérleteseket figyelik, hanem a lakás eladásokat, vételeket, na meg az ingatlanközvetítőket !!!

  pl.. Az otp ing.közv. olyan szerződéseket köt ,hogy ha nem csinál semmit sem, akkor is 4-500 ezer forintot fízetet az eladóval /mégha a tulaj értékesítette az ingatlant akkor is !!! számla nuku !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  a Kossuth utca-i kiköltöző cigóknak eddig 7 millát adtak vissza nem térítendő hitelt !!! /az egyik igy akart támogatással házat vásárolni aki bent volt a 450millás áfa csalásba ! ??????
  A másik házat nem messze annak a cégnek a vezetője akarja megvenni akinek több tízmilliós adóhátraléka van és az embereit nem fizeti ki !!!”
 • 23. Maja94 2013. május 06. 20:22
  „Az eladó kisebb lakásokat befektetésként veszik meg. Az Ausztriába átjáró dolgozók jó pénzért bérlik. Ezt tudja mindenki, de tenni ellene nem is akar senki. Kivéve az ügyeskedni akaró, rosszindulatú albérlő. A fiatal eredetileg is soproni ember pedig képtelen /elfogadható és Mo.-on keresett keresett pénzből / venni. Van megoldás ???”
 • 22. WeiseÖdenburg 2013. május 06. 19:55
  „16. Túrabakancs 2013.05.06. 18:03 "Viszont az olyan albérlőket, akik a szomszédoknak
  kárt okoznak ilyen-olyan tettükkel és viselkedésükkel úgy, hogy a tulajdonos ezt szó nélkül
  tűri, valóban megengedhetetlen. "
  Az egyik lényege a gondolatköröknek.Ki nem hiszi kapjon,vagy nyerjen kettő ilyen szomszédot és lehet moralizálni.
  Ismerős körben,már hárman kértek birtok védelmet az álbérlők okozta problémák megszüntetésére,mivel a a tulajdonos
  hasonlóan vélekedett,mit egy-két kedves hozzászóló.A helyzet komikuma,mind három esetben jelentős tartozást hagytak a tulajdonos számára,tovább állva más balekot keresni.A másik lényeges elem nagyon sokan felszámolva maguk mögött mindent elköltöznek a nyugati végekre szerencsét próbálni,mivel a német nyelvet nem ismeri az esélye csökken,bár otthon eldöntötte itt mennyit fog keresni.(álmodott)Próbálkozik elhelyezkedni több helyen,de az alkohol ,vagy az Ő munkatempója üti az elvárásokat.A pénzügyi kondíció de-stabilizálódik,ki fizet a végén játékká válik.
  nagyon helyesen ismerik páran a személyi jövedelem adó kategóriában tartozik a lakás kiadásból szerzett jövedelem,
  850 000 Ft.-ig évi 18% adó vonzattal.lehet számolni egy lakás kiadás utáni adó kötelezettséget.Más kérdés a 4-5 lakás és még üzlethelyiség kiadása utáni adó kötelezettség Kb. 40% -a a bevételnek.Kérem szépen én is adózom,adóztam és
  remélem még pár évig. A lényeg viszont az ha a lakását kiadó másnak kárt okozva,nyugalmát megzavarva,nem fizeti
  az elvárt kötelezettségét.Nem beszélve arról idézve egy soproni vállalkozót olyan lett a város mint egy "nemzetközi kikötő" a rossz hírű kikötő városokra gondolt.”
 • 21. hagyma25 2013. május 06. 19:38
  „Én közgazdász vagyok és sajnos, ha holnaptól mindenki minden adót befizetne, akkor például egy kg kenyér 1500 Ft lenne. A politikusok meg helikopterrel járnának még sz@.ni is.amunkanélküliek meg a kanári szigeteken üdülnének, mi dolgozók meg megpusztulhatnánk a munkába...
  Nektek ez kell, ti becsületes álszent emberek???”
 • 20. oxana 2013. május 06. 19:05
  „14. ATX

  Pontosan így van. Ezért "is" van Magyarország ott, ahol van.”
 • 19. hagyma25 2013. május 06. 18:36
  „Van olyan ismerősöm, aki kiadta a lakását számlát nem adott róla, mert ugye azt már nem tudta volna kifizetni a bérlő...
  A baj az hogy sajnos a rezsit sem tudta kifizetni meg a bérleti díjat sem egy idő után... kidobta őket utána a másik bérlő ugyan az... utána a másik ugyan az...Sajnos nem tud fizetni a csórikám és még ő fenyegeti a főbérlőt, hogy nem kap számlát...
  Haverom bedühödött és eladta a lakást, több mint 1 millió forintot bukott a ki nem fizetett rezsin és azon, hogy teljesen lelakták a parasztok a lakást...
  Egyáltalán nem kell irigyelni szerintem aki kiadja a lakását, sőt inkább szerintem sajnálni kéne őket, mert ezen keresni biztos hogy senki nem tud, ha fizet is a bérlő akkor is úgy leéli a lakást, hogy a bérleti díj elmegy a felújításra...
  Még ha szét adóztatnák őket is akkor még ők fizetnének hogy egyáltalán kiadhatják a lakásukat...”
 • 18. Túrabakancs 2013. május 06. 18:30
  „Csetneky! /9/
  Enyhén szólva csalódtam benned. Legalábbis ahhoz képest, amilyen írásokat eddig megszoktam tőled.
  Hidd el, az irigység beteggé tesz. És a bosszú bosszút szül.”
 • 17. kleopatra 2013. május 06. 18:08
  „15-ös Igy igaz! Leirtál minden igazságot!”
 • 16. Túrabakancs 2013. május 06. 18:03
  „Ennyi anyagilag zakkant, csóré rosszindulatú emberi hozzászólást ritkán olvasni.
  Remélem az emberek megválasztják a szoclibeket jövőre, nem is érdemel mást
  ez a nemzet. A szegényebb réteg úgyis szegény marad, a jómódúak meg megtalálják
  a lehetőséget a további boldogulásukra. Viszont az olyan albérlőket, akik a szomszédoknak
  kárt okoznak ilyen-olyan tettükkel és viselkedésükkel úgy, hogy a tulajdonos ezt szó nélkül
  tűri, valóban megengedhetetlen. Már csak a saját érdekében is. Jól meg kell emelni a bérleti
  díjakat, és akkor mehet az adózás ezerrel. :) Kérdés hogy ez a bérlőknek tetszik e? Egyébként ahogy páran már
  írták alább, vannak megoldások a kiskapukat illetően. Ja igen: nincsen kiadó ingatlanom míg valaki
  beszólna.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri bulihétvége rengeteg sok képpel elmesélve

Fotósaink ezúttal is jópár győri szórakozóhelyet felkerestek a hétvégén. Nézze meg galériáinkat! Tovább olvasom