Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Fidesz: kényszerűség volt a távhődíj emelése

Győr - Győr közgyűlése, mint tudósításunkban megírtuk, a távhőszolgáltatás díját 13,2 százalékkal megemelte. Kényszerűség volt, de még az egyébként indokolt mértéket sem érte el – hangzott el a Fidesz-frakció sajtótájékoztatóján.
A csütörtöki győri közgyűlési döntés (a hőszolgáltatói díj emelése) kapcsán tartott tegnap sajtótájékoztatót a Fidesz-frakció nevében dr. Somogyi Tivadar és Németh Zoltán alpolgármester. Elhangzott egyebek között, hogy Győr 55 ezer lakásából 24 ezer a távfűtött. A városban 2004 óta nem emelkedett a hőszolgáltatói alapdíj, az utolsó hődíjemelés is 2007 előtt volt.

Idén már négyszer emelkedett a gáz ára, a hőszolgáltató számára ez 28–29 százalékos többletköltséget jelent. A Győrhő ezért kérte, hogy az alapdíjat 20,5 százalékkal, a hődíjat 30 százalékkal emelhesse.

A közgyűlés ehelyett 12,5 százalékos, illetve 15 százalékos emelést fogadott el, a kettőt összevéve 13,2 százalékkal emelkednek a számlák.

Elhangzott, hogy bár a gáz ára folyamatosan emelkedik, a kompenzáció évről évre csökken. A hőszolgáltató által egyébként indokoltan kért és az elfogadott díjemelés közti különbség évi 300 millió forint, lényegében tehát ennyit (családonként 10 ezer forintot) hagy a város a döntéssel a lakosság zsebében. Pontosabban még 180 millió forinttal többet, mert az úgynevezett hulladékhőt is ide kellene számolni.

A Győrhő saját gázmotoros erőművének köszönhetően az ország városai közül a legolcsóbban szolgáltat energiát. Veszteséges viszont nem lehet, mert akkor nincs miből karbantartani, fejleszteni a város távfűtési rendszerét, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Olvasóink írták

 • 10. rászputyin 2008. szeptember 25. 20:05
  „Ez duma azért kell emelni a távhőt mert a kiebbrudált politikusokat ebből akarja a Győri önkormányzat eltartani. Hiszen ezek mind megélhetési képviselők nem kellenek ezek normális céghez.”
 • 9. Tűzimádó 2008. szeptember 21. 21:00
  „FideSS bekaphatod!!!!!”
 • 8. {gli} 2008. szeptember 20. 23:34
  „ad. 7.)
  Nem egészen.
  Ha jól belegondol a T. Fogyasztó a takarékosságba, akkor rá kell jönnie, hogy csak az ő költségei nőnek, a "szolgáltatóé" nem.
  Úgy is kérdezhetnénk: érdeke-e a jelenlegi felállásban a Hőszolgáltatónak, hogy a fogyasztói takarékosság okán kevesebb legyen a termelendő hőmennyiség. Nem, mert ez bevétel kiesést eredményezne. Ugyanígy nem volt érdeke a Pannon-Víz-nek sem a takarékosság, az egyedi mérés elterjedése. A kieső mennyiség díjbevételét díjnöveléssel kompenzálta.
  Akkor beszélhetnénk piaci viszonyokról, ha a fogyasztóknak lenne alternatív vásárlási lehetőségei. De itt ilyen nincs. Eszi, nem eszi, nem kap mást. És éppen ezért felháborító az önkormányzat hozzáállása a kérdés kezeléséhez, ugyanis a város lakosságának felét vagy több, mint felét érinti a sebtében meghozott döntés. Ebben a cégérdek a lakossági érdek elé került.”
 • 7. LacaBoy 2008. szeptember 20. 22:46
  „Nem gázár-segélyt kell osztogatni, hanem a házakat szigetelni és takarékoskodni...viszont a Hőszolgáltató eladni akar....én meg venni...”
 • 6. pénz- ügyes 2008. szeptember 20. 19:00
  „-- " hőszolgáltató által egyébként indokoltan kért és az elfogadott díjemelés közti különbség évi 300 millió forint, lényegében tehát ennyit (családonként 10 ezer forintot) hagy a város a döntéssel a lakosság zsebében " --
  Hogy is van ez? Milyen számítási mód ez?
  Vagy már megint ez csak egy FIDESZ ámítás ??
  Jobb lenne ha mindenki maradna a kaptafánál.....”
 • 5. Mné 2008. szeptember 20. 14:40
  „Én ezt nem értem, lehet a memóriámmal van a probléma, de az nem igaz, hogy 2007 óta nem emeltek. Sajna, igen is emeltek. Nem azzal van a probléma, értem én is miért kell emelni, de legalább ne találjanak ki olyat, ami nem igaz. Mert igen is volt emelés. 2006. dec. óta fizetem, és nagyot hazudnak azzal, hogy nem volt. Elég megnézni a számlákat, de ha már itt tartunk: emelkedik a gáz ára, ok emeljen a távhő is, hiszen "szükséges. De akkor az alapdíjnak mi köze van a gázáremelkedéshez? Semmi!!!! Az a baj, hogy monopol helyzetben vannak, és mindent megengedhetnek maguknak. Olyan összeget számláznak ki sokszor télre, hogy csak lesek. Persze a vicc, hogy a dec.-ill. januári fűtésszámla összege alig pár ezer Ft-tal különbözik a tavaszitól... Ez hogyan is van?”
 • 4. Igazmondók 2008. szeptember 20. 10:57
  „(Gli) Igazad van ez gázos. Majd jön a magyarázkodás, hogy amire Ők hivatkoztak az augusztus 31. levélben szerepelt.”
 • 3. {gli} 2008. szeptember 20. 10:00
  „Legalább annyi fáradságot vehettek volna a nyilatkozók, hogy a cég díjváltozási előterjesztését eltüntetik a szemek elől. A szept. 01-én kelt vállalati előterjesztés azokat a számokat tartalmazza, amelyet a közgyűlés díjemelésként "elfogadott".
  Ha csendben maradtak volna, okosabbnak tűnnének, így szemfényvesztő hazugok.”
 • 2. tricse 2008. szeptember 20. 09:46
  „értem én értem

  nem hülye vagyok hanem csóró!”
 • 1. Kétkedő 2008. szeptember 20. 09:37
  „Az érvek a másik oldalről is ismertek.Vajon milyen reakciók
  lennének a jobboldal részéról, akkor ha a városban nem ők lennének hatalmon?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért dráguljon a távhő?

Győr - „Kiderült, hogy igazunk volt: Győrnek nincsenek költségvetési problémái és az iparűzési… Tovább olvasom