Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Fiatal Gazda Informácós Börze Győrben

"Fiatal Gazda Informácós Börzére" várják Győrben csütörtökön az érdeklődőket. "Fordulat nélkül nem lesz, aki állatot tartson" - utalt a túl kevés fiatal gazdára hétfőn a megyei földművelésügyi igazgató. Ráadásul ők is nehezen jutnak földhöz: a földtörvény segíthet, ha a rangsorban előbbre kerülnek.

Konferenciára és szakmai kiállításra várja az érdeklődőket, – elsősorban a fiatal gazdákat – a győri Hotel Famulusba november 15–én, csütörtökön délelőtt 10 órától a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya).

Az eseményről hétfőn tartott sajtótájékoztatón Polgár Ákos, az Agrya alelnöke a programot ismertette: eszerint szó lesz a földtörvényről, a gazdálkodói hitellehetőségekről, őstermelőkről, családi gazdálkodók aktuális kérdéseiről valamint szakmai előadásokat hallhatnak a résztvevők.

Weisz Miklós, a Agrya társelnöke elmondta: az európai unióban mindössze 6 százaléknyi a 35 év alatti gazdálkodók aránya, ez súlyos gondokat okozhat később az élelmiszerellátásban.

A 2014-től hatályos új agrárpolitikában több ösztönző elem is segíthet a gondok leküzdésében: a közvetlen támogatásoknál megjelenő új elem (a 40 év alatti gazdák esetében), valamint a tematikus alprogramok.

Rövid időn belül elfogadják az uniós agrárköltségvetését is, valamint idehaza az új földtörvényt, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a fiatal gazdák számára: ezért szervezik a mostani börzét.

Pintér Csaba, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője megerősítette: „fordulat nélkül nem lesz, aki állatot tartson." A Nemzeti Vidékstratégia szerint, aki vállalja a vidéki életformát, a gazdálkodást, annak a földalap hosszútávú földhözjutást biztosíthat.

A Kisalföld azt kérdezte: az elfogadás előtt álló földtörvény segítheti–e a fiatal gazdák földhoz jutását? Weisz Miklós úgy látja: az alapvető iránnyal egyetértenek, ám a tervezet szerinti elővételi sorrendben nem állnak eléggé hangsúlyos helyen a fiatalok.

A haszonbérleti szerződéseket illetően nem is nevesítettek a pályakezdő gazdálkodók. Mindkét esetben az Agrya javaslatot tett a tervezet módosítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekültek az M1-es autópálya megyei szakaszán

A pénzügyőrök egy teherjármű rakterében 22 sembert találtak. Tovább olvasom