Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Fesztivál a pálinkának, hagyományok ünnepe

Győr - A megyeszékhelyen nem fogynak el a fesztiválok. Alig van olyan hétvége, amely ne ígérne egy-két, sőt, sok esetben háromnapos elfoglaltságot, pontosabban lehetőséget a kikapcsolódni vágyóknak. Ez a hétvége az első pálinkafesztiválé.
A Széchenyi téren, mint arról lapunkban is hírt adunk, hamarosan elkezdődnek a régészeti munkálatok, melyek megelőzik a tér felújítását. Ezeket megelőzően azonban még marad idő és lehetőség arra, hogy egy különleges, a népi hagyományokat és a védett magyar italt, a jó pálinkát is népszerűsítő fesztivált rendezzenek.

„Az egész fesztivál egy, a Lippentő táncegyüttes által elkészített koreográfiából merítkezik – tudtuk meg a főszervező Horváth Zoltántól. – Kocsis Enikő és Fitos Dezső Harangozó-díjasok még tavaly készítették el Kotty belé, szilvalé című műsorukat. Az előadás olyan ízesen adja vissza a korabeli hagyományokat a tánc nyelvén, hogy a városvezetés is könnyen meggyőzhető volt, érdemes egy erre épülő fesztivált létrehozni."


Az önkormányzat hathatós segítsége lehetővé teszi, hogy az ötletadó produkción kívül, melyet egyébként péntek este tekinthetnek meg az érdeklődők, számos népzenei és hagyományápoló előadásra is sor kerüljön. A szervezők arról sem feledkeztek meg, hogy igazi foglalkoztató programokat kínáljanak a győrieknek, vagy azoknak, akik a kellemesnek ígérkező őszi hétvégét a városban töltik mint turisták.

„Nem csupán táncszínházi produkciók, de színházi események is lesznek a pálinkafesztiválon. Ezek közül kiemelném a Babtársulatot, a Térszínház előadásában a Karnyónét szombatról, a Színészkvartettet, akik székely történeteket adnak elő, valamint a Forrás Színház Heltai-darabját vasárnapról" – teszi hozzá a Lippentő Kulturális Egyesület képviselője.

A kulturális programok kavalkádjában természetesen a finom pálinkák kóstolására is alkalom nyílik majd. A felnőttek és a gyerekek pedig táblás játékokban próbálhatják ki saját ügyességüket.

A rendezvény, ahogy az szinte már megszokott a nagy győri eseményeknél, ingyenes. A részletes programokat tegnapi Légyott mellékletünkben közöltük, és a www.gyor-ph.hu internetes oldalakon is megtalálhatóak.

„Bízunk benne, a Magyar Hagyományok Fesztiválja sokak számára teszi emlékezetessé szeptember első hétvégéjét, és ezek után majd évről évre egyre szélesedő programkínálattal várhatjuk rá az érdeklődőket! A fesztivál célja a pálinkafajták megismertetése a széles közönséggel, köztük a ritkábbak is, mint a vadkörte-, eper-, kökény-, berkenye-, bodza-, feketeribizli-, vadcseresznye-, vadőszibarack-, szegfűkörte-pálinka megízleltetése is. Kiállítók az ország egész területéről érkeznek majd: Agárdi, Bestillo, Bolyhos, Pannonhalmi (Győri Likőr), Savanya, Szicsek, Téti pálinkák közül válogathatnak majd a nagykorú kóstolók" – mondta el Horváth Zoltán .

Olvasóink írták

  • 1. tricse 2008. szeptember 04. 11:00
    „lehet hogy én vagyok a tájékozatlan de sörfesztivál mikor lesz? vagy volt már?

    valahogy a pálinka meg a bor nem a szívügyem:))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha ipari üzem kerülne víz alá...

Pannonhalma - Európai uniós források felhasználásával tartanak nemzetközi katasztrófavédelmi… Tovább olvasom