Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Fészekben a polgármesterjelöltek

A Győri Fészekben augusztusban kezdődött el a város polgármesterjelöltjeit bemutató beszélgetések sora.
Mint azt Jancsó Péter, a társaság vezetője tegnapelőtt a Club Carat étteremben elmondta, ezek a találkozók tanulságosak, érdekesek voltak. A Győri Fészek pártatlanul hallgatta meg a jelölteket, és akárcsak az utolsó bemutatkozónak, Schmidt Péternek, mindegyiküknek felajánlotta együttműködését. Mint Jancsó kifejtette, a Fészek ötletadó volt és az is szeretne maradni, a tagok jutalma pedig az lehet, ha a jó ötletek Győr érdekében megvalósulnak. Mondjuk az új győri polgármester segítségével.

Schmidt Péter rövid bemutatkozással kezdte az estét. A háziorvosként is praktizáló képviselő, aki az elmúlt négy évben Győr alpolgármestere volt, képviselősége tizenhat esztendejében nagyon sok közigazgatási tapasztalatra tett szert. Ezt szeretné kamatoztatni polgármesterként, egy menedzserszemléletű, a városmarketingre, a kultúrára fokozottan koncentráló Győrt irányítva. Schmidt Péter terveiben kiemelt fontosságú, hogy minden generáció megtalálja az élhető Győrben a számítását és a lehetőségeit is. A Fészek Klubban elhangzottak számos jelölt programjában is megtalálhatóak, ám azt a Fészekben jelen lévők nyugtázhatták, a kultúrát, a nagy fesztiválokat egy jelölt sem emelte ennyire ki saját programjából, bár kétségtelen, mindegyiküknek fontos volt a terület. Az újdonság erejével hatott Schmidt Péter azon ötlete, amely szerint a városban vállalkozók bevonásával, újabb, 2050-re már égetően szükséges nyugdíjasotthonokat ép ítene. Mint azt a jelölt elmondta, addigra a kilencven éven felüliek aránya ugrásszerűen megnő majd a városban, és róluk gondoskodni kell.

A miből kérdésre Schmidt egy hárompólusú finanszírozási rendszert képzelt el: a város önrésze, az állami támogatások, az uniós pénzek. Mint kifejtette, akik ismerik, tudják róla, jó a lobbiereje. P nem elégszik meg azzal, hogy elküld egy felkérő levelet egy szponzornak, tudja, utána is kell mennie, személyesen is beszélni kell vele, ha sikert szeretne elérni.
A jelölt tudja jól, hogy a gazdaság minden törvényét nem ismerheti, bár alpolgármesterként a szociális, az egészségügyi és a kulturális ügyek hozzá tartoztak. Ám mivel ezen területek a – mondjuk így – kisebb pénzeket megmozgatók, nyilván a nagyobb horderejű gazdasági döntéseknél szakemberek tanácsát kérné majd. Polgármesterré választása esetén szakemberekből álló kabinet segítené munkáját.
Schmidt Péter nem szeretné, ha harmincnapos határidőkkel intéznék el a különböző ügyeket a városházán vagy a városházához tartozó intézményekben. Ezzel párhuzamosan a győri vállalkozókat és vállalkozásokat is külön figyelemben részesítené. „Gondoskodással el kell érni, hogy itt maradjanak, adjanak munkát az embereknek és további betelepülőket vonzzanak a városba" – mondta.

„A sikeres városnak még sikeresebbnek kell látszania" – tette még hozzá. Amennyiben megválasztják polgármesternek, Győrt a vidéki nagyvárosok rangsorában, ami az ismertségét és az ezzel együtt járó elismertségét jelenti, személyes munkájával, személyes jelenlétével is előbbre szeretné vinni.

A sikeresség egyik kritériuma a jelölt szerint a kultúra. Ezen a területen, anélkül, hogy külön pénzeket megjelölt volna a célokra, ismét kiemelte Schmidt Péter a táncfesztivált, a Vaskakas Bábfesztivált, a Me- diawave-et, a Barokk Nosztalgiák sorozatot és egy musicalfesztivált is.
A jelenlévők kérdésére: ezeket a célokat miért nem valósította meg mint az ezen területért felelős alpolgármester, a független polgármesterjelölt elmondta, nagyon sok kérdést csakis a város első számú vezetőjének szerepvállalásával lehet megoldani. Ezek ilyenek. Ha polgármester lesz, tenni fog azért, hogy Győrött ne csak átlagosan 1,8 napot töltsenek a turisták, hanem a környéket is bejárva 15-öt. A lehetőségekre, amit a város kínál, nagyon szép szórólapok, kiadványok kell hogy felhívják a figyelmet. A rendezvényeknek pedig egyértelműen turistacsalogatóvá kell válniuk.

Természetesen szóba került az is, hogy korábban a jobboldal jelöltjeként akarták indítani, mégis függetlenként indult. Schmidt Péter erről annyit mondott, az országos szándékokkal szemben álltak a helyi érdekek. Talán ezért is kapott néhány politikai támadást, ám úgy érzi, ezek őt csak erősítették.

A beszélgetésen szó esett még a Mosoni-Duna rehabilitációjának szükségességéről, arról, hogy vízibuszoknak kellene járni a győri vizeken, és a régióközpont mint cél is felmerült a polgármesterjelölt programjában.

Schmidt Péter elmondta, amennyiben nem választják meg, de ismét számít rá a város alpolgármesterként, megfontolja majd, milyen döntést fog hozni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elköszönnek a polgármesterek

Három kistérség tizenöt leköszönő polgármesterét búcsúztatták Győrújbaráton. Van köztük, aki 27 éve… Tovább olvasom