Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Fészekben a polgármesterjelöltek

Borkai Zsolt független, a Fidesz és a KDNP által támogatott polgármesterjelölt mutatkozott be a győri Fészekben.
Borkai Zsolt független, a Fidesz és a KDNP által támogatott polgármesterjelölt mutatkozott be a győri Fészekben. Bár a jelölt az eddig (lapunkban is) ismertetett terveihez képest újdonságokkal nem állt elő, a mértékadó független közéleti klub tagjai megtapsolták. Borkai úgy véli, éves szinten csak a racionalizálásokkal, átszervezésekkel minimum egymilliárd forint megspórolható a győri költségvetésből. Ha ezt pályázati alapnak szánják, akkor egy jó csapat meg is tízszerezheti azt.

A Fészek klubban jól látszott, Borkai Zsolt megtanulta, tudja, ismeri Győrt. Mind a költségvetési számokkal, mind az utcanevekkel, az intézmények feladataival tisztában volt. Határozottan és magabiztosan adta elő programját, majd válaszolt a kérdésekre.

„ Ha valaki azt mondja nekünk, hogy egyedül megoldja a problémákat, ne higgyünk neki" – szólt a mondat a Club Caratban. Majd rögtön jött a magyarázat is, csapat kell már a felkészülés során is. Szakemberekből álló csapat. Bár Borkai lapunk kérdésére nem kívánta megnevezni szakértőit, mivel azok tartanak a nyilvánosságtól, a politikai támadásoktól, azt azért elmondta, amint ő lesz a polgármester, máris készek a szakemberek mellé állni. Ez egyfajta kabinet lenne a városházán, bár magától a szótól, annak negatív értelmétől távol tartja magát a jelölt.

Érdekes volt, amikor az országos és a helyi politika kapcsolatát firtatták a Fészek-tagok. A jelölt titokzatosan fejtette ki, van olyan parlamenti képviselő, aki elmondta, most még nem tudja nevével támogatni, ám ha nyer, melléáll.

Borkai szerint a parlamentben dolgozó honatyák eddig is bizonyították, képesek a régió, a város érdekében összefogni pártállástól függetlenül. P ezt a konszenzust megteremtené. Győrből nem pártok színeiben pompázó várost, hanem egy jó várost kell csinálni! Borkai szakmai döntéseket, nem pártpolitikai elvárásokat szeretne érvényre juttatni, amennyiben ő lesz a polgármester.

Különösen fontosnak tartja, hogy a kutatás és a marketing még nagyobb hangsúlyt kapjon. A városháza munkáját is átszervezné, létrehozna egy nyelveket beszélő (utazó Győr-nagykövetek) szakemberekből álló marketingcsoportot, hogy a várost és a hozzá szorosan kapcsolódó településeket eladják itthon és külföldön.

A jelölt szerint Győr most félnapos város. Ahhoz, hogy hosszabb időt töltsenek itt az emberek, szükséges Pannonhalma, a Sokoró-táj, a Szigetköz bevonása is. Győrnek legalább egy karakteres, a Győri Nyárnál vonzóbb rendezvényt tervez. Olyat, amelyre sok helyről érkeznének érdeklődők.

A vállalkozóbarát környezet, a gyorsabb ügyintézés, az e-önkormányzat bevezetése, a digitális város megvalósítása fontos programpontok Borkai jövőképében. A Fészekben leginkább arra kérdeztek rá ismét a tagok, miből? Borkai Zsolt sokat vár attól, hogy letelik az Audi Hungaria moratóriuma, és ők is beállnak az uniós irányelveknek megfelelően a helyi iparűzési adót fizető vállalkozások közé.

A plusz iparűzési adót (milliárdokról van szó) egyértelműen a fejlesztésekre fordítaná a Fidesz és a KDNP által támogatott jelölt. Akárcsak azokat a hiteleket, melyeket szerinte még bőségesen felvehetne Győr. „Nem kell félni a hitelektől, ha azok a fejlődést és nem a működtetést szolgálják" – mondta.

Borkai Zsolt kifejtette, amennyiben megválasztják, első dolga lesz az önkormányzat munkájának átvilágítása, majd tanácsadóival, a különböző szakterületek ismerőivel hasonló szervezeti rendet alakítana ki, mint ami Debrecen sikeres működtetését végzi.

A már készen lévő tervei alapján Győr közúti forgalma például negyven százalékkal gyorsabb lehetne a racionalizációs lépések után.
Borkai azt szeretné, ha a belváros ismét visszakapná régi rangját, akár a kínai üzletek tematikus kitiltásával is. A Széchenyi téren nem csupán burkolatcserét hajtana végre, hanem élővé tenné. A sokak által problémásnak tartott Kossuth utcához, az ott élők sorsának rendezéséhez is hozzányúlna. „Az ott élőknek önkormányzati lakásokat kellene felajánlani, és a helyükre vállalkozók pályázhatnának, akik felújíthatnák a most elhanyagolt, de szép házakat saját maguk, üzleteik számára."
Arra a kérdésre, hogy elég karakteres vezetőnek tartja-e magát ahhoz, hogy egy olyan nagyvárost, mint Győr, vezessen, Borkai Zsolt kifejtette, ő most egy 300 milliós költségvetésű intézményt irányít. A város 36 milliárddal gazdálkodik.

A számokban van különbség, a felelősségteljes, tudatos, szervezett munkában nincs. Azért vállalta a megmérettetést, mert szeret és tud is győzni. Tisztában van vele, ha nyerni fog, azzal nem érte el a végső célját, hiszen csak akkor kezdődik el az igazi feladat!
A jelölt a jóízű, pergő beszélgetésben kifejtette, nem ért egyet a negatív kampányokkal, bár tapasztalja, a választások közeledtével megjelentek a másik jelöltet, pártot lejárató hírek. Ezektől ő elzárkózik, mert nem hisz bennük! Amikor a titkos közvélemény-kutatásokról érdeklődtek a Fészek-tagok, sejtelmesen annyit mondott csak, nem ismer ilyeneket, ám miután megnyerte a választásokat, szívesen elmondja, mennyire jelezték pontosan előre a jövőt...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikezdte az idő a panelházak erkélyeit

A győri panelóriások erkélyeit kikezdte az idő. Nemrégiben egy lezuhant többméteres vasdarab ijesztett a lakókra. A három méter hosszú vasléc betonra csapódásának hangjára sokan felfigyeltek. Csodával határos, hogy nem történt tragédia. Győrben több százra becsülik azoknak az erkélyeknek a számát, amelyeknél a rozsdásodás veszélyt jelenthet. Ezek az első építésű panelházak Adyvárosban és az egész Marcalváros I-en. Másutt ugyanis már ezek az elemek betonból vannak. Tovább olvasom