Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Fényvarázsló Bulgáriából

A győri Vaskakas Bábszínházban nyári szabadságuk alatt is két premierre készülnek a színészek. Az egyik egyszemélyes utazás az édességek birodalmába, a másik rajzfilmszerű kavalkád Alizzal a főszerepben.
A Bábliget feltehetően a Győri Nyár egyik leglátogatottabb rendezvénye lesz. (Június 28-án 10–18 óra között, Győr, Bisinger sétány.) Itt mutatják be az Édes élet cukrászda című darabot Kiss Rita rendezésében, Halasi Beával a főszerepben. A Vaskakas Bábszínházban azonban nemcsak erre az egy premierre készülődnek ahelyett, hogy a színházi embernek járó nyári szabadságukat töltenék.

Aliz Csodaországába látogatnak a másik produkcióval a világszerte elismert bolgár rendezőnő, Biszerka Kolevszka segítségével. Az egyik próbán sikerült beszélgetni néhány percet a fények és az árnyak szerelmesével.

A rendezőnő elmondta, nagyon örült a meghívásnak, s boldogan dolgozik a győri színészekkel. A munkamódszer valóban kicsit furcsának tűnhet a hagyományos bábozáshoz szokott szemnek. De abban a pillanatban, amikor a színészek és a rendező is elkezdi élvezni a játékot, már a nézőtéren ülőknek is nagy örömöt ad Aliz különleges utazása.
Kolevszka asszony rendkívül felkészülten érkezett meg Győrbe. Ilyen részletes, képes szövegkönyvet talán még soha nem láttak a Vaskakasnál. Minden egyes jelenet kidolgozott, minden szereplő jelmeze és jelleme felépített. Ám még így sem könnyű megvalósítani azt, amire a Bulgáriában is nagy tiszteletnek örvendő színházi ember kéri a győri színészeket. Emberek együttes mozgása, összehangolt játéka, s mi tagadás, a fizika szabályainak legyőzése.

Kocsis Rozi, a színház igazgatója elmondta, különleges volt azzal szembesülniük, hogy a szinte minden bábtechnikát kiválóan ismerő színészeknek írásvetítőkön kell animálni, mozgatni, s így alakul ki a tökéletes színpadkép.

A bolgár rendező kedvességgel, határozottsággal azonban legyőzi a technikai akadályokat. Az Indiában már ezer éve használt árnyjátékot kiteljesítve nem pusztán síkban, de térben is megmozdítja Caroll meséjének főszereplőjét és a mesében feltűnő különleges alakokat.
Az Aliz Csodaországban előpremierjét megtartják a nyáron, ám a hivatalos bemutatóra őszig várni kell majd a gyerekeknek és a bábszínházba szívesen ellátogató felnőtteknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hálamasszázs a gazdinak

Nem sikerült a nyomára bukkanni annak az indiai kígyónak, amely a napokban Keszthelyen tűnt el. A… Tovább olvasom