Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Fenyők a kritika viharában

Győr - A győri Városház tér felújítási munkálatai fokozottan érdeklik a közvéleményt. Leginkább a fenyőfák hiánya, majd mérete és ára váltott ki kritikát. A városszépítésért felelős társaság vezetője szerint ültethető fenyőt 5 méteres nagyságban nem kaptak volna olcsóbban. Videó: Faállítás
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft.-nél számos döntés született a győri Városház tér felújításához kapcsolódóan a növényzet megújításáról. A társaság ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás lapunk érdeklődésére a lakosság által sokat kritizált fenyőkérdésről elmondta, két lehetséges út közül kellett választani.

– Az egyik változat az volt, hogy az ott lévő, a szakértő szerint már nem egészséges fenyőfát el kell távolítani, mert rövid időn belül úgyis ki kell vágni. A másikat korábban a vihar kidöntötte. Ezért született az a döntés, hogy a parkot fenyő nélkülire alakítsuk át. Emiatt komoly lakossági kritikát kaptunk, ami arról szólt: a két fa annyira hozzátartozott a városházi képhez, hogy a lakosságnak más megoldás nem megfelelő – magyarázta Kovács Barnabás.

A Komszol újra vizsgálva a fenyőfa nélküli felújítást, azt a döntést hozta, hogy két olyan méretű fenyőt ültetnek, amelyek már hatással vannak a városképre. A szakemberek szerint a négy-öt méteres növények városképileg is megfelelőek.

A Városház tér új fenyői 15–20 évig nevelkedtek, mire Győrben elültették azokat.Fotó: Bertleff András
A Városház tér új fenyői 15–20 évig nevelkedtek, mire Győrben elültették azokat.Fotó: Bertleff András

– Ekkor megvizsgáltuk, hogy mi legyen a lehetséges megoldás. Figyelembe véve az árakat s egyéb feltételeket – az adott helyre és környezetbe milyen habitusú fenyőt lehet adoptálni –, úgy döntöttem, hogy azt a két fenyőt ültetjük el, amelyek most már a Városház téren láthatók. Ezt követően a lakosság részéről újból sok kritika érte a fák árát és kinézetét – sorolta Kovács Barnabás.

Az ügyvezető az árral kapcsolatban elmondta: a kérdéses fenyőfa a maga 15–20 éves nevelési idejével ennyibe, azaz 360 ezer forintba kerül. Ennél jóval drágább ajánlatokat kapott a társaság.

– Itt hangsúlyozni kell, hogy ültethető fenyőről van szó. Az igaz, hogy olcsóbb fához is hozzá lehet jutni – nekünk is van a Pápai úti telepen –, de nem ültethetőhöz, főként ilyen méretben. Ugyanis, ha valamit nem abból a célból nevelnek, hogy át kívánják ültetni, akkor esélye nincs az életben maradásra – magyarázta az igazgató, majd hozzátette:

– Amikor a fenyőt kiválasztottuk, arra is próbáltunk figyelni, hogy a fenyő a kívánt hosszméretnek megfelelő legyen, de lehetőség szerint oldalterjedelme ne legyen olyan széles, hogy takarja az épület homlokzati képét. Ezért igyekeztünk karcsú oldalágas fát választani, aminek a terjedését szabályozottan, kertészeti módszerekkel tudjuk irányítani. Így szabályos, klasszikus fenyőfa alakuljon az évek során. A fenyők Városház téri elhelyezésében hozott döntésem minden ódiumát vállalom.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. foltoska 2008. szeptember 23. 12:06
  „Szomorú vagyok, hogy egyesek a fenyőültetésből is politikát csinálnak! Ez egyáltalán nem politikai kérdés. Egyébként a természet, a növényzet csodákra képes: helyrehozza a mi hibáinkat. Néhány év múlva ezek a fenyők is megerősödnek, alkalmazkodnak a helyükhöz és reméljük, minden győrit és a városba érkezőt gyönyörködtetni fognak.
  Inkább közösen örüljünk, hogy szépül a városunk!”
 • 39. Pepe 2008. szeptember 22. 21:58
  „Ez a 2 db fenyőnek látszó tárgy még gyurcsány és orbán szemével nézveis undorító, ronda, formátlan... Aki ebbe a kérdésbe is képes belekeverni a napi politikát az nem látta e két gyöngyszemet!
  "igyekeztünk karcsú oldalágas fát választani, aminek a terjedését szabályozottan, kertészeti módszerekkel tudjuk irányítani. Így szabályos, klasszikus fenyőfa alakuljon az évek során. A fenyők Városház téri elhelyezésében hozott döntésem minden ódiumát vállalom."
  1. milyen kertészeti módszerre gondolt?
  2. Remélem tényleg vállalja a felelösséget és kirúgását végkielégítés nélkül elfogadja!”
 • 38. Tűzimádó 2008. szeptember 21. 19:32
  „Barnika!

  Ezután a nyilatkozatod után takarodjál a francba!”
 • 37. Ingyom Bingyom 2008. szeptember 20. 21:43
  „Valaki! Látom rendes polgár vagy, és nem szereted, ha más kelti a gyűlöletet, ezért magad teszed azt!”
 • 36. kertész 2008. szeptember 20. 18:51
  „A városnak nincsen főkertésze, ami európai összehasonlításban elég nagy hiányoság. Így a nem szakmai végzettségű emberek döntenek. Nem ez az egy szakmai baki a komszolnál! Ez csak a jéghegy csúcsa! A komszol monopolhelyzetben van. Miért is? Nem kell hozzá nagy képzelőerő! Piaci versenyben csúnyán elvérezne a komszol.”
 • 35. Napfény 2008. szeptember 20. 11:38
  „29.Ninnya,csatlakozom eszmefuttatásodhoz,a fenyőkről még annyit,nálunk a lebontott fa néz ki így formára(keskeny,formátlan)mert ágait levágom,hogy kiférjen az ajtón .”
 • 34. Gerilla 2008. szeptember 20. 10:36
  „A helyszíni természetesen LY-vel írandó, csak bepörögtem kicsit. elnézést!”
 • 33. Gerilla 2008. szeptember 20. 10:34
  „Gézus akkor már legalább négyen vagyunk akik láttuk, a rendőrségen meg azt kérdezték magukból kikelve attól akinek a legtöbb kárt okozták, hogy milyen jogon gyanúsít bárkit is. Én láttam ki vezetett sőt hogy a két személyes kocsiban hárman ültek, valamint enyém volt a harmadik autó. Egy jó ügyvéd, némi pénz és akármennyit szívhatsz, ihatsz, törhetsz, zúzhatsz hejszíni bírság a vége és ,még a jogsid is marad. Ennyi.
  A fenyők Meg CSÚNYÁK, de a "birka" magyar csak ezt érdemli. Meg hogy hülyének nézzék. Most akkor álljon ki a Borkai elvtárs, és közölje a várossal hogy elkúrta. A Széchenyi teret remélem nem fogja ennyire elkúrni.
  KÉPVISELŐ ELVTÁRSAK! JÓ LENNE NEKIÁLLNI AZÉRT DOLGOZNI AMIÉRT MEG LETTETEK VÁLASZTVA!”
 • 32. Napfény 2008. szeptember 20. 09:03
  „Ha,jól olvasom a cikkben,azért lett ilyen csenevész fenyő választva,hogy ne takarja az épület homlokzati részét?Előbb utobb "ha megnő "takarni fogja(kéne)akkor,majd mindig karcsúsítják?Borzalmas képet alkotnak!Egy FENYŐ szépségéhez az ágak szélessége is hozzátartozik!Erre a fenyőre egy erdei tájban ráillik,hogy"szép",de nem a téren.”
 • 31. Valaki 2008. szeptember 20. 07:52
  „28. Ingyom Bingyom

  Rendes polgár nem megy gyülöletkeltők pártja (MSZmP) közelébe, mert még megfertőzik valamivel. Te érezd jól magad a nyilaskomcsi alakulatodnál pufajkában és gimnasztyorkában. :))))”
 • 30. barnabás 2008. szeptember 20. 07:38
  „Csak megsúgom, hogy ez a két fenyő soha sem látta a Kárpátokat. Egy magyar faiskolából származnak, és azért ezeket kellett megvenni, mert egy" hozzáértő" komszolos vezető választotta ki akinek nemhogy kertészeti végzettsége nincsen, de még szerszámot sem fogott a kezébe életében, és persze nem kevés pénzt kapott érte. Hiszen a komszolnál évtizedek óta az a divat, hogy mindíg a hozzá nem értő emberek kerülnek vezető pozícióba, így nem veszélyeztetik az igazgató egyeduralmát.”
 • 29. Ninnya 2008. szeptember 19. 23:57
  „Csak annyi lene a kérdésem, hogy miért más országnak kellett megint pénzt fizetni, a győri önkormányzat miért nem a saját megyéje vállakozóit "gazdagította"? Miért olaszból kellett térkövet venni, mikor Győrújbarát határában is van egy igencsak szép térköveket gyártó cég, és nem hiszem, hogy még 2-3 ne lenne Győrben! Valamint miért kellett egy olyan országtól fenyőt venni (akár szép, akár csúnya ebben az esetben nem ez a lényeg), akinek az országunk amúgyis milliárdokat fizet a gázért, meg azért amivel az autónk működik? Megintcsak egyszerűbb volt, valakinek a segét nyalni, mint kicsit utánanézni, hogy helyben miből lehet választani, és még a szállítási költség sem lett volna annyi, vagy talán nem is lett volna!
  Lustaság, fél egészség!”
 • 28. Ingyom Bingyom 2008. szeptember 19. 21:45
  „Kedves Valaki!
  Nem tagadhatom a taggyűlés tényét, hisz mellettem ültél drága barátom! (MSZMP)
  Amikor a Kommunista Pártba jelentkeztem, ott meg a nyilas haverral futottam össze, képzeld ő felvételiztetett. Azt sem tagadhattam le, mert együtt ültünk vele ugyancsak a taggyűlésen.
  Egyébként már tagja vagyok a Magyar Gárdának. Nem jössz? Jut eszembe: a munkásőr zubbonyod Neked is megvan még?”
 • 27. Valaki 2008. szeptember 19. 21:33
  „26. Ingyom Bingyom

  Amikor a barokk belvárost beton térkövekkel béborították elvtársaid, hol voltál okoska, csak nem pártgyűlésen? :))))”
 • 26. Ingyom Bingyom 2008. szeptember 19. 21:29
  „A fenyők a magyar honfoglalók nyomain nőttek és azért olyan az alakjuk, mert Trianon óta ott sanyarú sorsa van a magyarságnak. Ezt jelképezi a két fa!
  Az olasz térkő ugyancsak a magyar történelem kontinuitását vállaló bölcs döntés!
  III. Andrással az Árpádok nemzetsége csak fiágon halt ki, a leányági utódok közül elsőként a nápolyi Anjouk jelentették be igényüket a magyar koronára, jogosan és megalapozottan. Az olasz gyökerek is adottak. Micsoda dolog itt fanyalogni, mikor az igaz magyar honfiúk és honleányok, és csak ők, ismerik a döntések bölcs történelmi hátterét. Az, hogy a fuvarral együtt ilyen olcsón oldották meg a telepítést elismerendő, dicséretes, példamutató és büszkeséggel tölthet el mindannyiunkat!
  Az ültetésnél segédkező alpolgármesteri had, mely korántsem volt teljes, mert volt, aki hiányzott havonta fejenként két fenyőfányival rövidíti meg a városlakókat. Havi 6 fenyő az két év alatt egy egész erdőre való! Ez persze senkit sem zavar!
  A buszmegálló visszakerül a térre, vagy az is zavaró, főleg a várakozó városlakókkal?”
 • 25. gézus 2008. szeptember 19. 20:49
  „gerilla! A fa olyan amilyen!Ők többet nézegetik mint mi!Remélem arra néz az a polgármester ablaka!De a "koccanásról" én is tudok!
  Nem egyet,ha jól láttam hármat tolt egymásba,utánna meg futottak, mint a marhák!De egy kacsázva azért visszajött!Valószinü a vérnyomása végett tántorgott!!!!Azért remélem,hogy
  jobban süt,mint vezet!”
 • 24. dfdf 2008. szeptember 19. 19:58
  „Gerilla hadd helyesbítsek a komcsik csak átépítették a lloyd-ot, szal ez a mai kinézet az ő számlájukra írható. Egyébként meg ha 20 évig nevelgették ezeket a fákat és csak így sikeredett?”
 • 23. Gerilla 2008. szeptember 19. 19:05
  „Ja és persze hogy ittasan tették! Alap!”
 • 22. Gerilla 2008. szeptember 19. 19:02
  „Szerintem ezek a fenyők valamelyik képviselő, v komszol vezér kertjében tengődtek, csak ki lettek cserélve két nagyon drága ukrán fenyőre. Nekünk meg így is jó.
  Amúgy meg a jószomszédi viszony is fontos nem??
  Emberek! NYíregyháza belvárosa (és ez nem bántás) különbül néz ki, mint Győré. Ez a vicces. A nyugat kapuja mi? Persze. A komcsi Lloyd-dal a város főterén. PArk meg szökőkút nuku. Az nem kell, minek.
  Mit is várok egy olyan várostól ahol a jó ügyvéddel rendelkező cukrászda tulajdonosa (és kollégája) megúsznak egy több, mint egymillió forint értékű, cserbenhagyásos károkozást, szemtanúk ellenére. NEVETSÉGES!”
 • 21. blama 2008. szeptember 19. 18:55
  „Az igazgató inkább azzal foglalkozna, hogy a "cégében" a megfeleleő embereket ültesse a vezetői helyekre, ne hozzá nem értő, képzettséget nélkülöző, vagy éppen vásárolt diplomával rendelkező seggnyalókat!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadhegyi Szüret

Győr - Lovasbemutatós közönségtoborzóval kezdődik holnap délután két órakor a 10. Szabadhegyi Szüret… Tovább olvasom