Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Fenyőfákat állítottak a Városháza előtt - videóval

Győr - A Kárpátaljáról érkeztek, pénteken a helyükre kerültek a győri Városház téren az öt méteres ezüstfenyők. A tér felújítása – egyelőre – a tervezett ütemnél gyorsabban halad.Videóval.
Újra áll két ezüstfenyő a Városháza előtt. Igaz, nem olyan nagyok, mint a korábbiak voltak, azok már elérték a 14-15 méteres magasságot. Az egyik fát a februári nagy vihar csavarta ki gyökeresről, a másikat pedig azért kellett eltávolítani, mert a szakemberek vizsgálatai szerint pár éven belül ugyanerre a sorsra jutott volna.

A győriek megszokták a két fenyőt (főleg a karácsonyi díszvilágításkor), ezért született olyan döntés, hogy a tér felújítása során pótolják őket. Csakhogy akkora fát már nem lehet átültetni, hogy meg is maradjon, itthon pedig nem sikerült akkorát beszerezni, amely még szállítható, telepíthető és biztonsággal életben tartható. A két fenyő így távolról, Kárpátaljáról érkezett, nagyjából (húsz centi eltéréssel) egyforma magasak: 5 méteresek. Speciális járművel hozatta őket a Komszol, elültetésükkor pedig három alpolgármester, Németh Zoltán, dr. Somogyi Tivadar és Simon Róbert segédkezett...

Fotó: Cseh Róbert

Természetesen ezekre a fákra kerülnek majd a karácsonyi díszfények is. Hogy nem olyan magasak, mint a korábbiak, talán ellensúlyozza majd, hogy az ünnepekre a térre kerülő többi fát is kivilágítják...
A Városház tér felújítása egyébként a tervezett ütemnél gyorsabban halad – de szabad ég alatt végzett munkánál ezt úgymond nem illik elkiabálni, hiszen jöhetnek cudar esős idők is.

A növényzet telepítése mindenesetre a befejezéshez közeledik. Érdemes elmondani, hogy a város lakói által megszeretett „tulipánfák", vagyis magnóliák nem tűntek el a térről, sőt, az eddigi kettő helyett négyet ültettek. Többezer növény került már a helyére: 4 ezer buxus, 2500 árvácska, 2500 rózsa, 400 árnyékliliom, 12 tiszafa, és a Baross híd melletti területen, a hídfőnél többszáz talajtakaró cserje. A növényültetés befejezési határideje szeptember 15., kivéve azokat a gömbkőriseket, amelyek a tér középső részére kerülnek majd a térburkolás befejezése után. Ezek a fák olyanok lesznek, mint amilyenek a Baross úton vannak, lombkoronájuk 2-2,5 méter átmérőjű.


You need to upgrade your Flash Player.

Get the latest flash version here.

Videó: Cseh Róbert

A tér nyugati oldalán gyakorlatilag kész a térburkolás is. (A köveket nem a szokott módon homokágyra fektették, hanem műgyanta alapra.) A buszok egyelőre még nem térnek vissza korábbi megállójukhoz, mert az új tipusú buszváró a hónap végén érkezik meg, s nem szeretnék ismételten zavarni a közlekedőket.

A felújításhoz tartozik még, hogy a városháza lépcsőiről eltűntették a régi, csúnya aszfaltozást, helyette kőburkolat lesz, felújítást kapnak a lépcső meglévő kövei is. A vízelvezetést már megoldották, így megszűnik az eddigi téli csúszásveszély is.

Olvasóink írták

 • 15. sziszifusz 2008. szeptember 06. 14:18
  „Ezek most ukrán vagy pogány- ősi szittya- vereckei úti,magyar - fenyők?
  Melyik alpolgármester kapirgál alá a dombokból vagy halmokból valami
  keresztyén nemzeti humuszt?
  Ezentúl Havasrétiné alá állhat vagy nem állhat alá?
  Olimpiai bajnokunk igenis mindíg fontos dolgokkal foglalkozzék.
  A bazilikai esküvő kapcsán olvastam- online Kisalfold - hozzászólásban. - a maszoposoknak a főrabbi/sic/ esketett!
  Valamelyik alpolgármester/testhezállóan/ szabad félórákban képezhetné a tudatlan népet.Elvégre az is segítség.Lásd még fenn!”
 • 14. dg 2008. szeptember 06. 13:00
  „fhds. Kurvára mindegy akkor sem jönnek be mert jellegtelen. A bunkó stílusod meg tartsad meg a családodnak ott vevők rá.”
 • 13. zuzu 2008. szeptember 06. 09:18
  „Én örülök hogy szép lesz a tér a városháza előtt, bár egy-két dologban azért egyet értek az előttem szólókkal.
  Viszont arra is kíváncsi lennék mikor költenenk majd többet más dolgokra is.”
 • 12. Zsuzka 2008. szeptember 05. 23:40
  „Bogár, én meg lennék a fenyők nélkül is. Itt, a Kisalföldön nem igazán őshonos fa. Csak azért, hogy legyen mit dístíteni Karácsonykor...? Nem beszélve arról, hogy a magában álló fenyő ki van téve a nagyobb szeleknek, a nem túl mély gyökere nem tartja meg. Csoda, hogy az előző eddig is kibírta. Más fát nem ismernek?”
 • 11. {gli} 2008. szeptember 05. 22:45
  „Ennyire azért nem vagyunk szegények. E két nyeszlett fenyő helyett találtunk volna itthon szebbeket is.”
 • 10. Katie 2008. szeptember 05. 22:29
  „Aham... Hurrááá:)”
 • 9. Bogár 2008. szeptember 05. 21:46
  „Én még nem láttam, de örülök, hogy nem feledkeztek meg a fenyőfákról, ez hozzá tartozik a térhez, illetve Győrhöz. Örüljetek inkább, hogy szép lesz, ne csak szitkozódjatok! Köszi.”
 • 8. Börönd Ödön 2008. szeptember 05. 21:31
  „Az, hogy gyorsabban haladnak nem csoda, hisz például augusztus 20-án is dolgoztak a munkások.
  Közben pedig a vasárnap szentségéért aláírásokat gyűjtenek a keresztény képviselők!
  Lehet, hogy nem is tagjai a koalíciónak?
  Az olaszoktól azért kellett követ hozni, nehogy má´ a Viktor papára fogják :-)”
 • 7. Fenyőfa 2008. szeptember 05. 20:42
  „˝elültetésükkor pedig három alpolgarmester,N Zoltán drS Tivadar és S Robert segédkezett" Én egyiküket sem ismertem fel a kék munkásruhába.Ki fogta a kalapácsot? Már a nézés is munka? Na ezt már ne!!!!”
 • 6. Fafnír 2008. szeptember 05. 20:10
  „Kéretem visszaállítani a munkásőr és a katona szobrokat is! Már úgyis mindeféle irányzat képviselteti magát zászlókkal meg ilyesmikkel a környéken, akkor ez is belefér még.

  Ja, a szobrok talán még megvannak likócson a laktanya valamelyik eldugott sarkában. :DDD”
 • 5. Katie 2008. szeptember 05. 18:27
  „Oklahoma: Kubában!:)
  Még nem vezettem, iskolába menet meg nem zavart az utak minősége:) Hja, és akkor súlyadót se fizettem... mondjuk, a fenyőfák se igazán foglalkoztattak:)”
 • 4. Oklahoma 2008. szeptember 05. 18:21
  „#3

  1990-2006 között hol laktál ? Vagy ez a sok rossz út (jelentős részük ráadásul állami állami kezelésü pl: Szent Imre, baross út, Szent István út ) mind az elmúlt 2 évben robbant le ennyire ?”
 • 3. Katie 2008. szeptember 05. 18:15
  „Aham, ez ám a hír, erre kell a pénz.... az utjaink meg olyanok.... ha az autóm kereke egysze csak kitörik, majd kikerülöm a szép téren a csodálatos fenyőfákat, és valakihez bekopogok!”
 • 2. fhds 2008. szeptember 05. 17:48
  „ostoba...azok nem járólapok hanem díszkő (vagy ha úgy tetszik díszkő)”
 • 1. dg 2008. szeptember 05. 16:22
  „Nem kötekedésből de azért a két nyeszlett fáért felesleges volt kimenni ukrajnába. Ilyeneket itthon is találtak volna. A járólapok meg elég gagyin néznek ki (ezért is felesleges volt olaszból hozni) főleg ha ilyenek lesznek a széchenyi téren is. Persze ettől függetlenül szebb lesz a tér mint volt de”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigeti (szemét)veszedelem

Győr - "Sziget valahogy mindenkinek mostoha városrész, de attól még rendben lehetne tartani" - írta… Tovább olvasom