Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Fényes karácsonyi főpróba

Győrben javában tart a karácsonyi építkezés a hatodik téli fesztiválra. A díszkivilágítást most szerelik fel.

Kattintson a képre >>
A vásár november 26-án nyílik. A kereskedők még várnak, a nagy roham számukra csak egy-két hét múlva kezdődik. A falvak is készülnek az ünnepre – de teljesen másképp. A belváros néhány utcáját, több kiemelt intézményt már nyolcadik alkalommal díszíti fel ünnepi világítással a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. Az utcai átvezetéseken nagyméretű hullócsillagok teszik látványossá a karácsony előtti heteket.

A társaság főmérnöke, Szabó Sándor elmondta lapunknak, hogy a díszítések felrakása még javában tart. A díszkivilágítást november 26-án délután 5 órakor rövid ünnepség keretében adja át rendeltetésének a város polgármestere.

Addig azonban még van mit tenni. A belváros több utcájában és a Káptalandombon lévő fák „izzókoronát" kapnak, a megyeházát több emelet magas fenyősziluett, míg a városháza erkélyét girland díszíti. Idén is 14 városrész központjában állítanak fel mindenki karácsonyfáját.

Kilencven faház a belvárosban

A téli fesztivál tehát látványos külsőségekkel november 26-án nyílik: a Széchenyi térről mazsorettcsoportok és néptáncosok vonulnak a városháza elé, ahol toronyzene, ökumenikus istentisztelet várja az érdeklődőket; s a polgármester ünnepi köszöntője után bekapcsolják a díszvilágítást.

A három hét eseményei több helyen zajlanak: a fő központ a Széchenyi tér lesz – itt, illetve a megyeháza előtt 90 árusító faházat állítanak fel. Lesz a gyerekeknek hagyományos, „régimódi" körhinta is (tavaly nagyon népszerű volt), újdonságként pedig egy kis óriáskerék. Sikeresnek bizonyult a belvárost járó „kisvonat", így idén télen már nemcsak egy, hanem – hétvégeken – összesen hat napon várja az utasokat.
A fesztivál csodája nemcsak a fény és a csillogás, hanem a tartalom is: három héten át negyvennél több programból válogathatnak az érdeklődők. Ezek jó kétharmada a Széchenyi téren lesz, ingyenesen; más részük a Richter Teremben, illetve a város egyéb kulturális intézményeiben.

A községeknek ez még álom

A Győr környéki települések számára mindez egyelőre elérhetetlen. Mert bár maga a győri téli fesztivál osztrák példát követve született (ahol a kisebb településeket is „ünneplőbe" öltöztetik), itthon egyelőre nincs pénz az osztrák falvakat lemásolni. De az ünnep(lés)ből nem akarnak kimaradni a községek sem, íme néhány példa: Ikrényben nem rendeznek téli vásárt, december 19-én azonban ismét lesz ünnepi műsor, ahol a felnőtteket a gyerekek előadása várja, a tizennégy évnél fiatalabbak pedig a község ajándékát kapják.

Gergó András polgármester még hozzátette: a gyerekek mellett a nyugdíjasokról sem feledkeznek meg: a több mint háromszáz idős ember 1500 forintos vásárlási utalványt kap. Fesztivál nem lesz tehát, közös karácsonyfa azonban igen.

Kunszigeten is közös karácsonyfa és ünnepi műsorok várják a faluban élőket. Adventkor kezdődnek a programok – vásár, előadás, ünnepi műsor egyaránt lesz –, s a cél idén is az, hogy minél több embert bevonjanak a rendezvényekbe. A nyugdíjasok karácsony előtti kiadásaihoz Kunszigeten is hozzájárul a testület, a 70 évnél idősebbek pénzbeli juttatásban részesülnek.

Üzletek hétköznapi hangulatban

A kereskedők, a nagyáruházak még várnak a karácsonyi vásárral, akciókkal. Leértékelések ugyan vannak néhány üzletben, de azokat inkább végkiárusítás miatt vagy vevőcsalogatóként hirdetik a kirakatokban elhelyezett feliratokkal.

A Baross út több üzletében érdeklődtünk, hogy terveznek-e karácsonyi vásárt, de konkrét választ nem kaptunk kérdésünkre. Az egyik ruházati üzletben annyit mondott az alkalmazott, hogy tavaly az utolsó két-három hétben akciózott valamit a tulajdonos az ünnepekre.

A belváros nagyáruházában sincs még karácsonyi hangulat. Talán csak az hirdeti az ünnep közeledtét, hogy a kirakatokban és az eladótérben üveggömböket illusztráló dekoráció lóg az árugondolák felett. A hipermarketekben már a karácsonyi vásár kezdetét érezni, legalábbis a játékokból és szórakoztatóelektronikai cikkekből emelt „hegyek" ezt a látszatot keltik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tél még nincs, kátyú már van

A tél csak most kezdődik, de már kátyúsak az utak Győrben. Győr 2 millió négyzetméternyi saját kezelésű útfelülettel rendelkezik; az elmúlt évben ennek 5 százaléka károsodott, vagyis 100 ezer négyzetmétert tettek ki a lyukak. A város közgyűlésének a kemény tél miatt 200 millió forintos többletkiadásról kellett döntenie, hogy eltüntethetők legyenek az utak balesetveszélyes kátyúi. Tovább olvasom