Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Fényárban a Városház tér

Győr - A látványában és funkciójában megújult, tegnap este átadott Városház tér a közel 152 millió forintos ráfordításnak köszönhetően olyan közösségi hellyé vált, amely diszkrét megjelenésével megfelel az életszerű elvárásoknak. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) kivitelezésében elvégzett beruházás sikere az abban részt vevő győri alvállalkozóknak is köszönhető.
Az előkészítés után a téren látható munka július 28-án kezdődött és október 10-ig tartott, így a beruházás a vállalt október 20-i határidőnél 10 nappal hamarabb elkészült. A három különböző méretű követ, amelyből az új díszburkolat készült, Olaszországból, egy Udine melletti kőbányából 15 kamion szállította Győrbe, ebből összesen 2056 négyzetméter kővel burkolt felület készült. A kősorok közé világítótesteket építettek, ezzel téve egyedivé a burkolatot. A tér Városháza felőli részén két kandeláber fénye világítja be a környezetet. A beruházás keretében a föld alá rejtették a karácsonyi díszvilágítás dobozait, a városházát és a kétoldalt a barokk kertben lévő nagyobb növényeket egyenként megvilágító lámpák szerkezeti részeit, valamint a hangosítás kábeleit.


A barokk kertet a városháza Szent István út felőli oldalán, a régi park helyén lépcsőzetes növénymagasságszint kialakításával alakították ki. A kertépítés során a szakemberek több mint 2600 cserjét, főleg bukszust, tiszafát és borókát ültettek el.

A Városház teret kis tüzijátékkal és a diszkivilágítás felkapcsolásával avatták fel. Fotó: H. Baranyai Edina
A Városház teret kis tüzijátékkal és a diszkivilágítás felkapcsolásával avatták fel. Fotó: H. Baranyai Edina

Az ágyásokban több mint 500 évelő árnyékliliom és több mint ezer rózsatő kapott helyet. Az őszi és téli időszakban szépen díszlő árvácskákból, majd a kora tavasztól pompázó tulipánok hagymáiból összesen közel 2 ezret ültettek.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. raffy2 2008. október 20. 19:15
  „nem kell lóháton járni,mert én is eljutok mindenhova ahova akarok.a parkoló gondolom mindenhol kevés.nálunk sincs uszoda,és nálunk is kátyusak az utak,mégsem szólom le ,azt amit megcsinálnak,vagy kijavítanak.az meg már csak hab a tortán,hogy ahol csinálják az utat,vagy valami nagyobb munkát csinálnak,akkor a többség háborog,hogy nem lehet rendesen közlekedni,meg milyen zaj van ,meg hol álljon meg az autóval,mert nem lehet a bolt előtt megállni,és egy kicsit többet kell gyalogolni.tehát az is baj,ha valamit csinálnak,meg az is ha nem.”
 • 32. fff 2008. október 20. 10:23
  „Tisztelt Fikázó Hozzászólók!

  Még jó, hogy 3 éve elköltöztem a városból és azóta is nagyon ritkán járok vissza. A város igenis szépülget. A minőségnek igenis ára van, amit ki kell fizetni.

  Egyébként le vagyok döbbenve, hogy a győriek egy része ennyire primitív és bunkó lett, mert semminek nem tud örülni. Miért van ez? Nem annak kéne örülni, hogy egy betonnal leöntött, agyonfoltozott vacak teret - amely előtt sok turista semmit nem tudott csinálni évek óta - végre megcsináltak? Aki csak fikázni tud, az járt már az országtól nyugatabbra is vagy csak csak az éhező országokat nézegeti fényképről?”
 • 31. tar67 2008. október 20. 07:56
  „T.# raffy2.
  A " telhetetlen" kicsit túlzás nem?? Vagy nem látni, hogy ennél csak több gond van a városban??? A városlakó a XXI. században járjon lóháton, ússzon a folyóban vagy a bányatóban és kerülgesse a kátyúkat?? Ezt hívják igénytelenségnek amit ír. Elvárható a mai világban, hogy egy ekkora városnak legyen tisztességes úthálózata használható utakkal, legyen uszoda, és legyen parkoló. / Ady-város építése óta kb.1972-óta nem építettek parkolót. Kun B. II.- ami legkésőbb épült ott építeni kell. Itt Miért nem????????/”
 • 30. raffy2 2008. október 19. 21:11
  „a hozzászólásokat elolvasva le vagyok döbbenve.van aki a medencét,van aki a parkolót,van aki az utak állapotába miatt reklamál.érthetetlen számomra ez a telhetetlenség.aki nem talál a kocsinak parkolót,az járjon gyalog,kerékpárral vagy busszal.nekem nem gond a parkolás,én mindig találok helyet ,ugyanis kerékpárral járok.”
 • 29. morti 2008. október 19. 13:22
  „a több milliárdos, de semmire nem jó egyetemi csarnok nem fáj nektek? abból aztán lehetett volna lélegeztetőgépet venni.”
 • 28. Zsoltika 2008. október 19. 11:44
  „Hartg!
  Kössz, hogy valaki végre osztja a véleményem, és nem kezd el ezen is politizálni.”
 • 27. hartg 2008. október 19. 10:32
  „Jó lett, szép lett, 20m-es fenyőket meg nem lehet hozni, előbb utóbb megnőnek ezek is.
  Örüljünk.”
 • 26. Tabornok 2008. október 19. 06:16
  „"A látványában és funkciójában megújult, tegnap este átadott Városház tér"
  Mi a "megújult funkció"?
  150 milliót én is el tudnék költeni, és ebben semmi új nincs!”
 • 25. tudor 2008. október 18. 14:38
  „Polgármester Ur! Fidesz! Igy kell takarékoskodni?”
 • 24. szép is de rossz is 2008. október 18. 13:29
  „Emberek! Nem kell it tereket újítgatni, hanem inkább törődnének Győr úthálózatával! Borzalom! Undorító! Kátyúk, gödrök...stb. Emiatt mennek tönke az autók, az autóbuszok! Győrben az utak egyszerűen sza..k! Nem ocsmány körbe fenyőkre pazarolni százezreket!”
 • 23. szép is de rossz is 2008. október 18. 13:26
  „Üdv. Szerintem szép lett a tér a fenyőket leszámítva! Szerintem nagyon elrontották a teret - a fák tekintetében! Kopár, semmitmondó, egy nagy 0! Ennyi pénzt elpazarolni... Nézzetek be bármely ház kertjébe, nézzétek meg a közterületeket, bárhol ennél szebb és nagyobb fenyőket láttok! Bárhonnan lehetett volna sokkal olcsóbban szerezni sokkal SZEBB fákat... Ezek ocsmány fenyők! Fenyők? Talán nem is lehet azokat a siralmakat fenyőknek nevezni! De nem a fa a hibás, hanem az aki ezt a két fenyőnek nem nevezhető moslékot kiválasztotta/hozatta Győrbe! (Komszol)”
 • 22. Tabornok 2008. október 18. 11:06
  „Győrben, az iskolai medencéket leszámítva a városvezetés, 1962 óta még medencét sem épített , nemhogy uszodát!
  Bocsánat, hogy ehhez nem gratulálok az elmúlt 60 év, győri városvezetésének.”
 • 21. Zsoltika 2008. október 18. 11:03
  „Emberek mostmár kár azon vitázni hogy sokba került-e, vagy megérte-e. Egy biztos szép lett. Most az a kérdés, hogy megérdemelte-e a város. És erre csak a következő időkben kapunk választ.Kíváncsi vagyok, mennyi időnek kell eltelni, hogy az uj és valoban méregdrága burkolat tele legyen rágógumipacákkal, a virágányások pedig szeméttel meg cigarettacsikkel, mint a Baross utcán.Én csak kérek mindenkit, hogy ha már igy van, legalább óvjuk meg és legyünk büszkék rá.
  Egyébként valóban fel lehetett volna kevesebb pénzből is újítani, de a 150 millió sajnos csak nekünk kisembereknek sok, egy ilyen projektnél nem olyan hatalmas összeg”
 • 20. Tabornok 2008. október 18. 11:01
  „Gratulálok a városvezetésnek!
  Megelőzték a Bálint Mihály utcát. Ott elég régóta díszburkolat van.
  Kíváncsi vagyok, mikor lesz Győrnek 50 m-es uszdája?”
 • 19. szadesz 2008. október 18. 10:53
  „A gazdasági világválság (már ha tényleg van, és nem egy nagyívű átverés), most tört ki, nem akkor, amikor elkezdték efelújítani a megyeszékhely egyik legfontosabb terét...

  Katolikus = kétszínű... azért aki így gondolkozik is gondolom megnéz egy-egy kiállítást, meghallgat néhány hangversenyt, esetleg elmegy nyaralni, és megnézi Rómát, Párizsban csak betéved a Notre Dame-ba... a templom Isten dicsőségét reprezentálta, nem feltétlenül a főpap gazdaságmániáját (mit ér egy csilli-villi székesegyház? attól nemlesz a püspöknek laktatóbb az ebédje)

  Aki azt írta, hogy a város miért erre költött milliókat, miért nem a hajléktalanoknak adta a pénzt, kérdezem: ő havonta hány tízezer forintot juttat el azoknak, akik szegények? És az a hajléktalan, akit az utcán látunk, miért került oda, ahol van, és meg akarja-e változtatni a sorsát?”
 • 18. tar67 2008. október 18. 10:39
  „T. 17:(
  Valaki? Küldesz sátrat?? Vagy költözzek hozzád?”
 • 17. Valaki 2008. október 18. 10:28
  „13. tar67

  Ady-várost le kell bontani, mert nagyon ronda és lakhatatlan, és akkor lesz elég parkolóhely! :)))”
 • 16. antikomcsi 2008. október 18. 09:28
  „Most mikor kitör a gazdasági világválság, mi itt rázzuk a rongyot! Hülye terek, játszóterek felújítására szórja a Fidesz a pénzt ( 150millió, ebből hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni?? )! Persze majd a kötségvetéskor tartják a markukat, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr, újra ennyi és ennyi milliárdot elvesz Győrtől. Még van bőr a képükön, GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG van!!! Minket csak azért érint kicsit jobban a környező országokhoz képest, mert előtte sokkal jobb volt!!! Hitelből ugyan de mennyi jóléti intézkedést tett Megyó-Gyurcsány tandem. Most a meglévő államadósságot újabb hitelekből akarjuk fizetni, ami most nem adnak, illetve adnak csak "kicsit" rosszabb feltételekkel. Ezt még Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr sem láthatta előre. De államférfihoz méltóan a válságkezelés élére állt és összehvta a Nemzeti Csúcsot! Bízzunk benne és imádkozzunk érte, hogy megtalálja a kiutat és lesz 14. havi nyugdíj és minden hátrányos helyzetű cigány kisgyerek az általános iskola hatodik osztályának elvégzése után ( 18 éves korára ) új S osztályú Mercedest kaphasson. Ezért kell most ( újra ) egy kicsit megszorítani. Akinek meg nem tetszik, el lehet menni az országból!”
 • 15. győri nagyi 2008. október 18. 08:41
  „"Önöknek csináljuk, nekünk hoz hasznot" ez a legújabb szlogen. Kéretik kicsit másfelé is körülnézni pl. Szigetben (Köztelek u., Hársfa u., Márvány u.), valamint Újvárosban (pl. Zsombék u. 20 cm mély kátyúk vannak). Kalmár képviselő úr tessék egy kicsit mozgolódni, ne csak az Esze Tamás utcát csinálják meg, hanem az azt keresztezőket is. Sziget az természetesen mostohagyerek, mert ott Smici a képviselő, nem fidi”
 • 14. todoer 2008. október 18. 08:31
  „152 millió ? A város honlapján agyon dícsérték magukat hogy 160 millióról sikerült leszorítani 140 millióra . Akkor hogy is van ez ? ( megtekinthető gyor.hu győri vagyok , fejlesztések menü alatt ) Szép lett de minden pénzt a térre költötték ? ( mellette a Honvéd liget negyedébe került és nagyobb terület )O K , a város " köszönő " része kész de mikor lesz pl kerékpárút , járda a Tatai úton ?”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk húgyszagot érzett, mi szart is találtunk

Győr - A győri vidéki pályaudvarnál, a Baross híd alatt és lábánál egymást követik a pisitócsák,… Tovább olvasom