Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Fénös fegyverök villagnak, csattagnak -Válogatás a Xántus János Múzeum fegyvergyűjteményéből - képgaléria

A Fénös fegyverök villagnak, csattagnak című kiállítást a múzeumi világnapon, május 18-án nyitották meg a győri Xántus János Múzeumban.

Perger Gyula megyei múzeumigazgató úr szavai után a kiállítást Nemes Gábor történész, levéltáros nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a fegyverek ugyanolyan lenyomatai történelmünknek, mint az írott források vagy éppen a régészeti leletek, hiszen minden fontos eseménynél jelen voltak.

Továbbá arról is beszélt, hogy a fegyverek nemcsak a harcokban, hanem a mindennapokban is fontos szerepet játszottak, és gyakran a szórakoztatás (lovagi játékok, vadászat) eszközeivé váltak.

Fotók: Szük Ödön
A két teremben helyet kapott kiállítás tehát – közel negyven év után – a múzeum helytörténeti anyagának egy szeletét mutatja be a nagyközönség számára. Célja, hogy az állandó kiállítás harci eszközei – melyek nem kerültek kivételre – mellett a raktárban található értékekről is számot adjon.

Az első teremben a szúró- és vágófegyverek láthatók, így kardok, spádék, jatagánok, szablyák, tőrök, melyek nemcsak a mindennapi élet támadó eszközei voltak, hanem műtárgyként bizonyos darabok magas művészi kvalitásról is számot adnak.

A második terem – melyben a lőfegyverek kaptak helyet – a kezdetektől, vagyis a számszeríjtól a szakállas puskákon át a pisztolyok, revolverek világába kalauzolja a látogatót. Aki ezáltal szemtanúja lehet annak a fejlődésnek, melynek során az elöltöltő kovás szerkezetű fegyverek forgópisztolyokká váltak.

A folyosón egy párbajjelenetbe csöppenünk, és itt láthatjuk a győri polgárőrség és nemzetőrség emlékeit is.

A kiállítás, mely októberig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között várja az érdeklődőket.

Nemesné Matus Zsanett, Kovács Lajos, Mészáros Vilmos a kiállítás rendezői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben és Töltéstaván is dolgoztak az önkéntesek - fotók

Eddig tizenkilenc programban összesen 1725 órányi önkéntes munkát végeztek a Holcim Hungária Zrt.… Tovább olvasom