Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Fénnyel rajzolt testek a börtönben

Szabó Béla ismert, elismert győri fotógráfusnak – aki lapunknak is munkatársa volt – tegnap Test címmel nyílt kiállítása a győri büntetés-végrehajtási intézetben.
Meglepődött, amikor a börtön vevő volt ötletére. 1987-ben ugyanis, amikor ugyanitt volt a Győri Fotóklubnak tárlata, kikötötték: aktok nem jöhetnek. De akkoriban egyébként is tabu volt ezt a műfaj hazánkban, pedig más szocialista országokban már nem. Viszont így most fotótörténeti eseményt jelentett a megnyitó.

A kiállított 24 kép fele akt, másik fele táncot ábrázol. Mindkettő téma a szabadságot szimbolizálja az alkotó szerint, s abban is hasonlítanak Szabó Béla magyarázata alapján, hogy a modell a testét a fotós üzenetének szolgálatába állítja, ahogy a táncos is, hogy mozdulatokkal meséljen. A győri művész leszögezte: az akt nemcsak a pornóval nem azonos, még a meztelennel, a ruhátlannal sem, amelyek szégyenkezést fejeznek ki. Az akt szerinte inkább a kiegyensúlyozottságról, az eszményi formáról szól, amiről fénylenyomatot készít, amit a fény és árnyék játékával igyekszik megrajzolni.

Mihály Attila intézetparancsnok elmondta: „Kikerülhetetlen téma a börtönben a női test. Hazánkban nincs is lehetőség olyan látogatásra, amikor intim együttlét biztosított házastársaknak. Mivel el vannak zárva tőle, itt bent még jobban foglalkoztatja a testiség a fogvatartottakat. Most kiállításon keresztül bemutatjuk a női test esztétikumát, másféle megközelítésben mint a bulvárlapok, fényöltözetben."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

167 millió felújításra a gyömörei iskolának

A Győr Menti Települések Iskolatársulása 167 milliós beruházással újítja meg az „oktatási… Tovább olvasom