Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Fenékküszöbbel juttatnak vizet a hullámtérbe

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (16. rész)
„A Horn–Meciar találkozót követően a magyar miniszterelnök bejelentette, hogy hazánk kész az 1843-as folyamkilométernél, Dunakilitinél megépíteni a fenékküszöböt, ami lehetővé teszi a szigetközi hullámtér vízellátását. Ezzel együtt Szlovákia másodpercenként 40 köbméter vízhozamot biztosít a Mosoni-Dunába, és 400 köbmétert az Öreg-Dunába." (1995. január 26.)

„Abszurditás, és a magyar érdekek teljes feladását jelenti az a megállapodás, amelyet Horn Gyula miniszterelnök kötött, hangoztatta Illés Zoltán. A fenékküszöb-építéssel kapcsolatban elmondta: az építmény létrehozása súlyosan sértené a magyar pozíciókat a Hágai Nemzetközi Bíróságon. A fenékküszöb elismerését jelentené az eredeti, 1977-es szerződésnek. Ezenkívül a Szigetközbe így jutó víz poshadt és mocsaras lenne." (1995. január 27.)

„Illés Zoltán szerint a fenékküszöb egymilliárd forintjába kerülne a hazai költségvetésnek. Ennek az árán több mint kétmillió doboz bébiételt lehetne venni." (1995. április 7.)

„Megegyezéssel zárultak Pozsonyban a magyar–szlovák vízmegosztási tárgyalások. Ezek szerint Szlovákia másodpercenként 400 köbméter vizet juttat az Öreg-Dunába, 43 köböt a Mosoni-Dunába, és Dunakilitinél megépül a fenékküszöb. Jakus György vízügyi igazgató szerint a megállapodás mindhárom pontja nagy jelentőségű. A fenékgátról elmondta: 400–450 millió forintba kerül." (1995. április 10.)

„Tegnap megkezdődött a fenékgát építése Dunakilitinél. Az Öreg-Duna vízszintjét 3–4 méterrel emelik meg, hogy aztán a folyó természetes módon eljusson a Duna medrénél magasabban fekvő szigetközi ágrendszerbe. A Reflex egyesület közleményben juttatta el ellenvéleményét: döbbenetes, hogy a zöldmozgalmak javaslata háttérbe szorult..." (1995. április 26.)

„A fenékgát és a duzzasztómű egyes elemeinek összehangolt működtetése lehetővé teszi, hogy szimulálni tudjuk a Szigetközre jellemző változó vízjárást. A mellékágrendszerbe a beavatkozásoknak köszönhetően nagyságrendekkel több víz juthat tíz nap múlva, a fenékgát teljes elkészülte után, mint eddig. Egyes szakaszokon kétméteres vízszintemelkedés is várható – mondta Kertész József szigetközi szakaszmérnök." (1995. május 15.)

„Tegnap üzembe helyezték a fenékküszöböt Dunakilitinél. Kovács Kálmán államtitkár örül, hogy elkészült a gát, annak ellenére, hogy nem lesz képes elhárítani az összes kárt, amit a Duna elterelése okozott. Emlékeztetett rá, hogy a hullámtér vízpótlásának kérdésében a parlament nem foglalt állást, a döntést a kormányra bízta. Julius Binder, a bősi erőmű főberuházója elmondta, hogy már három évvel ezelőtt ajánlotta a keresztgátak építését, amikből legalább három-négyre lenne szükség a szigetközi Öreg-Duna-szakaszon. Úgy vélekedett, az idő őt igazolja majd. Dr. Horváth József korábbi címzetes államtitkár szerint a legkisebb költséggel és a leghatékonyabban a sokak által elátkozott keresztgát képes lesz egyféle módon szimulálni a természetet." (1995. május 26.)
(Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mecséri, dunaszentpáli töltésépítés: pénzre és forgalomnövelésre várva

A dunaszentpáli és a mecséri töltésépítés ügyében a napokban választhatták ki a kivitelezőt, s a vízügyi igazgatóság reményei szerint még idén elindulhat a munka. Tovább olvasom