Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Fémgyűjtés – így is lehet

Abda - A fémhulladékoktól az abdaiak nem lomtalanítás révén szabadulnak meg, hanem a falujuk javára adják le a feleslegessé vált vasakat. Tavaly is a helyi tűzoltó-egyesület gyűjtötte össze azokat és a bevételből lecserélte autóját.
Az abdai tűzoltó-egyesület aktív tagjai tavaly sok fémhulladékot szedtek össze a lomtalanítás előtt és után a községből. Az ebből befolyt összegnek nem kis szerepe volt abban, hogy a régi Zsuk típusú autójukat egy használt, de sokkal jobb állapotban lévő Toyotára tudták cserélni. Ebbe a hatszemélyes járműbe belefér a felszerelésük is, a tömlők, a szivattyú. Ezért idén is meghirdették a lakosság körében, hogy akinek olyan fémhulladéka van, ami feleslegessé vált, s valószínűleg a lomtalanítás során ki is dobná, jelezze ezt a tűzoltó-egyesületnél Somogyi György elnöknek vagy Szekeres Ferenc parancsnoknak, illetve az önkormányzatnál.

A tűzoltók megszervezik az elszállítást, hogy egyesületük, a falu gyarapodhasson a hulladék értékesítéséből.

Minderről Szabó Zsolt polgármester tájékoztatta lapunkat, aki tavaly megszervezte a fém átvételét. Elmondta azt is, az ötlet onnan származott, hogy mindenki láthatta korábban lomtalanításkor, a fémekre szakosodottak esetenként milyen erőszakosan csapnak le a szemétre. „Ha nekik megéri, a falunak is haszna lehet belőle" – gondolták a civilek is, és tényleg eredménye lett a kezdeményezésnek, tavaly mintegy háromszázezer forint jött össze belőle.

Szekeres Ferenc, az abdai önkéntesek parancsnoka lapunknak elmondta: az elmúlt évben sokszor lovas kocsival – amit Somogyi György egyesületi elnök hajtott – mentek a házakhoz, hogy azoktól a vashulladékot elhozzák. Harminc tagjuk közül mintegy tizenöt vett részt délutánonként ebben a feladatban, és idén is már több lakos jelezte, mehetnek hozzájuk, van náluk felesleges fém, amit a falu javára adnának le. S nekik az is segítség, ha azt a tűzoltók elviszik.

Szekeres szerint nemes célt szolgál ez a fajta összefogás. Reméli, hogy gyűjtésük révén legalább annyi pénz összejön idén is, mint tavaly. Akkor az összeget kiegészítve nagy tervük válhatna valóra, új szivattyút vásárolhatnának, amire többek közt a belvíz megnövekedése esetén, versenyeken, gyakorlatokon lehet szükségük. Úgy véli, az új eszközök beszerzése abban is segít, hogy a fiatalok, a diákok közül még többen csatlakozzanak hozzájuk, az önkéntesekhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködés a jövő szolgálatában

Győr - Együttműködési megállapodást kötött a Győri Egyházmegyei Hivatal és a Pannónia Kincse Leader… Tovább olvasom