Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Felvették a győrieket a sejk egyetemére

A százból negyven diák helye már biztos a New York-i Egyetem abu-dzabi létesítményében, köztük két győrié, Kiss Csilláé és Bede Fazekas Mátéé. A legjobb tanárok mellett évi tízmillió forintos ösztöndíj várja őket.

˝Tudtam, hogy hétfőn megérkezett az e-mail a New York-i Egyetemtől, de halogattam, hogy megnézzem. Kedd reggel szántam rá magam. Azt már előtte végiggondoltam, hogy ha bejutok, az azt jelenti, hogy ott van dolgom, ha pedig nem, akkor itt. Hatalmasat sikítottam, amint elolvastam, hogy sikerült˝ – mondta portálunknak Kiss Csilla, a Révai-gimnázium végzős diákja.

Talán még ennél is ellentmondásosabb érzések kavarogtak évfolyamtársában, Bede Fazekas Mátéban. ˝Nagyon akartam, hogy felvegyenek, de a levél olvastán inkább egy kis félelem volt bennem. Tudtam, hogy nagyon csalódott leszek, ha nem sikerül, de azt is, hogy ha igen, akkor mindennek búcsút kell intenem: a családomnak, a barátaimnak, a barátnőmnek.  Persze sokkal jobb, hogy úgy alakult, ahogy˝ – mondta portálunknak.

Kiss Csillának és Bede Fazekas Máténak van fogalma az abu-dzabi luxusról, néhány napot ott tölthettek ősszel. Fotó: H. B. E.
Kiss Csillának és Bede Fazekas Máténak van fogalma az abu-dzabi luxusról, néhány napot ott tölthettek ősszel. Fotó: H. B. E.

Mindkét családban örömkönnyek hullottak, de tagadhatatlan: a szemek sarkában ott bujkál a féltés is. A legérdekesebb a helyzet Mátééknál, akinek édesapja, az ismert operaénekes, Bede Fazekas Csaba szerdán még nem tudta a nagy hírt. ˝A Vígszínház Varázsfuvola című előadásában próbál, és tisztában vagyunk vele, mennyire szüksége van a nyugalomra. Csütörtökön jön haza, majd akkor megmondjuk neki˝ – mesélte a fia.

S hogy mi vár a két fiatalra? Rendkívül kemény tanulás, ami páratlan lehetőség is egyben. Forradalmian új egyetem kezdi meg működését Abu-Dzabiban, amit az ottani sejk temérdek pénzzel, a New York-i Egyetem világszínvonalú oktatókkal és szakmai tudással támogat. Alig lesz kötöttség, főleg az első két évben, de Csilla tudja, hogy a közgazdaságtanban, az egyébként kiváló zongorista Máté pedig, hogy a filmben, a médiában és a zenében szeretne elmélyedni.

Forradalmian új egyetem kezdi meg működését Abu-Dzabiban, a sejk temérdek pénzzel támogatja.
Forradalmian új egyetem kezdi meg működését Abu-Dzabiban, a sejk temérdek pénzzel támogatja.

Világgazdasági válság ide vagy oda, semmiben nem szenvednek majd hiányt. A száz diákra negyven tanár jut, köztük több Nobel-díjas tudós. Az egyetemisták fejenként évi 54 ezer dollár (hozzávetőlegesen 10 millió forint) ösztöndíjat kapnak, évente további kétezer dollárig (mintegy 400 ezer forintig) fedezik személyes kiadásaikat és állják kétszeri hazaút költségét is. A két révaisnak van fogalma az ottani luxusról, hiszen ősszel négy-négy  napot már töltöttek az egyesült arab emirátusokbeli városban.

Abu-Dzabi olyan világ, amely Magyarországról nézve álomszerűnek tűnik, de a győri fiatalok továbbra is a földön járnak. Biztos, ami biztos, Csilla a Corvinus Egyetem turizmus–vendéglátás, Máté pedig a Semmelweis Egyetem fogorvosi szakára akar felvételizni.


A Révai büszke rájuk

A két fiatal sikeres felvételijét többen segítették, így Vajda Ágnesen, a New York-i Egyetem magyarországi koordinátorán kívül például Kovácsné Kiss Gabriella és Kurányi Ildikó osztályfőnök, Miletics Piroska angoltanár és Horváth Péter igazgató, aki kérdésünkre elmondta: rendkívül büszke arra, hogy a Révai azon négy hazai gimnázium egyike, amelyet a New York-i Egyetem felkért arra, ajánljon két diákot az első évfolyamba. Nagy öröm számára az is, hogy az általuk kiválasztottak sikerrel vették az akadályokat.

Olvasóink írták

 • 16. elemér 2009. december 21. 16:11
  „Az persze köztudott hogy Bush nemvolt egy lángész. Obama és Clinton viszont két világklasszis. Ösztöndijjal amit kiérdemeltek a legjob egyetemekre jártak.”
 • 15. elemér 2009. december 20. 23:48
  „Ilyesmit én is tudnák emliteni, az ottani kormányvezetökböl. Azok is jártak egyetemre. O.V. személyessen járt itt Bush seggét nyalni.”
 • 14. bonita2 2009. december 20. 22:48
  „Lehet, hogy az USA-ban vannak hires egyetemek, de az ott tanulo diakok tobbsege "ostoba". Itt emlitem a volt elnokot "elemer kedvencet"... hogy is hivjak?
  Greed
  War
  Bu..sh..”
 • 13. elemér 2009. december 20. 20:27
  „Felvilágositás !

  Maradjunk csak a földön. Mo.-n nem létezik, és soha nem létezett semilyen világhirü egyetem. A hires Magyar tudosok azok a .... zsidók, nyugaton tanultak és mentek a ... kontinensröl az USA-ban. Ott persze megkellet nekik tanulni angolul ha nem tudtak, kivétel nélkül. Ott is maradtak és örültek mind majom .... Leszármazottjaik örültek pedig a legjobban. Ajánlom Márton Kati könyvét, aki interjut is készitett velük.

  Itt található a 200 legjob egyetem világranglistája. Minden tudás alapja....;))

  http://www.usnews.com/articles/education/worlds-best-universities/2009/10/20/worlds-best-universities-top-200.html?PageNr=4 <moderálva>”
 • 12. elemér 2009. december 20. 07:30
  „Az lehet de a legjob egyetemek és akik tudnak, azok az USA-ban vannak vagy oda mennek. A többiekkel meg dunát lehet rekeszteni.”
 • 11. lagarder 2009. december 18. 14:32
  „Adatfoldnek igaza van.Gazdag,hires szulok gyereke.Ami az egyetemeket illeti megint igaza van,mert az itteni egyetemi oktatas talan olyan nehez lehet mint mondjuk otthon a 6. altalanos.”
 • 10. pancser 2009. december 18. 10:20
  „Mekem "janika" szövege tetszik. Jót nevettem rajta!

  A két fiatalnak gratulálok, sok sikert nekik.”
 • 9. macskanyelv 2009. december 18. 09:23
  „Sok szerencsét a két fiatalnak!!!!”
 • 8. timimama69 2009. december 18. 09:07
  „Adalfold! Szerintem Te szörnyen irigy vagy!
  Elárulom neked, hogy Csilla nem gazdag szülők elkényeztett gyermeke, nem sznob és különösen nem közepes tehetségű! Ellenben okos, tehetséges, kedves fiatal! Egyszóval REMEK ember és megérdemli az ösztöndíjat.

  Nem vall túl erős jellemre rosszindulatú, ráadásul valótlan dolgokat írni valakiről!!”
 • 7. Rozi-Néni 2009. december 18. 02:33
  „??? ???? -ban még három tevét is adnak egy magyar lányért, fiúkért csak két kecskét.”
 • 6. SC 2009. december 17. 22:42
  „Sok szerencsét a két fiatalnak!Csilla!Te leszel az élő példa az egyetemen,hogy a magyar lányok a legszebbek az egész világon!:-)”
 • 5. janika 2009. december 17. 16:48
  „Vajon hol tanítják az emberek modern kizsákmányolását, gyarmatosítását és becsapását?”
 • 4. hidas 2009. december 17. 15:11
  „"adalfold"- Azt gondolom, hogy komoly orvosi segítségre lenne szükséged ha komolyan gondolod amit írtál...”
 • 3. adalfold 2009. december 17. 14:55
  „ezeket sem a teljesítményük alapján vették fel. közismert emberek nem kis jövedelmű, közepes tehetségű gyermekei.
  mélyedjenek csak el, a tudás nem köthető sznobizmushoz, sem a sejkhez.

  a magyar egyetemek meg szrrá verik az angol, svéd, amcsi egyetemeket,
  legalábbis műszaki téren.

  ezt TUDOM.”
 • 2. dzsoni 2009. december 17. 14:42
  „Gratulálok nekik! Biztos óriási élmény lesz!
  Büszkék lehetnek a szülők is, hogy ilyen gyerekeik vannak!”
 • 1. Truder 2009. december 17. 11:44
  „...még a földön járnak..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félbemaradt a felújítás

Győr - Hiába hirdeti még mindig tábla, hogy december 20-ig várhatóan elkészül a Kazinczy utca kövezése, erre esély sincs. Tovább olvasom