Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Felvételi 2012: íme, a győri Széchenyi-egyetem ponthatárai

A győri Széchenyi István Egyetemen induló képzések ponthatárait nehéz összehasonlítani a tavalyiakkal, mivel számos esetben az államilag támogatott formában megszűnt.

21 óra 34 perc

Több kar esetében nagyon nehéz összehasonlítani  a tavalyi ponthatárokat a most nyilvánosságra hozott pontokkal, hisz több képzés esetében "eltűnt" az államilag támogatott felsőfokú oktatás.

Tavaly a leendő jogászoknak minimum 416 pontot kellett szerezniük, hogy felvételt nyerjenek a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karra nappali képzésen, míg idén mind nappalin, mind levelezőn 242 pont elég volt erre, igaz, a félévekért "keményen" fizetni kell.

A nemzetközi igazgatási képzés évek óta az egyik legnépszerűbb szak volt a győri egyetemen - tavaly 427 pontra volt szükség a bejutáshoz -, de idén szeptembertől ez a képzés sem indul államilag támogatott formában.


Ide kattintva tekinthetik meg a Nyugat-magyarországi Egyetemen induló képzések ponthatárait, míg itt olvashatnak rövid elemzést a 2012-es felvételiről


Ennek köszönhetően ezúttal mindössze 241 ponttal felvételt lehetett nyerni.

Hasonló a helyzet a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon a nemzetközi tanulmányok szakkal: tavaly legkevesebb 429 pont kellett a sikeres felvételihez, míg szeptembertől itt is megszűnik az államilag finanszírozott képzés, így most 245 ponttal fizetős képzésre már be lehetett kerülni.

A Kautz-karon a legtöbb pontot (413) a közszolgálati képzésre kellett szerezni; ezt a szakot támogatja az állami büdzsé.

A Műszaki Tudományi Karon több esetben csökkentek tavalyhoz képest a pontszámok - például építész szakon 402 pontot kellett elérniük az ide jelentkezőknek, míg idén elégnek bizonyult 332 pont is -, igaz, túlságosan nagy különbségek nincsenek.

A mérnök képzésekre jelentkezőknek az elmúlt évek tapasztalatainak megfelelően most sem volt tán annyira nehéz dolguk (gépészmérnök, közlekedésmérnöki: 269 pont, járműmérnöki: 277 pont, műszaki menedzser: 252 pont, villamosmérnöki: 240 pont).

Érdekesség, hogy a mérnök szakokon több esetben is magasabb pontszámot kellett elérni az önköltséges képzésekre, mint az államilag finanszírozottakra a Széchenyi-egyetemen.
   
20 óra 17 perc

A győri Széchenyi István Egyetemen induló összes képzés ponthatárait a felvi.hu segítségével adtuk közre. Az induló képzések jelmagyarázatát ide kattintva olvashatják el.

SZE Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi KarSZE Petz Lajos Egészségügyi és Szociális IntézetSZE Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar
SZE Műszaki Tudományi KarSZE Varga Tibor Zeneművészeti Intézet


Forrás: felvi.hu.

Olvasóink írták

 • 8. Mankapunka 2012. július 25. 17:46
  „Azt is leközölhetnék,hányan nem jutnak majd be sehova,és abból mennyi megy el dolgozni valahova utána.”
 • 7. ATXadmin 2012. július 25. 13:37
  „hát így elnézve a szakokat az 50% simán kuka semmire való főleg nem diplomára max OKJ................”
 • 6. mecsoka 2012. július 25. 12:07
  „3. bn
  a mäsoddiplomära nem gondoltam, igaz. de amugy, mindegyiknel nappali tagozatrol van szo.”
 • 5. Mankapunka 2012. július 25. 11:20
  „Vagy mert tudja,hogyha fizetsz,akkor alapból nincs bukás a balkáni országokban. Befektetésnek jó,mert később megtérül.”
 • 4. pindla 2012. július 25. 11:06
  „3. bn

  Ezért másoltam be idézetként, ami ki volt írva a cikkbe. A "Ki érti ezt?" részt utólag törölték, gondolom a válaszom után. És köszönöm az aggodalmadat, de jól értelmeztem a felvetést, és a mondataim között sincs ellentmondás. Gyakorlatilag az összes költségtérítésest felveszik, ezért a ponthatár a leggyengébb költségesre jelentkező pontszáma, ami általában magasabb, mint az államisok ponthatára. Hol van itt ellentmondás?”
 • 3. bn 2012. július 25. 10:21
  „#1: teljesen értelmetlen amit írtál, ellentmondanak egymásnak a mondataid, ráadásul az idézetet is rosszul értelmezted. Az újságíró azt írta, hogy a költségtérítéses szakokra magasabb pontszámmal lehetett bekerülni, mint az ´ingyenes´ képzésre.
  #2: vagy még azért, mert vagy másoddiplomás képzésre jelentkezik (ami ugye alapból fizetős), vagy mert munka mellett nem tud nappali tagozatra bejárni, csak a távoktatásosra.”
 • 2. mecsoka 2012. július 25. 09:26
  „1. amit viszont nem ertek, h ki akarna önszäntäbol, dalolva fizetni vmiert amit ingyen is megkaphatott volna...? vagy csak elcsesztek a jelentkezesi sorrendet es most verik a fejüket a falba :P”
 • 1. pindla 2012. július 24. 22:36
  „"Érdekesség, hogy a mérnök szakokon több esetben is magasabb pontszámot kellett elérni az önköltséges képzésekre, mint az államilag finanszírozottakra a Széchenyi-egyetemen. Ki érti ezt?"

  Látszik, hogy az újságíróktól nem követelik meg a diplomát, aki volt már egyetemista (vagy használja a józan paraszti eszét), az tudja miért van ez: költségtérítésesre kevesen jelentkeznek, és azokat gyakorlatilag mind fel is veszik, ergo a leggyengébb jelentkező pontszámánál van meghúzva a határ. Ez általában magasabb, mint a nagy számú államis ponthatára.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták egy intézetből szökött testvérpárt

December 29-én éjfélkor két fiatalt igazoltattak a rendőrök Győrben. A fiatalkorúakat a Győri… Tovább olvasom