Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Félúton az interaktív régészeti kaland

Látványos kiállításon mutatja be a megyei múzeumok igazgatósága a 2011-es régészeti feltárások helyszíneit, eredményeit.

A Félúton című interaktív tárlat anyagát egy képzeletbeli útnyomvonalon – Győrtől Szilsárkányig – haladva ismerhetik meg a látogatók.

Tavaly 19 hektárnyi területen, több mint 30 helyszínen folytattak megelőző feltárásokat a megyei múzeumi igazgatóság szakemberei. Nagy Andrea régésztől megtudtuk: 6500 régészeti jelenséget – például házat, épületmaradványokat, kemencéket, sírokat – dokumentáltak és több mint 10 ezer darabos leletanyagot mentettek meg az utókornak.

– Mivel szó szerint az emberek szeme előtt dolgoztunk Győrben, a Dunakapu téren, illetve az M85-ös és M86-os gyorsforgalmi utak nyomvonalánál is, nagy érdeklődés kísérte munkánkat. Ezért gondoltuk, hogy a feltárás néhány helyszínét és eredményeit, az érdekességek közül a „leg"-eket interaktív kiállításon mutassuk be a nagyközönségnek – említette a Xántus-múzeum régésze.

A kiállításon látható újkőkori sírrekonstrukció, a díszes edényekkel, kőeszközökkel eltemetett felnőtt maradványai Rábapatonánál, a Kós-dombon kerültek elő. Fotó: H. Baranyai Edina
A kiállításon látható újkőkori sírrekonstrukció, a díszes edényekkel, kőeszközökkel eltemetett felnőtt maradványai Rábapatonánál, a Kós-dombon kerültek elő. Fotó: H. Baranyai Edina


Az alkalmi tárlatvezetésből kiderült: a látogatók egy Győrből induló, Szilsárkányig tartó képzeletbeli útnyomvonalon haladva ismerhetik meg az egyes lelőhelyeket az információs „oszlopok" fotói és szövegei, valamint nagyméretű poszterek segítségével. Emellett két, eredeti leleteket tartalmazó újkőkori sírrekonstrukciót is készítettek a szakemberek, amelyek a Rábapatona melletti Kós-dombon kerültek elő. Nagy Andrea megjegyezte: egyelőre csak ízelítőt tudnak adni, mert a feltárt leletanyag nagy része még tisztításra, restaurálásra és feldolgozásra vár.

– A gyerekfoglalkoztató sarokban a legkisebbektől az iskolásokig mindenki találhat magának elfoglaltságot, sok más mellett puzzle, 3D-s kirakó, régészeti színező kipróbálásával. A homokozóban pedig akár egy kisebb ásatást is eljátszhatnak, vagy egy sírbontást is végezhetnek a gyerekek két műanyag csontváz megkeresésével – említette régész.– A felnőttek számára a hagyományos szöveges tartalmak mellett interaktív játékok, térképek, animációs kisfilmek is láthatók az információs pultoknál a feltárt lelőhelyekről. Ezenkívül például egy érdekes alkalmazás segítségével bárki elképzelheti, „megalkothatja", hogy az ásatáson feltárt alapárkos rézkori ház megmaradt cölöplyukai helyén milyen is lehetett egykor a ház. A kiállításon megtekinthetők még azok a speciális robotrepülő eszközök is, amelyekkel az ásatásokról készült légi felvételek és videók egy részét készítették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit veszíthet el munkahelyével együtt?

Akire már nincs szükség a munkahelyén, az elveszíti rendszeres bevételét, ezért nem mindegy, hogy… Tovább olvasom