Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Felülvizsgálta a magyarok eredetét

Győr - A Magyarok Világszövetsége Kisalföldi Társaság négy év óta szervez előadásokat a magyarság- és nemzettudat témakörében Győrött. Kedden Marton Veronikát várják.
A nyugalmazott magyar–könyvtár szakos tanár saját bevallása szerint a magyarok eredetének kutatásában a finnugor rokonság elmélettől kiindulva jutott el mai álláspontjáig.

– A nyelvrokonság megáll, csak a kiindulópontja rossz. A magyarok nem átvették, hanem átadták ezt a ragozó nyelvet a velük érintkező finnugor népeknek – állítja.

A genetikai rokonság tekintetében viszont Marton Veronika szerint egész más irányba, a Közel-Keletre kell irányítani figyelmünket. A szkíta, a korai türk eredet szerinte egyáltalán nem hamis legenda, erre a ma élő ragozó nyelvű népek és a régi Mezopotámia területén élt ragozó nyelvű népek emlékeinek összehasonlításából következtet. Az egykori Káldea, a pártus, a sumer birodalom – a mai Irak – területén még ma is megtalálhatók a magyarok eredetére utaló helységnevek – Kis, Abda, Gor, Ur –, a Kaukázusban, Afganisztánban több helyen is találunk Duna és Tisza elnevezéseket, és szerinte a sumer nyelvrokonság is kimutatható. Erre bizonyítékokat sorol, sőt, francia, angol és német szakirodalmi hivatkozásokat hoz az elmélet megerősítésére.
Akinek mindez kevés lenne, annak előveszi a Somogyban talált, XVI. századi eredetű úgynevezett májköveket, amelyekre rovásírással régi magyar – avar – vezérek neveit vésték föl, vagy éppen a naprendszerre és a világ keletkezésére utaló jeleket karcoltak. Úgy gondolja, hogy ezek az üldözött régi magyar írásbeliség utolsó üzenetei a korai magyarság kulturális gyökereiről.

– Köztudott, hogy Szent Gellért püspök a magyar rovásírás üldözését rendelte el, ezért például azokat a botokat is meg kellett semmisíteni, amelyekre a sámánok a gyógyító eljárásokat rótták. A magyar sámánok ugyanis nem „révülő", hanem gyógyító sámánok voltak...

Nehéz követni egy kutatót, aki életéből 35 évet szentelt e témának, és negyedórában szeretné összefoglalni eredményeit. Dr. Bajtay András az MVSZ részéről ezért mindenkinek ajánlja, vegyenek részt az első előadáson kedden este 6 órakor a Petőfi Sándor Művelődési Házban (Árpád út 44.).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fürdőépítéstől a szélerőműtervig

Győr környéke - Szívesen költöznek ki a győriek a városhoz közeli falvakba, így kapósak a börcsi… Tovább olvasom