Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Felülvizsgálják a játszótereket

Szakértők szerint ha a csaknem százezer hazai játszópark mindegyikét újjáépítenék, ahhoz közel akkora összeget kellene előteremteni, mint amennyit a 2012-es olimpia megrendezése igényelt volna. Győrött ez legalább 300–400 millió forintba kerülne.
A szigorú biztonsági előírásoknak csak kevés játszótér felel meg.
Január elsején lépett hatályba a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendelete, amely az EU-s szabványoknak megfelelően szabályozza a játszótéri eszközök biztonsági követelményeit. Az ezekre vonatkozó magyar szabványt egyébként 1999-től már az európaihoz igazították. 2005. június 30-ig valamennyi játszótéren el kell végezni a felülvizsgálatot, amit a minisztérium által kijelölt tanúsító szervezetnek kell lefolytatnia.

2009-ig szabvány szerint

2008. december 31-ig pedig minden ilyen eszköznek meg kell felelnie az uniós szabvány szigorú elvárásainak.
A megyeszékhely 160 játszóterén csaknem ezer játékeszköz található. Mint azt Szabó Sándor, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. városüzemeltetési főmérnöke a Kisalföldnek elmondta: a játszóterek közül csak néhány tartozik azok közé, amelyek valóban minden tekintetben megfelelnek a modern kívánalmaknak.
A megyeszékhelyen a legszemléletesebb példa erre a Kuopio park, ami néhány évvel ezelőtt 13 millió forintjába került (áfa nélkül) a városnak, holott csak egy közepes nagyságú játszótérnek számít.

Több megszűnik

A 160 játszótérnek valószínűleg jelentős része meg fog szűnni. A megmaradók korszerűsítése is 300–400 millió forintjába kerülne azonban Győrnek, hiszen a régi eszközöket nem érdemes felújítani, helyükre újakat helyeznek ki. A játékeszközök ára 150 ezer forintnál kezdődik, a határ pedig a csillagos ég. A 300–400 milliós becsült összeg óriási, tekintve a város költségvetését. Ezért aztán minden pályázati lehetőséget megragadnak, hogy pénzt szerezhessenek az ilyen beruházásokhoz.

Eszközszemle

Szabó Sándortól megtudtuk: bár a rendelet már hatályba lépett, a minisztérium még nem jelölte ki a játszóterek felülvizsgálatát végző tanúsító szervet. Amennyiben ez megtörténik, és az ellenőrzés során balesetveszélyes eszközöket találnak, úgy azokat rögtön eltávolítják a helyszínről.

A 160 játszótérnek valószínűleg jelentős része meg fog szűnni.
A megmaradók korszerűsítése is 300–400 millió forintjába kerülne azonban Győrnek, hiszen a régi eszközöket nem érdemes felújítani, helyükre újakat helyeznek ki.

Kapcsolódó cikkek >>

A Fidesz felújítaná a játszótereket (2002-12-11) >>
Aláírásgyűjtés a játszóterekért (2002-04-24) >>
Elavult soproni játszóterek (2004-04-07) >>
Megszűnhet a játszóterek többsége? (2003-06-18) >>
Nyolcvanmillió szabványosításra (2003-10-16) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapsifülesekből nem lesz vacsora

Húsvétra sok gyermeket leptek meg élő kisnyúllal a családtagok. A megunt tapsifülesek közül eddig… Tovább olvasom