Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Felújították a kápolnát

Ünnepi szentmise keretében adták át vasárnap a kunszigeti Szent Antal-kápolnát, melyet  Érsek Sándor kanonok és Bognár István teológiatanár mutatott be.
A felújított kápolna
Érsek Sándor kanonok és Bognár István teológiatanár mutattak be a Szent Antal-kápolnát. Építésének éve nem ismert, a feljegyzésekből arra lehet következtetni, hogy a munkák az 1830-as évek elején kezdődtek. Akkor dögvész pusztított a faluban, s az állattartással foglalkozó kunszigetieknek bizonytalanná vált a léte. Megfogadták, ha több jószág nem esik áldozatául a járványnak, akkor fogadalmi templomot építenek. Ahogy elkezdtek magasodni a falak, meghallgatást nyertek a helyiek
imái. Később, amikor a kolera a község lakosságának a nyolcvan százalékát elvitte, a polgárok újabb fogadalmat tettek, tovább építették a kápolnát, s a tragédia nem folytatódott. A kápolnát 1901-ben már egyszer felújították, de a harmadik évezred elejére már komoly rekonstrukcióra szorult.
A kunszigeti önkormányzat ezért 2001-ben a római katolikus egyház támogatásával pályázatot nyújtott be a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, me lyben segítséget kért a munkálatokhoz.
A szaktárca 3,7 millió forinttal járult hozzá a költségekhez, a fennmaradó 1,3 millió forintot pedig a helyi önkormányzat állta. A kápolnán teljes tetőcserét hajtottak végre, a régi gerendák és az ereszcsatornák helyére újak kerültek, festésre és díszítésre is sor került, valamint az épület korszerű kivilágításáról is gondoskodtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy élet díszei

A győri Kiss László valószínűleg a legidősebb faesztergályos a világon, ám másként is igaz lehet: a… Tovább olvasom