Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Felújították a Dr. Kovács Pál síremléket

Győr - Civil kezdeményezéshez, a Kisalföld és a Múzsa felhívásához csatlakozott a Ménfőcsanakiak Baráti Köre, a megye és a város vezetése mellett a református egyház, ennek eredményeként felújították a 200 éve született dr. Kovács Pál síremlékét a nádorvárosi temetőben. Az ünnepélyes átadás ma lesz.
A Kisalföldben megjelent írást követően jelentkezett Radics Szilárd győri sírkőkészítő-mester, aki a bekerülési ár töredékéért vállalta a felújítási munkát.
– Elkötelezett győriként ezzel szeretnék hozzájárulni nagyjaink emlékének megőrzéséhez – nyilatkozta a mester. – Nem kis munkáról van szó, hisz a 450 kilós kubai követ nemcsak tisztítani, de a betűket újravésni, laparanyozni is kell.

Tóth Vilmos történész a Nemzeti Kegyeleti Bizottság hozzájárulását kérte a munkálatokhoz, Szabady János a Ménfőcsanakiak Baráti Köre nevében ígért anyagi hozzájárulást és a református egyház gondnoka, Kuti József is felajánlással élt. A megye és a város vezetése nevében Kara Ákos alelnök és Somogyi Tivadar fele-fele arányban pótolták ki a még hiányzó összeget. Ma – dr. Kovács Pál születésének 200. évfordulóján – délelőtt fél 10-kor csendes megemlékezést tartanak az orvos-tudós-polihisztor sírjánál, ide várják a tisztelőket.


Eredeti felirattal

A sírfelújítással a míves, eredetileg aranyozott felirat, a kígyó – amely az orvos-polihisztor eredeti hivatására utal – is láthatóvá vált, ez idáig ugyanis az amúgy is hibás évszámjelöléssel elhelyezett sírkő a temetői útnak háttal állt. Dr. Kovács Pál sírját a Nemzeti Kegyeleti Bizottság négy évvel ezelőtt védetté, a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerések a segítőknek

Győr - Az egészségügyi és a szociális intézmények több szakdolgozójának munkáját ismerte el a győri… Tovább olvasom