Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Felújította több oktatási intézményét a Győri Egyházmegye

Több oktatási intézményét is felújította a mostani tanévre a Győri Egyházmegye, ezen kívül a jelenleg 150 hallgatót képző Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetben is történtek rekonstrukciós munkálatok - közölte Pápai Lajos megyés püspök csütörtökön sajtótájékoztatón Győrben.
Az idén pályázati pénzekből húsz templom felújítását tervezi az egyházmegye, ezek részben már megvalósultak - tette hozzá a katolikus püspök.

Az egyházmegye a saját költségvetéséből és ott élő hívek adományaiból tudta megvalósítani több oktatási intézményének felújítását. Pápai Lajos elmondta, hogy az egyházmegyék állami forrásokat is kapnak műemlékvédelmi és felújítási célokra, de az idén eddig nem jutottak ilyen pénzhez.

Az egyházmegye tizenegy oktatási intézménye közül hétben végeztek el rekonstrukciós munkákat a tetőfelújítástól az ablakcseréig, például Győrben, Sopronban, Csornán és Komáromban. Kapuváron új óvodát létesített az egyházmegye, Sopronban a Szent Orsolya Gimnázium tornaterme lett szerkezetkész. A győri Prohászka Ottokár Közoktatási Központ új kápolnáját várhatóan 2010 első felében adják át.

Megújult a győri hittudományi főiskola kápolnája.  Fotó: Bertleff András
Megújult a győri hittudományi főiskola kápolnája. Fotó: Bertleff András

A Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetben a konyhát újították fel, valamint a kollégiumi szobák egy részének festését végezték el. Megújult az intézet kápolnája is. Tervezték a bejárati híd alsó részének felújítását is, de az a beruházási támogatás zárolása miatt elmaradt.

A megyés püspök kitért arra, hogy a térségi Leader-pályázatokon is igyekeznek anyagi forrásokhoz jutni, az abból megvalósuló beruházások a vidéki örökségvédelmet célozzák. Összesen húsz templom felújítására pályáztak a területileg illetékes Leader egyesületeknél, s több pályázaton már nyertek. A templomfelújításokat eddig 50 millió forint ilyen pénz segítette.

Lébényi, valamint győri, káptalandombi turizmusfejlesztési célokra igyekszik nagyobb összegű, 500 millió forint pályázati pénzt elnyerni az egyházmegye a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretéből. Ez a pályázat jelenleg kidolgozás alatt áll. Lébényben a templom külső felújítását és tetőszerkezetének rendbetételét végeznék el a pénzből, míg Győrben, a Káptalandombon a Püspökvár tornyába való biztonságos feljutást oldanák meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásokat gyűjt a Pedagógus Szakszervezet a tervezett elvonások miatt

Megyénkben is megkezdte aláírásgyűjtését a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), a tanárok mellett a szülők is aláírhatják a tiltakozást. Tovább olvasom