Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Felújított zsidó temető

Alig két házhelynyi területen fekszik Pannonhalmán az izraelita temető, melyet hiába szerettek volna látogatni a kegyelettel érkezők, a gaz benőtte, megközelíthetetlenné tette. A természet a maga módján így gondoskodott, hogy ne okozzanak fájdalmat az élőknek a ledőlt síremlékek.
E helyzeten változtatott a Győri Zsidó Hitközség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és Pannonhalma önkormányzata. Összefogással felújították a sírkertet, melyet tegnap ünnepi megemlékezésen átadtak. Ismerősök, hozzátartozók jöttek helyből és messze földről, hogy leróják kegyeletüket az itt nyugvóknak. Pannonhalmi asszonyok betűzték a sírfeliratokat, majd elégedetten mutatták egymásnak a hentes, a patikus, a fogorvos és a suszterék sírhelyét, kikre a mai napig jó szívvel gondolnak vissza. Gyerekként jól ismerték a zsidó családokat, barát, osztálytárs nem egy került ki közülük.

Várszegi Asztrik főapát emlékező szavaiban felidézte társai emberségét, kik közül elődjének, Kelemen Krizosztom főapátnak, valamint Torda Lajosnak a jeruzsálemi Yad Vasem-emlékhelyen jegyzik a nevét mint a Világ Igazainak. A főapát két hete járt Izraelben, első útja a Siratófalhoz vezette. Itt mondott imát és kért bocsánatot a kereszténység bűneiért. Pedig a történelem viharában a „hegyen", az apátságban kiálltak az üldözöttekért. Évekkel ezelőtt több Tóra-tekercs is előkerült, hogy ki, mikor rejtette el őket, már elfedi az emlékezet.

A győri hitközség részéről Villányi Tibor elnök osztotta meg gondolatait, Radnóti Zoltán rabbi a holokauszt sosem múló fájdalmáról beszélt: „Hallottak már köveket sírni?" Az érzelmek zűrzavarában egy kis megnyugvást és vigaszt adhat a könnyek és imák kertje. A város részéről Pánczél Benedek polgármester az itt élők felelősségének a fontosságát érintette.

Az egykori százhatvan pannonhalmi lakos ki nem mondott vágya volt, a költő szavával: „Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak..." Az emlékezés temetője mostantól méltó módon várja a látogatókat. (A felújított temető átadásához kapcsolódóan az egykori zsinagógában vasárnap tíz és tizenhét óra között látogatható a Thalia szolgálatában című kiállítás, mely a zsidó színházművészetet mutatja be 1837 és 1940 között.)

Olvasóink írták

  • 1. miklos.1 2012. november 04. 10:20
    „Mert ugye csak a zsidó temetőket kell örökké megőrizni, a keresztényeket fel lehet számolni. Győrben is közpénzen ápoltatják a sírjaikat +10 méter magas kerítés mögött, amit szintén velünk fizettettek. Közben a keresztény, vagy nem keresztény sírokat 50 év múlva felszámolják, ha nem fizetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi szökőkút, félreverő óraharang

Győr jelképe a zenélő városházi toronyóra, a megyeháza, illetve a révfalui híd előtti szökőkút.… Tovább olvasom