Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Felújított utcák, új parkolók

Győr - A győri Dózsa György rakpart, a Rozmaring és Szabadrév utcák Révfalu városrész gyűjtő-és lakóutca forgalmat lebonyolító utcái – mindhárom helyszín a "Közlekedés-fejlesztés 2008" útfelújítási program keretén belül újult meg 2008. második felében.


A három utcában egymástól eltérő beavatkozásokat kellett véghez vinni, figyelembe véve az adottságokat és az elvárt műszaki igényeket. Az ünnepélyes átadást ma tartották.

A Kisalföldnek Máthé-Tóth Péter, a győri útkezelő szervezet mérnöke elmondta: a Dózsa György rakpart forgalma a párhuzamos Ady Endre utca forgalmával együtt Révfalu városrész Rónay Jácint úttól keletre eső területének feltáró útja. A társasházakban lévő lakások, vállalkozások révén jelentős parkolási feszültség alakult ki, az átmenő forgalom pedig zavaróan nagy sebességgel haladt át a Dózsa György rakparton. Ezek alapján úgy alakíttatták át az utca Árvíz utca és Községház utca közötti szakasz szerkezetét, hogy az árvízvédelmi töltés felőli oldalon - igénybe véve az állami tulajdonú töltés alsó részét - 40 darab merőleges beállású parkolót építtettek. Az átmenő forgalom csillapítására három sebességcsökkentőt alakítottak ki, ahol csak 30 km/h sebességgel lehet közlekedni. A szakasz középső részén új gyalogátkelőhely is létesült, összeköttetést teremtve a gyalogosok számára népszerű töltésen vezető járda és az utca északi felén lévő járda között. Az érintett útszakaszon új aszfalt kopóréteg készült mintegy 190 méter hosszon, aminek segítségével a vízelvezetés is megoldottá vált.A Rozmaring utcában a burkolat 30-40 éve épült rossz teherbírással, nem megfelelő vízelvezetéssel. A fenntartás nagy figyelmet és költséget jelentett, mert évente legalább kétszer kátyúzni kellett, ezért időszerű volt már a felújítás. A Selmeci és Pöltenberg utcák közötti szakaszon teljes egészében újjáépítették a burkolatot 120 méter hosszon. A felújítás során folyókákkal és víznyelőkkel oldották meg a burkolat vízelvezetését. Az új burkolat 5,5 méter szélességű, úgynevezett járható szegéllyel határolva, gyephézagos betonelemekkel övezett útpadkával épült.A Szabadrév utca Malomsok sétány és Dózsa György rakpart közötti szakasza kiépítetlen útként szerepelt az útkezelő szervezet nyilvántartásában. Az 1990-es évek közepén történt ingatlanfejlesztést nem követte a közúti infrastruktúra fejlesztése, így hosszú évekig murvás-kavicsos felületen tudtak közlekedni a lakók. Az Új Bácsai út megépítése új forgalmi kapcsolatok lehetőségét irányozta elő, így felértékelődött a Szabadrév utca zárásának feloldása és a rendezési tervben meghatározott útkategóriájának megfelelő szélességű kiépítése. A 2008. évi útfelújítási programban szereplő Szabadrév utca 7,5 méter szélességű, beton alapú aszfaltpályával épült meg, zárt rendszerű csapadékvíz elvezetéssel, út mentén két oldalt várakozósávokkal, két oldalon gyalogjárdákkal. A 230 méter hosszú út építésével egy időben a Szabadrév utcát kinyitották az Új Bácsai út irányába, fontos hálózati elemet betöltve Révfalu városrész Dózsa György rakpart környéki területén.


A három útépítés során beépítettek 1113 tonna aszfaltot és 3306 méter szegélykő elemet. Az építtető az útkezelő szervezet volt, a teljes költség 96, 64 millió forint volt.

Olvasóink írták

  • 3. pampus 2009. március 26. 07:40
    „Nahááát!- micsoda sikerélményed volt! megspóroltad a WC papírt!”
  • 2. Nahááát 2009. március 25. 18:08
    „pampi Te agybeteg...”
  • 1. pampus 2009. március 25. 16:22
    „No itt melyik "haver" fogja a "parkolási díjat" szedni e közúton? No és mennyit fog jattolni a havernak zsebbe?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Széchenyi tér felújítása Győrben

A munkaterület átadásával megkezdődött a győri Széchenyi tér felújítása. Közép-Európa legszebb… Tovább olvasom