Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Felújítják a tönkrement gyirmóti mocsárjárót

Állapota miatt lebontották a népszerű gyirmóti tanösvény mocsárjáróját. A szakasz veszélyessé vált, felújítása milliókba kerülhet, addig a látogatók egy kijelölt új nyomvonalon tudják megközelíteni például a madármegfigyelő tornyot.

A hat kilométeres gyirmóti Holt-Rába tanösvény a megyében elsőként, a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a Reflex Környezetvédő Egyesület összefogásából 1999-ben épült.

Ezt az országosan is jegyzett és népszerű útvonalat később Pannonhalmán, Tényőn, Sokorópátkán és a Szigetközben is követte egy-egy hasonló.

a
A felújítási munkálatok alatt is látogatható a gyirmóti tanösvény, tudtuk meg Lajtmann Józseftől, mert a rekonstrukció idejére a tönkrement és felszedett "mocsárjáró" helyett ideiglenes nyomvonalat je


– Mint első "gyerek" nagyon a szívünkhöz nőtt, többször felújítottuk. Ennek ellenére sajnos az elmúlt tizenhárom év, az időjárás és a rongálások miatt nagyon rossz állapotba került, sőt, egy szakasza balesetveszélyessé vált – említette Lajtmann József, aki annak idején kétkezi munkájával is részt vett az építésben.

– Az útmutató táblák zömét ellopták, a pallót megrongálták, hiszen gyakran motorral, quaddal és lóval is át-átszáguldoztak rajta.

Volt úgy, hogy a pihenőhelyeket át kellett telepítenünk védettebb helyre, a horgászfalu közelébe, de olyan is előfordult, hogy felgyújtották a fából készült szemétgyűjtő edényeket, belelőttek az információs táblákba és még sorolhatnám.

Mindezek nem keserítettek el bennünket, hanem fejlesztettünk: többek között megépült a madármegfigyelő torony, a mocsaras részen egy átkötő, járópallós szakaszt, mocsárjárót építettünk ki.

Lajtmann József elmondta: évente több ezer gyerek és felnőtt fordul meg a tanösvényen. Nemcsak Győrből és a város környékéről, hanem a megye más részeiből is gyakran érkeznek ide kirándulók. Köszönhető ez – többek között – a különleges botanikai és ornitológiai látnivalóknak, illetve annak a környezetszemléleti programnak, amit évekkel ezelőtt a helyi általános művelődési központban indítottak.

A tervek szerint a hétvégén felszedett korhadt, törött és egy nádastűzben megégett pallók helyére az időjárástól függően kezdik meg az új mocsárjáró útvonal lerakását, ám nem fa-, hanem "vízálló" betoncölöpökre.

Mivel a rekonstrukció az előkalkulációk szerint több millió forintos nagyságrendet jelent, ezért segítséget kértek a győri önkormányzattól és a Kisalföldi Erdőgazdaságtól.

Az építkezés idejére a látogatóknak egy ideiglenes nyomvonalat jelöltek ki, így a munkálatok ellenére ugyan kisebb kerülővel, de eljuthatnak a pihenőpadokhoz, a madármegfigyelő toronyhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizet a Dunába: Parlamenti bizottság ülésezik Dunakilitin

Október 9-én Dunakilitin tart ülést a parlament Fenntartható fejlődés bizottsága: a téma a Kisalföld… Tovább olvasom