Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Felújítják a Győri Nemzeti Színház színpadát - fotók

A győri színház 34 éves múltra tekint vissza, játszóterének egyes részeit az átadása, azaz 1978 óta nem cserélték ki. Az intézmény műszaki vezetőjének kezdeményezésére idén sor kerül a 48 millió forintos felújításra és karbantartásra, de a teljes rekonstrukció egyelőre elmarad.

Az intézmény műszaki vezetőjének, Molnár Tamásnak a kezdeményezésére a színház padlózata és gépészete idén megújul.

Mivel a teljes újjáépítés túl költségesnek bizonyult, a győri Széchenyi István (SZE) egyetem műszaki szakembereivel és a színpad felújítását évek óta végző Ipartechnika Menedzser Kft.-vel egyeztetve egyes gépészeti elemek és a padló újjáépítése mellett döntöttek, melyet a színház az idei és tavalyi megtakarításából fedez - tudtuk meg Markó Angéla, ügyvezető igazgatótól.


A 48 millió forintos beruházást közbeszerzés útján az Ipartechnika Menedzser Kft. nyerte meg, mely során 690 négyzetméternyi padló lefektetésére és a fő gépészeti alkatrészek cseréjére kerül sor.

A kft. négy alvállalkozó bevonásával végzi a munkálatokat, melyre az átadásig összesen 8 hét áll rendelkezésére, a szeptemberi nyílt napra és próbákra el kell készülniük.


A munkások ezért feszített tempóban dolgoznak, nemcsak a határidőre, de rengeteg részletre is ügyelniük kell. A padlót mindkét rétegben, alul fenyő párnafára, felül pedig borovi fenyőlécre cserélik, majd feketére festik.

A borovi fenyő időtálló, könnyen megmunkálható és szegecselhető, mely egyrészt a díszletek mozgatásakor mutatja majd meg előnyeit (a díszlet eltávolításakor a léc összezár), illetve a lécek első rögzítésekor. A padlót 44 ezer csavarral rögzítik a helyére, és a tiszta felület érdekében a csavarfejeket fával is betömik.

A színház 1978-as megnyitása óta csak egyszer, 1990-ben történt részleges felújítás, azóta évente cserélték az elhasználódott részeket, általában 3-4 négyzetmétert. A munkálatokat tovább nehezítette, hogy a színház által használt Siemens motorokat már senki nem alkalmazza, alkatrészt sem gyártanak hozzájuk, így a projektbe a Siemens gyárat is be kellett vonni.

A játszótér 484 nm-es, a színpad teljes területe 690 négyzetmétert tesz ki. Idén az eddig takarásban lévő részeket is kicserélik.

Az asztalosmunkák mellett a forgószínpad teljes mechanikai átvizsgálására és felújítására is sort kerítenek, a 66 görgőn mozgó elemhez 34 éve nem fértek hozzá, ezért idén új csapágyakkal szerelik fel. Kleizer György főmérnök elmondta, ezzel szeretnék elérni, hogy a kazetta halkabban mozogjon az előadások alatt.

Új burkolatot kap a színpad elején elhelyezkedő zenekari árok, de a hat színpadi süllyesztő elem felülvizsgálata és karbantartása is tervben van.

Bár a nézők számára nem lesz látványos a különbség, a felújításra elsősorban azért volt szükség, hogy a színház továbbra is működni tudjon, a teljes rekonstrukció még várat magára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűncselekmény gyanúja miatt keresik a két férfit - fotó

A Győri Rendőrkapitányság bűncselekmény gyanúja miatt keresi a grafikai rajzon látható férfit és… Tovább olvasom