Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Felújítást ígér a Széchenyi téri Lloyd új bérlője

Győr - Több százmillió forintot tervez elkölteni a győri Széchenyi téri Lloydra az új bérlő. A tervek még képlékenyek, de az épület földszintjén biztosan nyílna kávéház.
Hosszú éveken át rendezetlen volt a sokak szerint jelenlegi formájában nem a győri főtérre való Széchenyi István Művelődési Ház, azaz a Lloyd tulajdoni helyzete. A bíróság végül jogerősen a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének az ingatlant. A szervezet 1990-ben alakult meg Szakszervezeti és Munkahelyi Művelődési Intézmények Egyesülete néven. Molnár Géza elnök lapunknak elmondta: az épületet szeptember 1-jétől tizenöt évre bérbe adták a budapesti Mintinvest Kft.-nek.

A bérbeadás hátteréről Molnár Géza elmondta: az utóbbi hónapokban több kísérletet tettek arra, hogy valamit kezdjenek a házzal. Elsőként a győri önkormányzatot keresték meg, amelynek eladták volna, de azt a választ kapták, hogy a városnak erre nincs pénze.

Utána viszont úgy döntöttek, inkább bérlőt igyekeznek találni, hogy birtokukban maradjon a jó helyen lévő, értékes ingatlan. Molnár Géza, a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (Temi) elnöke a bérleti díj összegéről üzleti titokra hivatkozva nem kívánt beszélni, arról azonban beszámolt, hogy a szerződésben kikötötték: a bérlőnek fel kell újítani az épületet és terveiről egyeztetnie kell a városházával. A kontraktusban szerepel az is, hogy néhány helyiséget fenntartanak az egyesület számára.

A Mintinvest Kft. tulajdonos ügyvezetője Kőteleky László, aki 1996 és 2004 között a Pannon-Flax Győri Lenszövő Rt. igazgatósági tagja volt, de vezérigazgatóként dolgozott az azóta felszámolt – a Pannon-Flax tulajdonában állt – Betonútépítő Nemzetközi Rt.-nél, valamint a Cooptouristnál is. Emellett több cég tulajdonosa, többek között a fővárosban négy irodát működtető Európa Utazási Irodák Kft.-é, valamint a válságmenedzseléssel foglalkozó Stonefarm Kft.-é.

Lapunk megkeresésére Kőteleky László kijelentette: több százmillió forintot szánnak arra, hogy kívül-belül felújítsák a Lloydot, várhatóan jövő tavasszal. Korszerűsítenék az elektromos hálózatot, a fűtési rendszert, elvégeznék a külső tatarozást, amelynek során a homlokzat új színt kapna a mostani panelszürke helyett.

Együttműködésre törekszünk a győri városházával, nincs értelme annak, hogy szembemenjünk az önkormányzattal" – tette hozzá.
Ezt jelezheti az is, hogy a Lloyd földszintjén kávéházat alakítanának ki, ahogy az a Széchenyi tér önkormányzat által elkészíttetett rekonstrukciós terveiben is szerepel.

Kőteleky László nem titkolta, hogy elképzeléseik egyelőre képlékenyek, így az sem dőlt el, pontosan mire használnák az ingatlant. A jelenleg meglévő funkciók közül könyvesbolttal számolnak, mozival nem. Emellett elképzelhetőnek tartják, hogy galéria is nyílik benne, valamint helyet kaphat ott az Európa Utazási Irodák Kft. egy irodája is.

Borkai Zsolt polgármester a Kisalföldnek elmondta: a Temivel először valóban azt közölték, hogy a városnak nincs pénze az ingatlan megvásárlására, később azonban mégis érdeklődést mutattak a vétel iránt, akkor viszont már a tulajdonos nem akarta eladni az épületet. „Örülnénk annak, ha a bérlő valóban felújítaná a Lloydot, mégpedig úgy, hogy az illeszkedjen a megújuló Széchenyi térhez mind látványában, mind funkciójában. Ehhez készek vagyunk minden segítséget megadni" – hangsúlyozta a politikus.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt Váray a zeneakadémiáról

Győr - Míg kicsik voltak a gyerekek – Bécsbe járt a család kamarazenélni –, majd megette… Tovább olvasom