Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Felújítás után kápolnaavató

A győr-szigeti temető kápolnáját a Szent Rókus Egyházközség plébánosa, Zsebedics József kanonok szentelte fel.
Felújítva várta a győr-szigeti temető hányatott sorsú kápolnája, hogy a megjelent hívek jelenlétében a Szent Rókus Egyházközség plébánosa, Zsebedics József kanonok felszentelje. A kápolna-ravatalozót több mint egymillió forintból és jelentős közösségi munkával újították fel.
A felújított kápolna.

Az elmúlt években a győr-szigeti római katolikus temető ravatalozójának állapota annyira leromlott, hogy a szertartásokat végzők attól tartottak, nem lehet temetéseket tartani. Az is félő volt, hogy a tetőszerkezete bedőlhet.

Az első téglától...

Az erősen megrongálódott kápolna felújítását az előző plébános, Ferling György kezdeményezte. Első lépésként megvásárolta a cserepet, s most a nagy munkák után elkészült a szigeti temetőben az új kápolna-ravatalozó. A több mint egymillió forintos beruházás a hívek adományaiból, az önkormányzat 650 ezer forintos hozzájárulásából és a Jószív Temetkezési Kft. segítségével készülhetett el.
Megújult az épület tetőzete, kívül és belül bevakolták s kifestették a falakat. A tervezők egy oltárt is elhelyeztek a ravatalozón belül, amelynél egyházi szertartásokat lehet tartani. Az épület mellett egy öltözőt is létesítettek, ahol a temetést végzők kulturált körülmények között öltözhetnek, tisztálkodhatnak.

1926-ig állt ott faépület

– A temető a templom után mindig központi helyet foglalt el az egyháznál. Ugyanis a temető szent hely, ahol emberi testek nyugszanak és várják a feltámadást. Köszönetemet kell kifejeznem mindenkinek, aki segített abban, hogy ez a kápolna megújulhasson – hangsúlyozta ki beszédében Zsebedics József kanonok, aki mielőtt felszentelte a kápolnát, visszaemlékezett az épület történetére.
A mai ravatalozó helyén 1926-ig fából épült hullaház állt, majd az ötvenes években Reiner Gyula plébános a város segítségével és közadakozásból kápolnát építtetett. Medgyesi Imre plébános később tornyot húzatott, abban egy kisharangot helyeztek el.

Az építés tanúja volt

Az egyházi munkájáról ismert Élő Györgyné nagy örömmel érkezett a szentelőre.
– A háború végén nem volt itt épület. Sokszor kézzel temettük el az embereket, miközben az akkori plébános tartotta a szertartást. Nagyon rossz idők jártak akkor, de a halottaknak meg kellett adni a végtisztességet. Az egyházi tevékenységem során jó érzés volt látni azt, s persze részt venni benne, ahogy megépült a kápolna, majd kevésbé jó, amint tönkrement. Most nagyon jó érzés, hogy ilyen megújult, szép környezetben vehetnek végső búcsút halottaiktól a hozzátartozók – mondta el lapunknak Élő Györgyné.

– Az önkormányzat nagyon pozitívan fogadta a Szent Rókus Egyházközség kérését és keretéből idén hatszázötvenezer forintot biztosított a kápolna felújítására. A pénz nem veszett kárba, a ravatalozó felújítása valóban szépen sikerült, köszönet érte mindenkinek – mondta dr. Schmidt Péter alpolgármester, a Győr-szigetiek Baráti Körének elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márton-nap Mindszentpusztán

Megyénk beruházásaival ismerkedett pénteken F. P. R. van Nouhuys, a Holland Királyság nagykövete. Tovább olvasom