Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Felújítás előtt süllyedt el a hajó Győrben

Az elsüllyedt győri bulihajó osztrák tulajdonosa azt ígérte a vízügyeseknek: a vízi jármű környékén kialakult uszadékot eltakaríttatja, s amint lehetséges, búvárok segítségével megkezdi a mentést, majd az elszállítást. Pechje volt: néhány hónapja vette a hajót, melyet szeretett volna felújítani.

A múlt péntekre virradóra, néhány perc alatt elsüllyedt bulihajót hétfőre szinte teljesen ellepte az áradó Mosoni-Duna. A révfalui híd lábánál kikötött, egy ideje üresen álló vízi jármű mentése még nem kezdődött meg, osztrák tulajdonosát – aki néhány hónapja úgy vásárolta meg a hajót, hogy tudott a lejárt engedélyekről – viszont elérték az illetékesek.

Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese elmondta: kollégái telefonon beszéltek a tulajjal. Segítőkész volt: elmondta, hogy a felszólításnak eleget téve már korábban szerette volna elvinni a lejárt engedélyű hajót, ám erre eddig nem volt lehetősége. Úgy tudjuk: már szervezte az ezzel kapcsolatos teendőket, jövő év elején akarta mostani helyéről elvontatni a hajót, s teljes bécsi felújítás után állítólag kávézóként működött volna a pozsonyi Duna-parton. Azt már mi tesszük hozzá: most, hogy víz alá került, vélhetően jóval nehezebb lesz elszállítania ˝gazdájának˝.

Megfogta az uszadékot: A péntek hajnalban elsüllyedt bulihajót egyre jobban ellepi a víz. A tulajdonosával már felvették a kapcsolatot, aki mihamarabb elkezdené a mentését. Fotó: B. A.
Megfogta az uszadékot: A péntek hajnalban elsüllyedt bulihajót egyre jobban ellepi a víz. A tulajdonosával már felvették a kapcsolatot, aki mihamarabb elkezdené a mentését. Fotó: B. A.

˝A hajó körül feltorlódott uszadékokat is el kell távolíttatnia: tud a teendőiről, azt ígérte, búvárok segítségével kezdik meg mielőbb a mentést˝ – mondta az igazgatóhelyettes. Ezt a feladatot azonban nehezíti a magas vízállás. A vízügyi igazgatóság a hajóval kapcsolatos eddigi költségeinek megtérítését is a tulajdonostól várja: múlt szombaton például a Gönyűről kitűzőhajóval érkező szakemberek segítettek a vízi jármű parthoz erősítésében. Kerestük a komáromi vízi rendőrséget is: ott tegnap délig még nem jelentkezett a Bécsben élő, egyébként szlovákiai magyar származású tulajdonos. A hajó sérülésének feltárása és a mentés megkezdése szempontjából jó hír, hogy az előrejelzés szerint a Mosoni-Duna ma már apadni fog.

Olvasóink írták

 • 7. annobon 2010. december 15. 10:04
  „Csak egy példa a budapesti A38 állóhajó:
  "A38 névre keresztelt hajó 2003. áprilisa óta várja gyomrába mindazokat, akik szeretik az igényesebb zenéket. Nem kimondottan a tini korosztály látogatja a helyet, meglehet, ez az árak miatt van, de a valamivel borsosabb árkategória a kiszolgálást és a kapott élményt tekintve indokolt. Csak akkor van nagy gond, ha nagyon felkapott együttesről van szó, mert akkor - hiába az elővételben megvásárolt jegy - a bejutás sem egyszerű"”
 • 6. annobon 2010. december 15. 10:02
  „Bizony a Dunakapu téri látvány miatt is érdemesebb lenne egy kiszuperált "normális" személyhajót lehorgonyozni oda, mintsem ezt a (akár felújított, akár nem) motoros uszályt! Mindenkinek figyelmébe ajánlom a budapesti állóhajókat!”
 • 5. bussz 2010. december 14. 22:30
  „Hát már ideje lenne ezt a "roncstelepet" elszállíttatni! Nagyon nem illet bele a környezetbe,ha már a másik,étteremként működő hajót így rendbe hozták,és így azért jól is néz ki,de ez az uszály féleség elég ronda (volt) ott! De ha ez is eltűnik akkor már csak az az 1 lesz ott,kéne mellé valami hasonló!:)”
 • 4. Eseményhorizont 2010. december 14. 20:50
  „Ugysem fizet semmit,ha az én fa ladikom süllyedne el már megterhelték volna a lakásomat ha nem fizetek!:))))))):(”
 • 3. meir 2010. december 14. 15:48
  „Olyan biztos hogy nem egy Biztosyasi csalasrol volna szo??”
 • 2. annobon 2010. december 14. 15:09
  „Ha már így alakult, azt is mondhatnám, hogy hál´ istennek! Képzeljük csak el mi lett volna, ha felújítás után süllyed el!”
 • 1. reggi 2010. december 14. 13:03
  „Szóval magyar, aki szlovák rendszámú kocsival Bécsben lakik....nem semmi lehet az ürge vagy -né!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Győri Likőrgyár adománya

A Győri Likőrgyár Zrt. három éve – lehetőségeihez mérten – támogatja a sérültséggel… Tovább olvasom