Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Felújítás az árvíz után

Megújult a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet udvara, kerítése.

Egresits Ferenc
Példaértékű összefogás eredményeként megújult, megszépült a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet udvara, kerítése, amely 2002 augusztusában, a dunai árhullám levonulásakor komoly károkat szenvedett.
Három évvel ezelőtt rekord-árhullám vonult le a Dunán. A nem mindennapi víztömeg megrongálta a papnevelő intézet kerítését és kárt tett az udvarban, a szeminárium épületében is. A helyreállítási költségek jóval meghaladták az intézmény és a fenntartó győri püspökség költségvetési kereteit.
Már korábban megrendült

– A múlt század elején a telekhatárra épült az a tömör támfalszerű kerítés, amely intézményünket a folyó vizétől védte. Állapota már a kétezer-kettes tavaszi áradáskor meggyengült. Az óvintézkedések ellenére az augusztusi hatalmas víztömeget már nem tudta megállítani. Tetőzéskor az udvaron derékig, a szeminárium épületének földszintjén pedig térdig állt a víz – nyilatkozta érdeklődésünkre Egresits Ferenc, a győri papnevelő rektora.

Adományok gyűltek

A rekordmértékű áradás által okozott kár helyreállítási költségeire a győri és a szombathelyi egyházmegye hívei hét és fél millió, majd a győri egyházmegyés hívek újabb adományként közel négy és fél millió forinttal járultak hozzá a felújításhoz.

– A helyreállítás nem valósult volna meg a megyei és a győri önkormányzat vezetőinek, országgyűlési képviselőinek példaértékű összefogása nélkül. Így összesen 12 millió forint hozzájárulást kaptunk a munkálatokra.

Hogy mit csináltak ebből? Feltérképeztették a kerítésen található repedések helyeit, mélységét és arányait. A terven jelölt helyeken – összesen tizennyolc esetben – a szakemberek gyémánt korongvágóval teljes keresztmetszetben kivágták a repedéseket. Bontás után a régi és az új betonozás „együtt dolgozása" érdekében összekötő vasalatokat építettek be.

A vízzárás fokozására még a betonozás előtt az esetlegesen meginduló dilatáció mentén duzzasztószigetelést helyeztek el. Ezután homokszórással megtisztították a kerítés területét, a fellazult részeket eltávolították és letisztították a szennyeződéseket, a felületeket pedig nagy szilárdságú cementvakolattal javították.

Főleg állami forrásból

Egresits Ferenc rektor elmondta: elsősorban állami forrás, az Oktatási Minisztérium beruházási támogatásával kerülhetett sor az elmúlt években a vízelvezetés, a csatornahálózat felújítására, az udvar parkosítására és parkolók kialakítására. A munkálatokat a közelmúltban hálából egy emléktáblán örökítették meg az intézmény kerítésének falán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendezési terv: nem kisstílű

A készülő győri rendezési tervet sok rangos fórum sokféleképpen minősítette, de a kisstílű nem volt köztük – ekként reagált Eredics Imre alpolgármester a pénteki városházi sajtótájékoztatón a győri értelmiségiekből álló Fészek Klub véleményére. Tovább olvasom