Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Feltorlódott kérelmek a cégbíróságon

Győr-Moson-Sopron - Még mindig több hónapos csúszásban van a cégbírósági ügyintézés egy része, mivel az egy időben bevezetett jogszabályi változások miatt az ügyintézők túlórái ellenére is feltorlódtak a kérelmek.
A megszokott ügymennyiség többszörösével dolgozik késő tavasz óta a Győr-Moson-Sopron Megyei Cégbíróság: az egy átlagos hónapban beérkező 6–800 kérelem a nyáron négyszeresére duzzadt. Az ok a több összetorlódott határidő, többek között a gazdasági társaságokra vonatkozó 2006-os törvény módosítása, amelynek értelmében július elsejéig minden cég társasági szerződését össze kellett hangolni az új szabályozással. Ezt sokan nemcsak az utolsó percre hagyták, ki is csúsztak az időből, így gyakorlatilag egész nyáron érkeztek a kérelmek a bíróságra. A másik határidő a cégek tevékenységi körét jelző úgynevezett TEÁOR-számok változásához kapcsolódott: az átlagosan 20–30 különböző tevékenységet űző társaságoknak az első változat szerint szintén július 1-jéig kellett volna bejegyeztetni az új adatokat, s bár az illetékes minisztérium később kitolta a határidőt december 31-re, valósággal zúdultak a bejelentések a cégbíróságra.

S ha ez még nem lenne elég, a helyzetet fokozza, hogy július elsejétől kizárólag elektronikus formában intézhetik az ügyvédek a vállalkozásokkal kapcsolatos ügyeket, mint a cégalapítás vagy az adatváltoztatás.

Dr. Gálné dr. Miklós Dóra szerint a feltorlódott kérelmek feldolgozása november végéig is eltarthat. Fotó: H. Baranyai Edina
Dr. Gálné dr. Miklós Dóra szerint a feltorlódott kérelmek feldolgozása november végéig is eltarthat. Fotó: H. Baranyai Edina

– Amit lehetett, az utolsó pillanatban még benyújtottak az ügyvédek papíron, ezért megsokasodott a munkánk. Ehhez egyébként az ügyfeleik is ragaszkodtak, több társszervezet ugyanis, például nyár végéig számos bank kizárólag a nyomtatott végzést fogadta el az ügyintézésnél – mondta dr. Gálné dr. Miklós Dóra, a megyei cégbíróság vezetője, aki egyelőre türelmet kér az ügyfelektől. A helyzet egyébként már jelentősen jobb, mint július közepén volt, bár a cégbíróság vezetőjének asztalán a 15 napos törvényi határidő ellenére még mindig van július hetedikén benyújtott, s még feldolgozatlan kérelem... Dr. Gálné dr. Miklós Dóra szerint a hátralék ledolgozása november végéig is eltarthat, igaz, a bizonyíthatóan sürgős ügyekkel soron kívül foglalkoznak a bírók és az ügyintézők, így kár senkit nem érhet a csúszás miatt.

Olvasóink írták

 • 5. K.GY. 2008. szeptember 30. 14:02
  „Ja, azt elfelejtettem leírni, hogy az illetékről már a fizetési meghagyást megküldte az APEH, annak ellenére, hogy bejegyzett tulajdonjogom még nincs a lakásban 3 hónap után...

  Mi a fizetési határidő?! 15 NAP..................”
 • 4. 1olvasó 2008. szeptember 30. 13:59
  „Nálunk sosem tud zökkenőmentesen menni semmi sem! Iszonyú! És mindig a kisember szív, károsul miattuk. Ilyenkor mi nem tudunk behajtani senkin semmit. Bezzeg ha mi késünk valamivel...!”
 • 3. K.GY. 2008. szeptember 30. 13:58
  „A cég, amelytől lakást vettem július!!! elején nyújtotta be módosítási kérelmet a Tisztelt Cégbírósághoz több adatban, azóta semmi változás.....

  A Földhivatal addig nem írja át a tulajdonjogom, amíg a cégkivonatban nem a megfelelő adatok szerepelnek...

  Addig amíg nem az én nevemen van a lakás nem tudok hitelt felvenni, pedig már volt hitelbírálatom is... és nem tudom kifizetni a lakást.

  Hány embert is ért kár?

  Persze, ha én nem tartom be a 15 napos határidőt, akkor már APEH fenyeget...

  Ennyit a MAGYAR bürokráciáról!!!”
 • 2. senkise 2008. szeptember 29. 11:58
  „Sajnálom őket, de meg kell mondjam, engem ért kár. Úgy két-háromszászezer forint. Más ügyintézéseim végzés hiányában csúsztak, betervezett tevékenységek nem indultak el, az üzletfelek pedig nem tudtak várni, és elmentek-elmennek a konkurrenciához. Nem szegény bírósági dolgozók a hibásak, bár ilyenkor az ítélkezési szünetet nem tudom, betartják-e, esetleg vis major miatt(a döntéshozók szervezték egy kupacba a határidőket, ők a hunyók) lehetett volna az ítélkezési szünetre adott szabadságot átütemezni.”
 • 1. Tapmancs 2008. szeptember 29. 07:14
  „Semmi sem jellemzi jobban a bürokrácia országát mint ez a fotó. Hatalmas papírkupacok, mögöttük elveszve a megkeseredett ügyintéző.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ViDaNet: Megújuló arculat, korszerűbb technológia

Győr - Október elsejétől lehet igényelni az internetalapú telefont a ViDaNet zrt., bevezeti a… Tovább olvasom